وی افزود: “اگر قصد آذربایجان برای تحقق کریدور زنگزور محقق شود ، منافع ژئوپلیتیکی ایران و روسیه به خطر می افتد و این تغییر ژئوپلیتیک در منطقه به هیچ وجه برای ایران قابل قبول نیست ، زیرا از پتانسیل راهبردی ایران می کاهد. به همین دلیل ، ایران به درستی رزمایش را در مرزهای شمال غربی کشور ترتیب داده است تا نشان دهد هیچ گونه تغییر ژئوپلیتیکی در منطقه را نمی پذیرد و از منافع ملی خود با قدرت دفاع می کند.
امیدی افزود: در همین حال ، سوء تفاهمی در ذهن مقامات جمهوری آذربایجان وجود دارد که نیروهای زنگ زور برای آنها امتیاز ارضی ایجاد می کند ، در حالی که ارمنستان و روسیه به هیچ وجه چنین قصدی ندارند. برخی از مقامات آذربایجانی مدعی هستند که ایران ارتباط زمینی خود با ارمنستان را قطع کرده است در حالی که روسیه و ارمنستان چنین هدفی را در مذاکرات خود دنبال نکرده اند.
امیدی در مورد اظهارات رئیس جمهور آذربایجان مبنی بر اینکه کامیون های ایرانی برای ورود به کشور باید مالیات بپردازند ، گفت: “این بیشتر یک سوء تفاهم است.” اگر به نقشه نگاه کنیم ، کامیون های ایرانی برای انتقال کالا به قره باغ از سرزمین های اشغالی جمهوری آذربایجان عبور می کردند ، اما اکنون که آذربایجان سرزمین های اشغالی خود را از ارمنستان پس گرفته است ، در صورت تمایل به پرداخت مالیات و مطالبه نسبت به کامیون های ایرانی. مالیات. آنها نمی خواهند از قلمرو ارمنستان استفاده کنند ، که بحث آنها منطقی نیست و با همسایگی خوب سازگار نیست.
امیدی افزود: یکی دیگر از مشکلات بوجود آمده به ویژه در سال گذشته ، حضور آشکار رژیم صهیونیستی در آذربایجان است ، به طوری که این رژیم از این منطقه (شمال غربی) کشور خرابکاری و جاسوسی می کند. صهیونیست ها دو مرکز خرابکاری در کردستان عراق و جمهوری آذربایجان دارند که این امر باعث ایجاد مشکل در روابط ایران و آذربایجان شده است.
استاد علوم سیاسی و روابط بین الملل دانشگاه اصفهان گفت: “اخیراً در مذاکرات پس از جنگ ، جمهوری آذربایجان نیز درخواست امتیاز کرد ، به این معنی که اگر ما کریدور لاچین را به شما بدهیم ، ارمنستان نیز باید ما کریدور زنگزور. “کریدور زنگ زور منطقه نخجوان را مستقیماً با قلمرو جمهوری آذربایجان متصل می کند و مرز بین ایران و ارمنستان را تشکیل می دهد.
این کارشناس روابط بین الملل ادامه داد: ترکیه و جمهوری آذربایجان سعی خواهند کرد بر کریدور زنگزور مسلط شوند. بدون شک ارمنستان فقط چنین امتیازی به جمهوری آذربایجان نمی دهد. سخنان “رئیس جمهور آذربایجان که چنین قصدی ندارند” و ایران نباید چنین اجازه ای به آنها بدهد.
وی ادامه داد: در جریان جنگ اخیر بین آذربایجان و ارمنستان ، نوعی تغییرات سرزمینی یا به عبارت بهتر امکانات ارضی برای آذربایجان ایجاد شد. هنگامی که جمهوری آذربایجان سرزمین های اشغالی خود را از ارمنستان در طول جنگ پس گرفت ، با میانجیگری روسیه تصمیم گرفته شد که ارمنستان به طور کامل از منطقه قره باغ جدا شود. تقریباً 30 سال است که ارتباط بسیار پیچیده ای بین ارمنستان و منطقه قره باغ وجود دارد ، به همین دلیل دالانی به نام کریدور لاچین انتخاب شد تا ساکنان قره باغ و ارمنستان بتوانند بین آنها ارتباطات ترانزیتی برقرار کنند.
علی امیدی در گفت وگو با ای بی اس نیوز در مورد تحولات اخیر آذربایجان و رزمایش ایران در شمال غرب این کشور ، وی گفت: یافتن مشکلی در روابط ایران و آذربایجان بی سابقه است. پس از استقلال از اتحاد جماهیر شوروی ، آذربایجان تبدیل به پانتوریک شد و به نوعی پایگاه گروه های جدایی طلب که هنوز در این کشور فعالیت می کنند تبدیل شد. آنها تاریخ را به طریقی منحرف کرده اند و در کتابهای درسی تاریخ ایران ، حقایق را به دانش آموزان برعکس آموزش می دهند. به عنوان مثال ، عصر صفویه را دوران حکومت ترکیه بر ایران می دانند و آنها توهم حاکمیت کامل بر ایران را دارند که ایده بدی است.
انتهای پیام
وی افزود: در اولین سالهای استقلال آذربایجان در دهه 1990 ، اولین رئیس جمهور این کشور “ابوالفضل ایلچی بیگ” بود که از ایده های پان ترکیستی به شدت حمایت می کرد و در نهایت آذربایجانی ها وی را از ریاست جمهوری کنار کشیدند و به ترکیه تبعید کردند.
این کارشناس روابط بین الملل گفت که با خروج سفیر بی از قدرت ، سیاست های پان ترکی نیز کاهش یافته است. موضوع دیگری که بین ایران و آذربایجان بوجود آمد مربوط به رژیم حقوقی دریای خزر بود. سیستم حقوقی دریای خزر به گونه ای است که آذربایجان خط فرضی را در آستارا و بندر ترکمن ترسیم کرد که با هیچ مبنای حقوقی و تاریخی سازگار نیست.
وی در مورد نقش پاکستان در تحولات آذربایجان گفت: “پاکستان یکی از معدود کشورهایی در جهان است که آشکارا و کاملاً از آذربایجان در جنگ علیه ارمنستان حمایت کرده است و بیش از هر چیز قصد دارد از حمایت ترکیه و آذربایجان در برابر هند برخوردار شود. . “
ای بی اس نیوز / اصفهان یک استاد علوم سیاسی و روابط بین الملل در دانشگاه اصفهان گفت: “آذربایجان قصد دارد با کمک ترکیه بر کریدور زنگزور مسلط شود ، در این صورت منافع ژئوپلیتیک ایران و روسیه به خطر می افتد و این تغییر ژئوپلیتیک در منطقه قابل قبول نیست. به ایران نمی تواند تحمل کند.