یکشنبه , ۴ خرداد ۱۴۰۴

6 بندر صیادی خوزستان امسال لایروبی می شود

وحیدی تصریح کرد: در بنادر خور ابوخدیر، شادگان و بحرکان هندیجان نیز اقداماتی در حال اجراست که در سال 1401 تکمیل می شود و برای توسعه این بنادر نیز برنامه ریزی شده است.

رئیس دفتر توسعه و مدیریت بنادر شیلات سازمان شیلات گفت: سیاست سازمان شیلات در راستای سیاست کلی دولت مبنی بر مدیریت مستقل بنادر شیلات است.

وی با اشاره به اینکه لایروبی 6 بندر صیادی استان در دستور کار این سازمان قرار دارد، افزایش میزان رسوب گذاری بنادر را یکی از مشکلات جدی زیرساختی بنادر صیادی استان دانست و گفت: امری مهم است. بحث در زمینه توسعه بنادر این است که بنادر استان عمدتاً هستند و علت قرار گرفتن آنها در رودخانه ها و مصب ها این است که میزان رسوب گذاری آنها بسیار بالاست و برای حل این مشکل لایروبی 6 بندر ماهیگیری در استان (آبادان، چوئبده، نهر قصر، سجافی، بندر امام خمینی (ره) و خورسماعیلی) در دستور کار این سازمان قرار دارد. در حال حاضر عملیات هیدروگرافی انجام شده و پس از اخذ اعتبار لایروبی انجام می شود.

واحدی افزود: در راستای واگذاری بنادر صیادی، کارهایی که برای سازمان های شیلات تعریف شده است، در واقع اقداماتی است که عمدتاً به پیشبرد سیاست های سازمان شیلات و کاهش حجم قابل توجهی از هزینه های جاری این سازمان کمک کرده است. بنادر (کار، آب و برق و خدمات) بار از دوش سازمان برداشته شده است.

رئیس دفتر توسعه و مدیریت بنادر شیلات سازمان شیلات ایران با اشاره به مدیریت بنادر فعال صیادی گفت: این بنادر از نظر ایجاد واحدهای مدیریت صیادی، شیلات و روند انتقال مدیریت آن به شیلات مورد بررسی قرار گرفته است. . سازمان های.

وحیدی با بیان اینکه برای افزایش عمر بندر نیاز به همکاری جامعه صیادی است و در صورت مستهلک شدن زیرساخت های بندر محل کسب و کار و درآمد جامعه صیادی از بین می رود.- تصریح کرد: دولت برای ایجاد زیرساخت ها و حفظ و ترمیم آن سرمایه اولیه را صرف کرده است. زیرساخت ها باید کمکی به استفاده کنندگان از سازمان ها کند و البته این سوال باعث لغو سرمایه گذاری مهم سازمان شیلات و دولت در زمینه توسعه موج شکن ها نمی شود. ، لایروبی، دستگیره های سنگی و تثبیت ساحل که از عملیات اجرایی پرهزینه هستند.

ای بی اس نیوز/خوزستان رئیس دفتر توسعه و مدیریت بنادر شیلات سازمان شیلات ایران از لایروبی 6 بندر صیادی خوزستان در سال جاری خبر داد و گفت: بنادر استان عمدتاً در رودخانه ها و نهرها واقع شده اند که میزان رسوب گذاری آنها بسیار بالاست. و این یکی از مشکلات جدی زیرساختی بنادر است.ماهیگیری خوزستان است.

ناظر دفتر توسعه و مدیریت بنادر شیلات سازمان شیلات ایران در پایان گفت: علاوه بر برنامه های مصوب فوق الذکر، بر اساس تقاضای صیادان جامعه شیلاتی و صیادی استان، بررسی 2 مورد بنادر خور اسمایلی و خور سجافی به منظور ساماندهی محل پهلوگیری شناورهای صیادی در دستور کار سازمان شیلات در سال جاری قرار دارد که پس از اخذ اعتبار عملیات اجرایی آغاز می شود.

رئیس دفتر توسعه و مدیریت بنادر شیلات سازمان شیلات کشور ضمن تشکر از عملکرد شیلات استان در سال 1400 گفت: بندر صیادی آبادان یکی از پررونق ترین بندرهای استان خوزستان است و امسال 2 پروژه در بندر صیادی آبادان از جمله احداث اسکله شناورهای صیادی آبادان. و دیگری احداث تاسیسات و ساختمان های پشت ساحل بندر است که با اجرای این دو پروژه امیدواریم نیازهای زیرساختی شیلات این بندر تامین شود.

وی با تاکید بر اینکه موضوع مهم و اصلی بحث نگهداری بنادر است، ادامه داد: این موضوع ردیف بودجه ای ندارد و سازمان شیلات ایران نمی تواند بودجه ای برای این موضوع تامین کند و باید هزینه نگهداری بنادر را در دستور کار قرار داد. مدیران عملیاتی که تشکل های صیادی هستند و برای این امر لازم است جامعه صیادی پای کار بیایند و بخشی از هزینه های جاری بنادر را حمایت کنند.

الیاس واحدی در حاشیه جلسه هماهنگی و برنامه ریزی برای ساماندهی وضعیت بنادر خوزستان که در محل اداره کل شیلات استان برگزار شد، گفت: در راستای سفر معاون وزیر و رئیس سازمان شیلات ایران سازمان و معاونان آن در استان خوزستان، دفتر توسعه و مدیریت بنادر ماهیگیری موظف شدند نیازها و مشکلات بنادر ماهیگیری استان خوزستان را مورد ارزیابی قرار دهند.

به گزارش ای بی اس نیوز، وی افزود: در این سفر موضوع توسعه و مدیریت بنادر صیادی استان خوزستان در 2 حوزه مجزا مورد بحث و بررسی قرار گرفت.

انتهای پیام

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

Organizing Your Home: Tips for Creating Sancity

Voluptatem accusantium tempore voluptatem illo. Ea suscipit asperiores et velit voluptatibus. Molestias natus est non cum nulla aut. Et eum temporibus provident et id. Eos porro quis consequuntur ut nisi doloremque.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *