رمز و راز ارتباط بین “آلودگی هوا”، “نیروگاه ها” و “نفت”
در واقع، این تحلیل ممکن است ادعای سوختن گازوئیل در نیروگاه ها و تأثیر آن بر آلودگی شهری را رد کند. همچنین علت آلودگی شهر تهران به دلیل سوختن مازوت در نیروگاه ها منتفی است زیرا به گفته مدیرعامل برق حرارتی کشور، نیروگاه های تهران تحت هیچ شرایطی نفت کوره نمی سوزانند. . پس از حل مشکلات ذکر شده، دیدگاه دیگری وجود دارد. اگر بپذیریم که سوزاندن سوخت نیروگاهها نتیجه آلودگی هواست، پس چرا در روزهای دیگر سال که نیروگاهها گاز میگیرند، هوای شهرها بهویژه تهران همچنان ادامه دارد. آلوده و شاخص آلودگی بالایی ثبت شده است.
این آمار قابل تامل است زیرا در سه ماهه اول سال معمولا هوا بهاری و وزش باد است و ضریب دبی هوا کاملا مشهود است اما وضعیت آلودگی هوا در شرایط غیربهداشتی گزارش می شود. بنابراین در اینجا با این ادعا و مستندات آماری این سوال مطرح می شود که چرا برای فصل بهار که نیروگاه ها و سایر صنایع از گاز به عنوان سوخت پاک استفاده می کنند و خبری از سوختن گازوئیل نیست، میزان آلودگی ثبت می شود؟ این منبع آلودگی از کجا می آید؟
انتهای پیام
همچنین افزایش روزهای آلاینده در شهرها به ویژه تهران در فاصله سال های 1400 تا 1401 و مقایسه دوره های مشابه این دو سال نشان می دهد که افزایش مصرف سوخت خودروها به افزایش آلایندگی دامن زده است و این میزان برابر است. در آمار ارائه شده توسط شرکت ملی پخش محصولات نفتی کاملا مشهود است. میانگین مصرف بنزین در سال 1400 تقریباً 95 میلیون لیتر در روز تخمین زده می شود که با افزایش چند درصدی و به طور متوسط در سال 1401 به 104 تا 105 میلیون لیتر می رسد و با وجود افزایش مصرف سوخت و ناپایداری هوا، این امر کمک می کند. تشدید آلودگی هوا در زمستان
نیمی از خودروهای سبک و سنگین کشور به دلیل استاندارد نبودن و یا بعضا فرسوده بودن در اثر احتراق در فضا گازهای آلاینده ای متصاعد می کنند که در صورت وزش باد و جابجایی هوا از آلودگی کمتری صرفه جویی می شود اما با شروع کار. در روزهای سرد سال به دلیل غلبه پدیده وارونگی (وارونگی هوا) این جابجایی کمتر بوده و شاخص آلودگی نیز از مرز ناسالم عبور می کند.
به گزارش ای بی اس نیوز، بر اساس آمار سامانه پایش کنترل کیفیت هوای شهر تهران از تمامی ایستگاه های موجود، به نظر می رسد در سه ماهه نخست امسال (63 روز) تنها 41 روز از نظر آلودگی در شرایط قابل قبولی بوده است. این سه ماه از 63 روز، 19 روز برای گروه حساس ناسالم، 2 روز ناسالم و یک روز خطرناک بود.
همانطور که از شواهد و دلایل آلودگی شهرها مشخص است; می توان تخمین زد که تنها یک منبع یعنی نیروگاه ها را نمی توان عامل اصلی آلودگی شهرها دانست. همچنین استفاده از سوخت و منبع آلودگی در سایر حوزه ها به ویژه خودروها و سیستم حمل و نقل نیز وجود دارد که می تواند دلیل روشنی بر آلودگی شهرها باشد. اینکه شهرها در ابتدای سال و در شرایط اقلیمی بهار و تابستان آلودگی را تجربه می کنند، عامل دیگری نیز یعنی سوخت وسایل نقلیه به ویژه در سیستم حمل و نقل شهری است.
علیرغم اسناد ذکر شده، افزایش شاخص آلودگی در فصول گرم سال در شهرهایی که سوخت گازوئیل مصرف نمی کنند، ثبت شد. این آمار و مدارک به طور کامل در سامانه کیفیت هوای تهران موجود است.
مقایسه آماری سه ماهه دوم سال 1400 و 1401 نیز تجربه متفاوتی از روزهای ناسالم در شهر تهران را ارائه می دهد و این آمار با ورود به سه ماهه سوم به تدریج تغییر کرده است و تعداد روزهای ناسالم و خطرناک نسبت به روزهای دیگر سال بیشتر است. در آمار سیستم بررسی کیفیت هوای تهران قابل توجه است.
مقایسه فصل بهار سال 1401 با سال 1400 نیز تکمیل کننده این تحلیل است که در سه ماهه اول سال 1400 هوای پاکی گزارش نشده است و در این مدت 57 روزه وضعیت آب و هوای شهر تهران از نظر وضعیت قابل قبولی ثبت شده است. از آلودگی و آلودگی همچنین به مدت شش روز هوای ناسالم را تجربه کرد.
از 132 نیروگاه برق کشور، تنها 14 نیروگاه می توانند از سوخت گازوئیل استفاده کنند و سوخت دوم سایر نیروگاه ها گازوئیل است. بنابراین 10 درصد نیروگاه های کشور با گازوئیل کار می کنند. علاوه بر این، بر اساس گزارش این شرکت تولید برق، از سال 1387 حتی یک لیتر گازوئیل در نیروگاه های پایتخت مصرف نشده است و اساسا نیروگاه های تهران سوخت نمی سوزانند. آلودگی شهر تهران با سوخت گازوئیل در این نیروگاه ها.
اما مهم ترین نکته این است که از میان تمامی صنایع و مجتمع های صنعتی که همزمان سوخت های موجود در پالایشگاه های کشور را می سوزانند، 10 درصد نیروگاه های کشور با گازوئیل کار می کنند و به گفته کارشناسان محیط زیست این امر جرم است. ضریب راندمان مولکولی و نهایی گوگرد در نفت کوره تا 5 کیلومتر موثر است و با این تحلیل کارشناسی باید گفت که نیروگاه های کشور که در حال حاضر امکان استفاده از نفت کوره را دارند بیش از 5 کیلومتر هستند. از نزدیکترین شهر
از طرفی عمده مصرف سوخت نیروگاه ها در کشور گاز است و گاز به عنوان سوختی پاک و بدون آلاینده در دنیا شناخته می شود اما در فصل زمستان به دلیل کمبود سوخت گاز، برق کارخانه ها مجبور به استفاده از گازوئیل به عنوان سوخت دوم هستند. این سوخت دوم نه تنها متعلق به نیروگاه ها بلکه متعلق به تمامی صنایع می باشد اما به دلیل کمبود سوخت دوم نیروگاه ها و صنایع مجبور به استفاده از سوخت گازوئیل برای مدت کوتاهی هستند که درصد بالای گوگرد موجود در سوخت گازوئیل باعث می شود این محصول تولید شود. نقش مهمی در آلودگی دارد و هزینه گوگرد زدایی محصول که باید در مبدأ یعنی پالایشگاه ها انجام شود انجام نمی شود و بنابراین گازوئیل سوختی مخرب و مقصر خط مقدم آلودگی هوا محسوب می شود.
لازم به ذکر است آمارهای موجود در سازمان پایش کیفیت هوای تهران حاکی از کاهش چشمگیر تعداد روزهای پاک در شهر تهران به ویژه در 6 ماهه اول سال و پس از آمار، تعداد روزهای پاک بوده است. بیش از 3 روز نمی رسد. بنابراین برای رفع آلودگی هوا باید از جهات مختلف به راهکار اساسی و اساسی پرداخت و همه نهادها و نهادهای متولی برای بررسی و حل این معضل پیشقدم شوند. تمرکز بر یک منبع یا نوع سوخت تنها اتلاف وقت است که میتوانیم روی سایر عوامل آلودگی تمرکز کنیم و سعی کنیم آنها را برطرف کنیم. عواملی که در صورت رسیدگی و رسیدگی فوری مشکل آلودگی هوای شهرها را حل می کند.
در شرایطی که برخی از نیروگاه ها وارد دوره تعمیرات شده اند، باز هم توسط برخی، نیروگاه ها به عنوان یکی از مقصران اصلی آلودگی هوا شناخته می شوند، موضوعی که قابل تامل است.