این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در نهایت گفت: وقتی صحبت از آبخیزداری می شود، فکر همه به سمت سازه و ساخت و ساز می رود، ضمن اینکه پوشش گیاهی هم وجود دارد و اقدامات انجام شده باید ترکیبی از این دو باشد.
وی با بیان اینکه میزان بارندگی سالانه حدود 400 میلیارد مترمکعب است، گفت: مشکل حوزه آب در کشور این است که از این 400 میلیارد مترمکعب به دلیل نبود برنامه حفاظتی و کنترلی فقط 100 میلیارد متر مکعب مصرف می شود و مابقی تلف می شود. باید کاری کنیم که درصد قابل توجهی از 300 میلیارد متر مکعب را دوباره وارد چرخه کنیم.
بیشتر بخوانید:
23 نکته درباره بحران «کمبود آب».
یک کارشناس آب: «آب» باید کار همه باشد
عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست شورای اسلامی با اشاره به بارندگی سالانه حدود 400 مترمکعب در کشور گفت: با اجرای طرح های آبخیزداری و مدیریت منابع آب درصد قابل توجهی از 300 مورد است. میلیارد متر مکعب آبی که سالانه از چرخه استفاده خارج می شود.
وی ادامه داد: همچنین باید وارد حوزه بهره وری کشاورزی شویم. امروزه در حوزه کشاورزی شاهد وجود خلاء عملکردی بین ظهور محصولاتی مانند گندم هستیم. مثلاً یک کشاورز از یک هکتار زمین 4 تن گندم و دیگری 12 تن گندم برداشت می کند. اگر بتوانیم 4 تا 12 را تقریب کنیم، زمین های بیشتری از زیر کشت حذف می شود و آب کمتری مصرف می شود.
انتهای پیام
عباسی همچنین راهکارهایی را برای افزایش راندمان 100 میلیارد مترمکعب آب مصرفی در کشور ارائه کرد و گفت: امروز نسبت مصرف آب به تولید ماده خشک در کشور دو برابر این میزان در دنیا است. بنابراین باید بهره وری را افزایش دهیم، مردم را پرورش دهیم و تشویق کنیم و تسهیلاتی را برای آن ها فراهم کنیم تا به سمت استفاده از روش های کم مصرف بروند.
علیرضا عباسی در گفت وگو با ای بی اس نیوز، با اشاره به اینکه کاهش بارندگی در دهه های گذشته محسوس نبوده است، اظهار کرد: طی 40 تا 50 سال گذشته میزان بارندگی سالانه از 260 میلی متر به 245 میلی متر کاهش یافته است. در این زمینه کاهش بارندگی داشتیم اما این کاهش محسوس نیست و حدود 10 درصد بود.
وی سپس به ارائه راهکارهایی در خصوص مدیریت منابع آبی کشور پرداخت و گفت: از 300 میلیارد مترمکعب آبی که سالانه از چرخه مصرف خارج می شود، بخشی در سیل، بخشی در مناطق مرزی و بخشی در اثر تبخیر از بین می رود. در این زمینه یکی از اقداماتی که باید با جدیت دنبال کنیم بحث «آبخیزداری» است. ما باید با آب جاری که به صورت سیل بیرون می آید به طرق مختلف برخورد کنیم. با این کار می توانیم درصد قابل توجهی 300 میلیارد متر مکعب صرفه جویی کنیم.
این نماینده مجلس خاطرنشان کرد: از 100 میلیارد مترمکعب آبی که در سال داریم، حدود 85 میلیارد متر مکعب آن در کشاورزی و مابقی در صنعت، محیط زیست و آب شرب مصرف می شود. پس درست است که با بحران مواجه هستیم و مشکل کمبود آب داریم، اما بالاتر از همه، بزرگترین مشکلی که با آن مواجه هستیم مدیریت آب است.
عباسی مصرف کل آب شرب، صنعت و محیط زیست را 15 تریلیون مترمکعب دانست که رقم چندانی نیست و از سوی دیگر باید در راستای اصلاح الگوی مصرف فرهنگ سازی کنیم. ; یعنی در بعد فرهنگی باید جلو برویم و در بعد عملیاتی اقدام کنیم.
این نماینده مجلس درباره تاثیرات اجرای طرح اصلاح شیوه کشت بر مصرف آب گفت: آقایان می گویند با اجرای این طرح 3 میلیارد مترمکعب از مصرف آب کاسته می شود، اما اینطور نیست؛ اما اینطور نیست. زیرا کاهش مصرف آب در کشاورزی تنها با افزایش بهره وری محقق می شود. بنابراین باید در حوزه قانون گذاری و نظارت در حوزه بهره وری کار کنیم.