سایر موضوعات

آیا وزیر جدید به ساخت خانه ها دامن می زند؟

وی گفت: برای اینکه قیمت مصالح ساختمانی با ثبات نسبی منطقی بیاید، باید با وزارت حراست تعامل می شد. بحث كارت كردن مصالح ساختماني به سازندگان يا خريد مستقيم از كارخانه ها مطرح شد كه هيچ كدام شكل اجرايي نداشت. در عوض، مطالب عمومی شد. ماهیت بازار سهام سودآوری است و در این فرآیند قیمت مصالح ساختمانی افزایش می یابد.

به گزارش ای بی اس نیوز، سال اول طرح نهضت ملی مسکن چندان موفق نبود اما شاید در سال دوم به تدریج موانع برطرف شود. همانطور که رئیس بنیاد مسکن گفت: روند پروژه در سال اول به دلیل جانمایی، تامین زمین، طراحی و هماهنگی با سایر نهادها به تاخیر افتاد، اما در سال دوم و سوم با سرعت بیشتری کار را ادامه می دهیم و تلاش می کنیم تا به تعهدات خود عمل کنیم

تجربه 15 ماهه اخیر نشان می دهد که طرح نهضت ملی مسکن با حداقل 4 نقص از جمله زمین با کیفیت و قابل ساخت، تسهیلات بانکی، تعداد متقاضیان و خطاهای برنامه ریزی مواجه بوده است. تورم مصالح ساختمانی نیز دائماً برآورد قیمت تمام شده را تغییر داده است.

همچنین ایرج رهبر، رئیس انجمن انبوه سازان استان تهران، افزایش قیمت نهاده های ساخت و ساز را مورد تاکید قرار داد و یادآور شد: در دو سال گذشته که طرح ملی مسکن کلید خورد و سپس با نهضت ملی مسکن ادغام شد، به دلیل تاخیر در اجرا، قیمت نهاده های ساختمانی افزایش یافت. میلگرد از کیلویی 4 هزار تومان به 20 هزار تومان رسید و سیمان از کیسه 17 هزار تومان به بالای 50 هزار تومان رسید و اخیرا به 70 هزار تومان رسیده است.

متاسفانه مشکل اصلی طرح نهضت ملی مسکن در خصوص تامین منابع همچنان پابرجاست. این مشکل ناشی از کمبود منابع بانکی و عدم توانایی متقاضیان در تامین وجوه است. دو مشکلی که باعث رکود پروژه ها و انتقادات وزارت راه و شهرسازی شده است. تا سرانجام رئیس جمهور استعفای رستم قاسمی – وزیر راه و شهرسازی را پذیرفت.

وزارت راه و شهرسازی در یک سال گذشته عمدتاً نقش پیمانکاری را بر عهده گرفته است. در حالی که به گفته کارشناسان برای تسریع در اجرای پروژه ها باید کارها به بخش خصوصی سپرده شود و فعالیت آنها کنترل شود. در این صورت شاید تسریع در اجرای طرح ها از بار تورمی آن کاسته شود. بر اساس آخرین محاسبات شورای عالی مسکن، میانگین قیمت ساخت هر مترمربع مسکن نهضت ملی مسکن 8 میلیون تومان برآورد شده است.

طرح نهضت ملی مسکن در سال اول درگیر موضوعاتی مانند مکان یابی، تامین زمین، طراحی و هماهنگی با سایر نهادها بوده که پیش بینی می شود در سال دوم و آمدن وزیر جدید فواید عامه تا حدودی کاهش یابد.

به گفته وی، فردی که قرار است در رأس وزارت راه و شهرسازی قرار گیرد، به نظر من اولین گام و مهمترین گام باید برنامه خود را بر همکاری مستقیم و مستمر با بخش خصوصی تثبیت کند. چیزی که در 15 ماه گذشته ندیده بودیم. در واقع این گروه می خواستند نقشه بدهند، زمین بگیرند، قرارداد ببندند و نظارت کنند. نتیجه این بود که پیشرفت کمی در پروژه نهضت ملی مسکن حاصل شد.

تسهیلات قرض الحسنه طرح نهضت ملی مسکن در سال اول 360 هزار میلیارد تومان بود که در سال دوم باید 360 هزار میلیارد تومان به آن اضافه می شد. اما آنچه در سال گذشته واقعاً پرداخت شده کمتر از 60 هزار میلیارد تومان بوده که فقط توسط بانک مسکن پرداخت شده و سایر بانک ها در این زمینه عمل نکرده اند.

اگرچه سخنان اکبر نیکزاد – رئیس بنیاد مسکن معطوف به مشکلات سال اول پروژه مربوط به حوزه کاری بنیاد است، اما این می تواند از جمله چالش هایی باشد که اخیراً کل جنبش ملی مسکن با آن مواجه بوده است. یک سال؛ چالش هایی که باید توسط وزیر آینده راه و شهرسازی حل شود.

به گفته رهبر، کارخانجات تولید نهاده های ساختمانی انرژی ارزان دریافت می کنند و به همین دلیل باید مصالح را با قیمت مناسب در اختیار بخش ساختمانی قرار دهند. این انرژی که استفاده می کنند برای همه است و باید به تامین مسکن نیازمندان کمک کنند.

انتهای پیام

محتشم افزود: دولت باید اراضی خود را ارائه کند و با بخش خصوصی قراردادهای مشارکتی امضا کند. این مشارکت می تواند به تحرک خاصی از پروژه ها منجر شود. چرا که سازندگان به خاطر منافع خود درگیر پروژه ها می شوند و سعی می کنند پروژه ها را با کیفیت و سرعت خوب پیش ببرند.

یکی از اعضای هیئت مدیره کانون انبوه سازان استان تهران در تشریح نحوه تامین منابع طرح ملی نهضت مسکن به ای بی اس نیوز گفت: اگر وزیر آینده راه و شهرسازی بخواهد برای مسکن اقدام کند باید اقدام کند. برقراری ارتباط مستقیم و مستمر با بخش خصوصی». برای تامین اعتبارات طرح نهضت ملی مسکن، بانک ها نیز باید ملزم به پرداخت تسهیلات قرض الحسنه شوند، بخش قابل توجهی از منابع را نیز می توان در قالب قراردادهای مشارکتی تامین کرد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا