فرصت از دست رفته ایران در ذخیره سازی گاز

این کارشناس انرژی افزود: دولت جدید در این زمینه اقداماتی انجام داده است، اما باید در این زمینه با سرعت بیشتری حرکت کنیم، گزارش عدم تعادل گاز که در آبان ماه سال جاری از سوی کمیسیون انرژی ارائه شد به سه نکته مهم اشاره کرد. که مشکل ذخیره گاز بود. با توجه به ذخایر موجود، حدود 3.5 میلیارد مترمکعب مخازن ذخیره در سراجه و شوریجه داریم که در پیک مصرف گاز حدود 35 میلیون متر مکعب در روز برای حدود دو ماه حداکثر هوای سرد قادر به برداشت گاز خواهیم بود. از زمستان سال گذشته دو تا سه طرح جدید در دست اجراست که در سال آینده اجرایی می شود و کل ذخیره سازی را حدود 3 میلیارد متر مکعب افزایش می دهد، اما با توجه به منطق اقتصادی مرتبط با ذخیره سازی گاز، میزان همچنان انتظار می رود که ذخیره سازی به کندی افزایش یابد زیرا این حجم ذخیره سازی حتی به 1 درصد کل تولید گاز کشور نمی رسد.
به گفته این کارشناس انرژی، 95 پروژه ذخیره سازی پرحجم با ظرفیت 70 میلیارد متر مکعب در سراسر جهان در دستور ساخت قرار دارد که به احتمال زیاد تا سال 2025 به بهره برداری می رسد. وی گفت: این داده ها مربوط به قبل از بحران اروپا و این تعداد قطعا افزایش یافته است. هاشم زاده افزود: اروپا در حال سرمایه گذاری هنگفتی در مخازن ذخیره سازی است و پیش بینی می شود حجم مخازن ذخیره 15 تا 20 درصد کل مصرف گاز جهانی را شامل شود که معادل 50 تا 60 روز مصرف گاز در جهان است. بسیار بالا است عدد.
انتهای پیام
مهدی هاشم زاده در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با اشاره به بررسی های انجام شده در زمینه ذخیره سازی گاز، اظهار کرد: یکی از موضوعاتی که در بحث تجارت گاز مطرح می شود، بحث ذخیره سازی گاز است. این موضوع نقش ویژه ای در حل بحران انرژی اروپا در زمینه تامین گاز داخلی داشته است.
این کارشناس انرژی افزود: حدود یک ماه است که از ابتدای دی ماه تا اواسط بهمن ماه با این بحران مواجه هستیم. همچنین در حوزه صادرات نیز زمانی که ناراضی نباشیم می توانستیم از این طریق درآمدزایی داشته باشیم.
وی گفت: مهمترین رویکرد دولت های اروپایی برای مقابله با بحران انرژی، بحث ذخیره انرژی و تقویت مخازن ذخیره سازی بوده است و از این طریق توانسته اند تا حدودی بر این بحران فائق آیند. .
کارشناس انرژی میگوید: با توجه به پتانسیل گاز ایران، اگر در چند سال گذشته به بحث ذخیرهسازی توجه میکردیم، میتوانستیم برای رفع مشکل عدم تعادل تولید و مصرف نیز اقدام کنیم. مانند صادرات گاز که متاسفانه با انحلال دو شرکت فعال در این حوزه در دهه 90 از آن بی خبر ماندیم.
این کارشناس حوزه انرژی گفت: ذخیره سازی گاز در یک زمان و تامین آن در فصل دیگر ضروری است چرا که قیمت گاز در فصل زمستان بیشتر از تابستان است و از این طریق می توان ارز بیشتری تهیه کرد.
وی ادامه داد: مهمترین اقدامی که دولت های اروپایی برای مقابله با بحران انرژی انجام داده اند بحث ذخیره سازی گاز بوده است، این مشکل تنها مختص کشورهای اروپایی و کشورهایی مانند روسیه، آمریکا و کانادا نیست که از جمله صادرکنندگان گاز هستند. بحران انرژی و همچنین ارز در بخش صادرات فعالتر است.
وی با بیان اینکه بسیاری از کشورهای دنیا بین 10 تا 12 درصد گاز مصرفی خود را ذخیره می کنند در حالی که این اتفاق در ایران رخ نداده و در این زمینه عقب هستیم، گفت: میزان ذخیره سازی گاز در ایران رقم جدی نیست. در حال حاضر، طبق صحبتهای انجام شده، قرار است تغییراتی در این زمینه ایجاد شود، دو سازمان فعال در این زمینه قبلا منحل شدهاند و حداقل یک سال طول میکشد تا دوباره ذخیرهسازی آغاز شود.
هاشم زاده با اشاره به تقاضای شدید گاز ایران در سراسر جهان گفت: اگر ذخیره سازی وجود داشت می توانستیم در این بخش ارز کسب کنیم. اکنون آلمان که یکی از بزرگترین صاحبان مخازن ذخیره گاز است، به اندازه یک ماه پیش مخازن ذخیره گاز دارد. انگلستان برای مقابله با بحران انرژی در سال های آینده، مخازن ذخیره سازی جدیدی ساخته است.
هاشم زاده با اشاره به اینکه اشتباه بزرگی که در سال 95-94 رخ داد این بود که دو شرکتی که در ذخیره سازی گاز طبیعی فعال بودند و در واقع برای کنترل عدم تعادل راه اندازی شده بودند تا پیک مصرف زمستانی را پشت سر بگذارند، منحل شدند. عدم درآمدزایی این دو شرکت به دلیل اینکه هدف اصلی آنها مصرف داخلی بود، واگذاری سمت خصوصی سازی در دولت قبل انجام نشد و در نهایت انحلال این دو شرکت ثبت شد و در واقع متوجه شدیم که هیچ انباری در این دو شرکت وجود ندارد. کشور نمی گیرد
به گفته هاشم زاده این موضوع درآمد بسیار خوبی برای کشور خواهد داشت و منابع بسیار خوبی برای آن در نظر گرفته شده است که باید مورد توجه قرار گیرد. همچنین با توجه به بحث کاهش فشار و افزایش مصرف می توان به آن سمت رفت. معمولا در فصل گرم حدود 100 میلیون متر مکعب اضافه برداشت داریم که با ذخیره سازی می توانیم اقدام مثبتی انجام دهیم.
وی بحران گاز در اروپا را در سال جاری به حدی دانست که تنها در زمینه گرمایش داخلی توانستند اقدام کنند و گفت: اگرچه اروپا در حوزه صنعت گازرسانی با مشکلاتی مواجه شده است، اما نکته قابل توجه این است که که با برنامه ریزی های انجام شده توانسته بر چالش اصلی فائق آید و اکنون برنامه ریزی های گسترده ای برای آینده دارند.