فروش نفت خام توسط افراد، شمشیر دولبه!

سامانه تخصصی فروش روغن تحت مدیریت شرکت ملی نفت می باشد
این کارشناس حوزه انرژی ادامه داد: این موضوع باعث کاهش قیمت نفت صادراتی ایران می شود و از طرفی به راحتی این بخش ها وارد بازارهایی می شوند که شرکت ملی نفت در آن حضور دارد و عملا بازار را کنترل می کند تا از بین برود. . اگر شرکت ملی نفت توان فروش را نداشته باشد، قطعا وزارت راه یا سایر ادارات نیز این امکان را نخواهند داشت.
بهروزی فر با بیان اینکه این موضوع می تواند باعث فساد و تخریب بازارهای فعلی شود، گفت: این باور که اجرای این طرح باعث ایجاد رقابت می شود، درست نیست، با توجه به اینکه ایران در تحریم است، نمی توان انتظار داشت که با اجرای این طرح شرایط بهبود یابد. اینطور نیست که وزارت نفت کم کاری کرده باشد و این طرح بتواند جبران کند، با توجه به مضرات اجرای این طرح، حتی اگر سود کمی هم داشته باشد، قابل توجه نخواهد بود.
اعلام این طرح واکنشهای بسیاری را از سوی کارشناسان در پی داشت، چرا که مرتضی بهروزی فر، کارشناس انرژی در گفتوگو با ای بی اس نیوز، اظهار کرد: اگرچه ایران اکنون در شرایط خاصی قرار گرفته است، اما باید توجه داشت که سامانه تخصصی فروش نفت تنها زیر نظر شرکت ملی نفت این مسیر است. به بهانه تحریم ها در دولت احمدی نژاد تغییر کرد و حالا دوباره به همین دلیل قرار است این انحصار شکسته شود و نفت خام در اختیار سایر بخش ها قرار گیرد.
به گزارش ای بی اس نیوز، شورای دولت آیین نامه اجرایی جزء (1) بند (ز) تبصره 19 ماده واحده قانون بودجه 1401 کل کشور را تصویب و مصوبه مذکور در تاریخ 27 آبان ماه طی نامه ای ابلاغ شد. از معاون اول رئیس جمهور در بند (ز) و جزء (1) این بند آمده است که در راستای اجرای وظایف این قانون و در صورت درخواست دستگاه های اجرایی به صورت اعتباری از محل هزینه های عمومی دولت، کشوری، لشکری. صندوقهای بازنشستگی و تامین اجتماعی و همچنین در اجرای ماده (۹۰) قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، به دولت اجازه داده میشود با واسطه شرکت ملی نفت ایران، فروش نفت خام و گاز میعانات گازی صادراتی به اشخاصی که توسط دستگاه های اجرایی پس از تایید وزارت نفت و بر اساس قیمت روز صادراتی نفت جامعه ملی ایران معرفی می شوند و در حدود منابع بند (ب) تبصره (1) این قانون.
در حالی که هیات وزیران آیین نامه اجرایی فروش نفت توسط افراد مورد تایید دستگاه های اجرایی را ابلاغ کرد، این موضوع واکنش های متفاوتی را از سوی کارشناسان در پی داشت.
محمد خطیبی، کارشناس انرژی در این باره به ای بی اس نیوز گفت: علاوه بر این صحبت ها، رویکرد مثبتی نیز برای اجرای این طرح وجود دارد، در این باره به ای بی اس نیوز گفت: این طرح در قانون بودجه گنجانده شده است و اکنون مجوز به این موضوع داده شده است. تعدادی از افراد از جمله سازمان ها و نهادها و برخی از آنها نیز از وزارت نفت و دولت تقاضای فروش نفت دارند.
وی با اشاره به مشکلات اجرای این طرح گفت: مهمترین مشکل رانتی است که می توان از این طریق ایجاد کرد، مورد بعدی شکستن انحصار نفت است، تا این لحظه هماهنگی هایی برای فروش نفت وجود داشت، با با اجرای این طرح این مشکل عملا برطرف خواهد شد. مثلاً اگر نفت در اختیار وزارت راه باشد، تخصص آن را ندارد و به دلیل مشکلات بودجه ای، آن را در مدت کوتاهی به هر قیمتی و به هر قیمتی می خواهد. واسطه ای که منجر به مستمری نیز می شود.
وی افرود: اخیراً معاون اول رئیس جمهور نحوه اجرای آن را اعلام کرده و قانون ایشان در بودجه سال جاری موجود است و با توجه به اینکه قانون است باید آن را بپذیریم، تصمیم در این مورد گرفته شد و الان قانون است این قانون مطرح است، الان قابل بحث نیست، در شرایط تحریم باید از همه ظرفیت ها استفاده شود.
این کارشناس حوزه انرژی با این جمله مواجه است که از یک سو حتی اگر درآمدهای نفتی که در بودجه پیش بینی شده بود محقق نشد، بنابراین باید از همه امکانات استفاده کرد. توجه داشته باشید که با توجه به اینکه این طرح یک قانون است، باید مسیر را طی کرد، خود را طی کرد و از این پس قضاوت نکرد.
انتهای پیام
راهی برای صرفه جویی در بودجه کشور
به گفته وی، افرادی که این قانون را تصویب کردند، قطعا دلایل منطقی داشتند که می تواند به وضعیت فعلی کمک کند، به نظر می رسد ابلاغ این طرح طولانی شد، قانون هشت ماه پیش بسته شد و تاکنون باید تسلیم شود. ، این طرح به قانون تبدیل شده و هم اکنون ضوابط اجرای آن ابلاغ شده است. نتایجی که این طرح می تواند داشته باشد مستلزم گذشت زمان است و باید بپذیریم که قانونگذار باید دلایلی برای تصویب آن داشته باشد.