پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

پیش نویس قطعنامه دیگری علیه ایران روی میز شورای حکام قرار دارد

این اظهارات گروسی در حالی است که پنجشنبه گذشته خبرگزاری رویترز بر اساس دو گزارش محرمانه آژانس درباره ایران نوشت: ایران سفر بازرسان بین المللی انرژی اتمی آژانس را پذیرفته است.

آخرین باری که سه کشور اروپایی، خودسرانه و البته با چراغ سبز آمریکا، در خردادماه امسال در شورای حکام قطعنامه ای علیه ایران با این مضمون که ایران باید برای پاسخگویی به سوالات آژانس همکاری بیشتری داشته باشد، تصویب کردند. واکنش و پاسخ ایران فراتر از انتظار بود. کشورهایی به حدی رسیده اند که آمریکایی ها به ایران پیام داده اند که این اقدام را جدی نگیرد!

این خبرگزاری به نقل از یکی از دو گزارش محرمانه این خبرگزاری که در آستانه نشست بعدی شورای حکام تهیه شده است، نوشت: این خبرگزاری به ایران تاکید کرد که انتظار دارد در این سفر توضیحات فنی معتبری از جمله دسترسی به این موضوع دریافت کند. مکان ها و مواد مورد نظر و همچنین نمونه برداری در صورت لزوم.

این خبرگزاری از دستیابی به یکی از گزارش های این خبرگزاری خبر داد که در آن آمده است که مقامات ارشد این آژانس در ماه جاری (طی 20 روز آینده) به ایران سفر خواهند کرد.

در 11 نوامبر، حسین امیرعبداللهیان در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک با فیصل المقداد وزیر امور خارجه سوریه اعلام کرد که یک هیئت ایرانی در روزهای آینده برای تقویت همکاری با آژانس به وین سفر خواهد کرد.

مطابق با همکاری آژانس، ایران مجوز بازدید از دو مورد از این سه مکان را در این مدت صادر کرده است و از آژانس انتظار دارد با رویکردی مستقل، بی‌طرفانه و حرفه‌ای، گام‌های سازنده و واقع‌بینانه‌ای در جهت عادی‌سازی مسائل ایمنی بردارد. که طبق اعتراف خود آژانس به هیچ وجه نگران عدم اشاعه نبود، اما متأسفانه این اتفاق نیفتاد و در بحبوحه مذاکرات ایران و آژانس و برخلاف بیانیه مشترک ایران و آژانس برای خاتمه پرونده های ادعایی؛ علیرغم دستیابی ایران به دو نقطه و ارائه اطلاعات تکمیلی با چراغ سبز آمریکا و اسرائیل، سه کشور اروپایی راه تشدید فضا و تصویب قطعنامه خردادماه سال جاری علیه ایران را در پیش گرفته اند.

محمد اسلامی و رافائل گروسی مهرماه در وین دیدار کردند و پس از این دیدار، دو طرف بر سر ادامه مذاکرات برای حل مشکلات باقیمانده مبادله هیئت‌های بین تهران و وین توافق کردند و مذاکرات همین وین تاکنون جدی بوده است. و با تبادل هیئت ها، تیم های فنی ادامه یافته است.

در پی این اقدام آمریکا و سه کشور اروپایی، ایران همکاری هایی را با آژانس آغاز کرد که فراتر از ضمانت بود و تنها بر اساس حسن نیت و در چارچوب برجام از جمله فعالیت دوربین های امنیتی اضافی، متر خط سطح غنا، OLEM و فلومتر آژانس را قطع کردند. همچنین سازمان انرژی اتمی سانتریفیوژهای پیشرفته نصب کرده است.

ایران و آژانس در بیانیه ای مشترک در اسفند 1400 (مارس 2022) توافق کردند که تیم های فنی و متخصص از هر دو طرف ابعاد و جزئیات سوالات آژانس را در این سه مکان بررسی کنند. از آن زمان، و با ادامه این مذاکرات در کنار مذاکرات آغاز مجدد برجام، ایران بارها در جلسات فنی و کارشناسی با آژانس مبادله اسناد و مدارک داشته است، اما آژانس هنوز از پاسخ‌های ایران راضی نیست.

ارائه توضیحی معتبر در مورد ذرات اورانیوم، ارائه اطلاعات، اسناد و پاسخ های مورد نیاز آژانس اتمی، اجازه دسترسی به مکان ها و مواد مورد نیاز آژانس، و اجازه نمونه برداری توسط سلاح های هسته ای آژانس بخشی از اقداماتی است که ایران باید مطابق این متن عمل کند.

بنابراین شاید تدوین قطعنامه و صدور قطعنامه با توجه به نفوذی که در شورای حکام دارند برای این کشورها کار ساده ای باشد، اما آنچه مسلم است این است که آنها در توان پاسخگویی به آنها نیستند. کشورهای اروپایی باید بدانند که تشدید فضای فنی و سیاسی درون آژانس در شرایطی که آمریکا عملاً مذاکرات را ساکت کرده و روند کار را کند کرده است، به نفع مذاکرات برای احیای برجام و فضای سیاسی امنیتی منطقه‌ای و بین‌المللی نخواهد بود.

وزیر امور خارجه کشورمان در گفت و گو با المانیتور گفت: این خبرگزاری درباره سه کیفرخواست علیه ایران سوال دارد. ما آماده پاسخگویی به سوالات آژانس هستیم. اما ما کاملاً معتقدیم که آژانس باید از نظر فنی عمل کند. مشکل ما با آژانس بین المللی انرژی اتمی این است که از نظر سیاسی کار می کند. اگر آژانس بر مسئولیت و وظیفه فنی خود تمرکز کند، همکاری خود را با آژانس در این راستا تقویت خواهیم کرد.

به گزارش ای بی اس نیوز، این دومین بار است که کشورهای اروپایی و آمریکایی ایران را به صدور قطعنامه به شورای حکام آژانس تهدید می کنند.

گروسی پیشنهاد ایران برای برگزاری نشست فنی در تهران تا قبل از پایان ماه جاری را مورد تاکید قرار داد و ابراز امیدواری کرد که این نشست با هدف شفاف سازی و حل و فصل موثر مسائل برگزار شود.

برخی کارشناسان مهم ترین دلیل این اقدام را تلاش برای تهدید ایران به همکاری بیشتر و تقویت پادمان ایران با آژانس در پادمان ها می دانند. این کارشناسان می گویند در هر دو صورت، چه ایران همکاری کند و چه نباشد، برای این کشورها سودمند است. اما آنچه قابل پیش بینی نیست، واکنش ایران به چنین اقداماتی است.

انتهای پیام

در این گزارش، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس ابراز نگرانی کرده است که هیچ پیشرفتی در شفاف سازی و حل و فصل مسائل امنیتی باقی مانده حاصل نشده است.

در این مدت مقامات ایرانی تاکید می‌کنند که هیچ مشکل حفاظتی در خصوص فعالیت‌های هسته‌ای کنونی ایران وجود ندارد که همواره در گزارش‌های مختلف تایید شده است و ادعاهای مربوط به سال 2003 نمی‌تواند مبنایی برای فشار بیشتر بر ایران باشد.

تهدید به تصویب قطعنامه علیه ایران رویه‌ای است که سه کشور اروپایی و آمریکا در ماه‌های اخیر و قبل از شروع هر نشست فصلی با هدف سوق دادن ایران به همکاری بیشتر در ابعاد مختلف درگیر آن شده‌اند. آخرین باری که این کشورها موفق به تصویب قطعنامه ای علیه ایران در شورای حکام شدند در خرداد 1401 بود که البته با واکنش جدی ایران مواجه شد.

در متن این پیش نویس – که باید به تصویب اکثریت اعضای شورای حکام برسد – آمده است که این شورا «به شدت نگران مسائل امنیتی مربوط به سه سایت اعلام نشده است که به دلیل همکاری های اساسی ناکافی در مورد ایران حل نشده باقی مانده اند. بخش.”

به گزارش ای بی اس نیوز، آمریکا و سه کشور اروپایی از شورای حکام خواسته اند تا از ایران بخواهد توضیحات بیشتری درباره ذرات اورانیوم یافت شده در سه سایت اعلام نشده ارائه کند و این همکاری “اجباری و فوری” است.

سه سایت مورد نظر آژانس، سایت یا محل ورامین، تورقوزآباد در حومه تهران و مریوان در استان کردستان می باشد. آژانس همچنین سوال دیگری در مورد فعالیت آزمایشگاه جباربان داشت که پس از اولین بررسی ها در ابتدای سال 1401 آژانس از این مکان و سوالات پیشنهادی خود در مورد آن رضایت داشت. بنابراین عدد چهارم همچنان به صورت مبهم روی میز است!

در متن این درخواست آمده است: ضروری و فوری است که ایران نسبت به انجام تعهدات قانونی خود اقدام و بدون تأخیر اقدام کند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، پیش نویس این قطعنامه روز جمعه برای 35 کشور عضو شورای حکام آژانس بین المللی ارسال شد.

قطعنامه پیشنهادی آمریکا و ترویکای اروپایی علیه ایران در نشست فصلی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی با وجود مخالفت شدید چین و روسیه به تصویب رسید. نویسندگان در این قطعنامه نسبت به اظهارات نادرست در مورد کشف مواد هسته ای در سه نقطه اعلام نشده در ایران ابراز نگرانی کرده و خواستار همکاری کامل ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی شدند.

طی هشت ماه گذشته، جلسات فنی و کارشناسی بین ایران و آژانس بدون پوشش رسانه ای در مورد حل و فصل مسائل پادمانی ادامه داشته است. با این حال، متاثر از تعلیق مذاکرات سیاسی ایران و 1+4 برای احیای برجام طی دو ماه گذشته، مذاکرات فنی ایران و آژانس در خلاء باقی مانده است. اما به نظر می‌رسد در هفته‌های اخیر به‌ویژه در آستانه انتخابات قانون‌گذاری آمریکا و اسرائیل و همچنین در آستانه نشست فصلی شورای حکام، اراده برای حل و فصل مسائل باقی‌مانده بار دیگر جان گرفته است. .

همچنین مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پنجشنبه گذشته در گفت‌وگوی کوتاهی با رویترز در حاشیه کنفرانس آب و هوا در مصر، با اشاره به دیدار هفته گذشته خود با هیئت فنی و کارشناسی ایران در وین، مدعی شد که ایرانی ها چیز جدیدی برای ارائه نداشتند.

در پی توافقات صورت گرفته در وین بین اسلامی و گروسی، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در حاشیه اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک اعلام کرد: معتقدم با آژانس به توافق رسیده ایم. با توجه به همکاری ایران با آژانس و پاسخ به برخی اتهامات بی اساس آژانس و همچنین در خصوص انعقاد توافق، نقشه راه پیش روی ما قرار دارد.

در دومین گزارش محرمانه آژانس که رویترز به دست آورده است، می گوید ذخایر اورانیوم غنی شده ایران با ۲۶۷ کیلوگرم کاهش به ۳۶۷۳.۷ کیلوگرم رسیده است. بر اساس این گزارش، ذخایر اورانیوم 60 درصدی ایران با 6.7 کیلوگرم افزایش به 62.3 کیلوگرم رسید.

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *