ای بی اس نیوز / خراسان رضوی یک تحلیلگر مسائل بین الملل گفت: “تحریم ها یا هر تاکتیک فشار دیگری یک وضعیت استثنایی است.” تحریم ها یک شرایط استثنایی هستند و نمی توانند برای همیشه وجود داشته باشند. زیرا نمی توان به طور نامحدود روابط خود را با یک کشور مسدود کرد و این یک واقعیت است که حتی مقامات آمریکایی می گویند سیستم تحریم های آمریکا می تواند فروپاشی کند.
دکتر احمد فاطمی نژاد در گفت وگو با ای بی اس نیوز ، عوامل مختلفی را در شروع هرگونه مذاکره مثر می داند: «یکی از این عوامل تمایل طرفین برای وارد شدن به مذاکره است. عامل دوم وجود چشم انداز روشنی از نتیجه مذاکرات است. هر بازیگر منطقی مذاکراتی را آغاز می کند که امیدوار است موفق شود.
وی ادامه داد: عامل سوم ظرفیت طرفین برای مذاکره است ، یعنی طرفین باید بتوانند مذاکرات معنی داری را انجام دهند. البته عوامل دیگری نیز وجود دارد ، اما از دیدگاه این سه عامل ، اگر به مذاکرات ایران و 1 + 5 و آمریکا نگاه کنیم ، می بینیم که این درست است که دو طرف می گویند برای بازگشت به مذاکرات ، اما نشانه هایی وجود دارد که طرفین اراده چندانی برای مذاکره ندارند.
یکی از اعضای هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد گفت: به عنوان مثال ، جمهوری اسلامی درخواست منطقی خود را بیان می کند و می گوید اگر قرار است برجام احیا شود ، باید در همان شرایطی که در گذرنامه است احیا شود. این بدان معناست که چند سال پیش امکان خروج آمریکا از برجام وجود ندارد و در این سالها اتفاق جدیدی برای ایران افتاده و تحریم های جدیدی علیه آن اعمال شده است. ‘ایران ، اکنون ایالات متحده می تواند به برجام بدون غرامت برای هیچ یک از این موارد. البته این نشان می دهد که ایالات متحده تمایلی به از سرگیری مذاکرات ندارد و فقط می خواهد نشان دهد که قصد از سرگیری مذاکرات را دارد.
فاطمی نژاد افزود: “اگرچه ایران گفته است که می خواهد مذاکرات را از سر بگیرد و قصد دارد شورای امنیت سازمان ملل را احیا کند ، اما نشانه های دیگری نیز وجود دارد که او تمایلی به از سرگیری مذاکرات ندارد”. یکی از این نشانه ها این است که بیش از سه ماه از آخرین دور مذاکرات در وین می گذرد ، اما جمهوری اسلامی هنوز هیچ اقدامی برای از سرگیری مذاکرات انجام نداده است ، بنابراین اگر ایران واقعاً تصمیم به مذاکره گرفت ، باید به چارچوب خود دست یابد. هدف زودتر مذاکره کننده و مذاکره کننده را مشخص کنید.
این تحلیلگر امور بین الملل ادامه داد: “ایران نیز از تعهدات خود بسیار فراتر رفته است و همه اینها نشانه این است که طرفین تمایل چندانی برای از سرگیری مذاکرات ندارند.”
وی گفت: “سوال بعدی این است که آیا مذاکرات از اساس موفقیت آمیز هستند یا خیر.” حداقل از طرف ایران این احساس وجود دارد که مذاکرات موفقیت آمیز نخواهد بود و دلیل اصلی آن این است که پس از خروج آمریکا از برجام تحریم های زیادی علیه ایران اعمال شد. امنیت سازمان ملل ، بنابراین ایران معتقد است که مذاکرات با ایالات متحده ایالت ها چندان موفق نخواهند بود. ایالات متحده نیز به نوبه خود نگرانی های مشابهی دارد و می گوید ایران به مرحله غنی سازی رسیده است که دیگر امکان بازگشت به تعهدات خود در برجام وجود ندارد.
فاطمی نژاد افزود: همچنین موضوع سوم بحث قدرت چانه زنی است. من معتقدم که مذاکرات حرفه ای و دشوار ، مانند مذاکره در وین ، مستلزم تیم های حرفه ای است که مراقب باشند و از قوانین مذاکره آگاه باشند. در حال حاضر ، نه در ایران ، نه در ایالات متحده و نه در کشورهای 1 + 5 ، هیچ تیم مذاکره کننده ای مانند سال 2015 وجود ندارد که بتوانند 20 روز مذاکره کنند. تیم سیاست خارجی آمریکا نه تنها برای ایران ، بلکه برای سایر موضوعاتی که در دوران بایدن بوجود آمده مورد انتقاد گسترده قرار گرفته است. به عنوان مثال ، خروج آمریکا از افغانستان باعث انتقاد تیم سیاست خارجی آمریکا ، حتی از دیگر بخش های دولت ایالات متحده شد.
یکی از اعضای هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد با بیان اینکه به نظر نمی رسد که حاضران در وزارت خارجه ایران ظرفیت انجام مذاکرات را داشته باشند ، گفت: برجام وجود دارد.
“اگر ایران مذاکره نکند کشورها چه خواهند کرد؟” و Mriz کنونی می تواند امور کشور را پیش ببرد و اداره کند.
تحریم ها نمی توانند برای همیشه دوام بیاورند
وی گفت: “تحریم ها یا هرگونه فشار دیگر شرایطی استثنایی است.” تحریم ها یک شرایط استثنایی هستند و نمی توانند برای همیشه وجود داشته باشند. از آنجا که نمی توان روابط با یک کشور را برای همیشه مسدود کرد و این واقعیت که حتی مقامات آمریکایی می گویند سیستم تحریم های آمریکا ممکن است سقوط کند یک مشکل واقعی است ، یعنی اینکه نمی توان برای همیشه یک سیستم تحریم سفت و سخت داشت. این سیستم در نهایت شکست خواهد خورد ، عمدتا از طریق مبادلات غیررسمی ، که اگرچه برای ایران بسیار هزینه بر است ، اما به بقای این کشور اجازه می دهد.
این تحلیلگر مسائل بین الملل ادامه داد: بنابراین ، ابزارهای فشار آمریکا علیه ایران ممکن است روز به روز ضعیف شود. از آنجایی که رویدادهایی مانند خروج آمریکا از افغانستان به ایران اطمینان می دهد. زیرا نشان می دهد که ایالات متحده دیگر آمادگی انجام کارهای گران قیمت در سیاست خارجی خود را ندارد. بنابراین ما می توانیم علاوه بر انتقاد از ایالات متحده ، جان خود را نجات دهیم ، و شاید حتی سایر کشورهای همسایه را متقاعد کنیم که با ما در ارتباط باشند. در نتیجه این رویدادهای اخیر در افغانستان ، اعتماد آنها به ایالات متحده تضعیف شده است.
وی افزود: بنابراین ، به نظر من ، اگر مذاکرات انجام نشود ، وضعیت کشور بدتر نمی شود و همچنان به همان شکل پیچیده می شود ، حتی اگر برای مردم گشایش وجود نداشته باشد.
وی گفت: “ایران به همکاری با آژانس ادامه خواهد داد.”
در صورت انجام مذاکرات ، احتمالاً از ابتدا آغاز خواهد شد
یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه فردوسی گفت: “اما چین و روسیه می خواهند مذاکرات در جایی که متوقف شده بود ادامه یابد. اما من فکر می کنم اگر مذاکراتی انجام شود احتمالاً از صفر شروع می شود.” مذاکرات فقط به طور موقت بدون دستیابی به نتیجه مشخص ادامه می یابد ، یا ممکن است اصلاً ادامه پیدا نکند و دلیل اصلی آن این است که تیم های مذاکره کننده طرفین ظرفیت چندانی برای مذاکره ندارند.
انتهای پیام