اواخر خرداد ماه امسال رستم قاسمی وزیر راه و شهرسازی در دیدار با نمایندگان اصناف و مشاوران املاک با اشاره به مصوبات سران دولت در خصوص ساماندهی بازار مسکن اعلام کرد: وظیفه ارائه کد رهگیری معاملات مسکن از وزارت راه و شهرسازی به وزارت راه و شهرسازی منتقل می شود. با این حال، بررسی ها نشان می دهد که سرورهای مرتبط با سیستم کد رهگیری همچنان در وزارت امنیت مستقر هستند. از این رو یکی از مهمترین ابزارهای کنترل قیمت اجاره بها به دلیل تکلیف معلق بین دو وزارتخانه صلح و شهرسازی بلاتکلیف ماند.
به گزارش ای بی اس نیوز، تلاطم بازار اجاره، دولت را مجبور به شناسایی عوامل رشد بی رویه قیمت ها کرده است. در شهریور ماه طبق آمار بانک مرکزی، اجاره بها در تهران 41 درصد و بر اساس گزارش مرکز آمار 36 درصد در سراسر کشور نسبت به سال گذشته افزایش یافته است. در حالی که کرسی تنظیم بازار سقف مجاز افزایش اجاره بها وی 25 درصد در تهران، 20 درصد در شهرستان ها و 15 درصد در شهرستان ها اعلام کرد.
از سوی دیگر کارشناسان بر این باورند که به دلایلی مانند نفوذ اقتصاد کلان و پوشش گسترده نمی توان بازار اجاره را با دستورالعمل ها و دستورالعمل ها کنترل کرد. همچنین هر نوع مداخله در این بازار می تواند موجب امتناع مالکان از اجاره خانه های خود و افزایش فشار بر بازار اجاره شود.
دیروز هماهنگی اقتصادی دولت پس از بررسی موضوع افزایش غیرمجاز اجاره بها در تابستان امسال، دستگاه های متولی این موضوع را موظف به انجام تعهدات قانونی خود کرد تا از افزایش اجاره بها در ماه های آینده جلوگیری شود.
البته از زمان ظهور کرونا در کشور، دولت قبل در سالهای 1399 و 1400 نیز سقف 25 درصدی را برای اجاره بها تعیین کرد که آمارها نشان میدهد در عمل موفق نبوده است.
نرخ اجاره بها در سراسر کشور با تاخیر چهار ماهه وزارت راه و شهرسازی در ارسال سامانه کد رهگیری 2.4 برابر سقف مجاز افزایش یافته است.
در آن سال رشد 2.4 برابری اجاره بها در کل کشور نسبت به نرخ مصوب عوامل مختلفی از جمله تورم، رکود در بازارهای رقیب، مقایسه بازده اجاره بها در برابر سود بانکی، رکود بازار مسکن که منجر به فشار بر بازار اجاره میشود، داشته است. افت 46 درصدی ساخت و ساز در تهران و 13 درصد در کل کشور، بی توجهی به دریافت قرارداد با کد رهگیری، جبران تاخیر بازار اجاره بها نسبت به قیمت مسکن و البته کم کاری موسسات سپرده گذاری در خصوص اجرا. مصوبات دولت در قراردادهای تمدید از جمله این عوامل است.
انتهای پیام