پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

داشتن منابع ارزی/تضمین پرداخت قبوض دلاری در ازای تعهدات ارزی مطلوب است.

البته باید توجه داشت که در قالب سامانه شناور مدیریت شده، بانک مرکزی می تواند با هدف کاهش نوسانات در کوتاه مدت و با توجه به الزامات کلان اقتصادی در بازار ارز مداخله کند. بنابراین برخی از منتقدان باید بدانند که سیاست مداخله در بازار ارز یکی از ابزارهای بانک مرکزی است و استفاده از این ابزار را نمی توان دستکاری پولی تلقی کرد.

این روند در سال جاری نیز ادامه یافت و ارزش صادرات نفتی و غیرنفتی روند مثبتی را تجربه کرد. بر اساس این بحث ها و با توجه به وضعیت مطلوب عوامل بنیادی تاثیرگذار بر بازار ارز، در شرایطی که گاه انتشار اخبار جعلی درباره تحولات اقتصادی و سیاسی می تواند آثار و پیامدهایی در قالب احساسات کاذب و به تبع آن نوسانات بازار داشته باشد. بازار ارز؛ بنابراین رویکرد بانک مرکزی مبتنی بر استفاده از ابزارهای موجود و معرفی ابزارهای جدید برای جلوگیری از شکل‌گیری نوسانات در بازار و محدود کردن حوزه‌های بروز آن بود.

بانک مرکزی اعلام کرد: با توجه به سطح مطلوب اسکناس های ارزی در کشور، انتشار اسکناس های ارزی بانک مرکزی با سررسید کوتاه مدت (سه ماهه) در دستور کار قرار گرفت. تاریخ انقضا می باشد و بنا به درخواست دارندگان بلیت ها به راحتی وجه بلیت پرداخت می شود. .

با توجه به سیاست انتشار اوراق پولی بانک مرکزی و تبیین دلایل اجرای سیاست مذکور توسط بانک مرکزی، لازم به ذکر است که یکی از عوامل اساسی موثر بر تغییر نرخ ارز، وضعیت است. از منابع ارزی که البته این مولفه در سال 1400 و ماه های آن از سال 1401 در وضعیت خوبی قرار داشته است به عنوان مثال در سال 1400 ارزش صادرات نفت به ترتیب 38.7 و 40.7 میلیارد دلار بوده است. که نسبت به سال قبل 84.0 و 41.5 درصد افزایش نشان می دهد.

انتهای پیام

در این راستا، با توجه به اینکه کشورهای مقصد صادرات کالای ایرانی، مبادلات تجاری خود با صادرکنندگان ایرانی را عمدتاً از طریق دلار آمریکا تسویه می‌کنند و همچنین با در نظر گرفتن «سطح بهینه ذخایر اسکناس دلار آمریکا در کشور»، با انتخاب این ارز به‌عنوان مبنا. دارایی اوراق منجر به این می شود که در زمان سررسید و به درخواست دارندگان اوراق، اسکناس به راحتی تهیه و پرداخت می شود.

در این زمینه، این بانک تصمیم گرفته است با انتشار اوراق بهادار ارزی با سررسید کوتاه (سه ماهه) به بخشی از تقاضای بازار ارز پاسخ دهد. یکی از نکات اساسی در طراحی این سیاست، اطمینان از پذیرش دارایی پایه اوراق توسط سرمایه گذاران و برخورداری از عمق کافی بازار نقدی آن در کشور است. علاوه بر این، بانک مرکزی به راحتی می تواند اسکناس های خود را در سررسید (به درخواست دارنده اوراق) ارائه کند.

باید بگویم؛ در خرداد ماه سال جاری و در شرایط نوسانات نرخ ارز در بازار غیررسمی که تحت تاثیر عوامل روانی و قابل پیش بینی رخ داد، شورای عالی سران قوا اختیارات ویژه ای را برای مدیریت بازار ارز به بانک مرکزی تفویض کرد و متعاقباً این بانک به دستور او یک سری اقدامات را انجام داد. در ابتدا بانک مرکزی با صدور بخشنامه ای مجوز مبادله ارز با نرخ توافقی را در صرافی ها به صادرکنندگان صادر کرد و این اقدام می تواند آثار مثبتی در راستای کاهش نرخ ارز در بازار بر جای بگذارد. در ادامه این بانک امکان خرید ارز توسط تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی را از طریق صرافی ها فراهم کرده است و به این ترتیب فعالان این بخش را قادر ساخته تا علاوه بر ارز صادرکننده، از تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی با نرخ توافقی ارز خریداری کنند.

همچنین با توجه به مسئولیت محول شده به این بانک در حفظ ارزش پول ملی طبق قوانین بالادستی و همچنین با توجه به الزامات استقرار سامانه شناور مدیریت شده (موضوع بند «ت» تبصره بند 2 ماده 20 قانون احکام دائمی برنامه های توسعه کشور) توجه بانک مرکزی به این موضوع به جای تاکید و اصرار بر حفظ نرخ ارز مشخص، زمینه را فراهم می کند. این مؤلفه مسیری متعادل و سازگار با تغییرات عوامل بنیادی اقتصاد کلان را طی کند.

اقدامات بانک مرکزی در رابطه با تعمیق بازار رسمی ارز

مازاد تراز پرداخت های خارجی کشور 11.1 میلیارد دلار است

به گزارش ای بی اس نیوز، در پی انتقادات خاص نسبت به سیاست‌های اتخاذ شده برای مدیریت بازار ارز، بانک مرکزی اعلام کرد که در سال‌های اخیر تغییرات نرخ ارز عمدتاً متاثر از عوامل غیراقتصادی و برون‌زا بوده است که منجر به اعمال تغییرات در نرخ ارز در یک جهت منجر به نامتناسب بنیادهای اقتصادی شده است. اما در چنین شرایطی، سیاستگذار با استفاده از ابزارهایی که در اختیار دارد و در عین حال با رعایت مقتضیات اقتصادی کشور تلاش کرده است تا آثار و پیامدهای منفی وقوع عوامل فوق را در سطح کلان به حداقل برساند.

با ایجاد مکانیزم معاملات نرخ توافقی، روند تامین ارز توسط صادرکنندگان بهبود یافت که با تعمیق بازار و افزایش منابع در دسترس صرافی‌ها، زمینه مناسبی برای پوشش و تامین تقاضای اسکناس از استخر بزرگ‌تر واقعی فراهم شد. جویندگان ارز در سطح بازار بر این اساس، مردم می توانند با مراجعه به صرافی ها و شعب بانک های منتخب ارز مورد نیاز خود (تحت سایر خدمات) را با نرخ توافقی تهیه کنند که این امر به نوبه خود تاثیر بسزایی در کاهش تقاضا در بازار غیررسمی و انتقال آن به مجاری رسمی دارد.

رویکرد سیاستی اتخاذ شده توسط بانک مرکزی در حال حاضر با هدف ایجاد بسترهای تعادل بین عرضه و تقاضا و در نتیجه تثبیت بازار ارز و در عین حال توجه به لزوم حفظ ذخایر در برابر ارز است.

اوراق قرضه ارزی که بخشی از تقاضای بازار ارز را تامین می کند

نتیجه توسعه تجارت خارجی کشور در سال 1400 منجر به ایجاد 11.1 میلیارد دلار مازاد در تراز پرداخت های خارجی جاری کشور شد.

نوشته های مرتبط:

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *