سایر موضوعات

تاثیر کاهش نرخ یورو بر منابع ارزی صندوق توسعه ملی

وی با بیان اینکه در سال 62 اولین گام برای عملیات بانکی بدون ربا برداشته شد، افزود: پس از این تاریخ و حداقل ظرف مدت پنج سال اصلاحات لازم در خصوص تغییر قوانین پولی و بانکی کشور در چارچوب قانون انجام شده است. چارچوب بانکداری اسلامی است، اما تاکنون با وجود فعالیت ها و تحقیقات پرهزینه ای که در این زمینه ها انجام شده است، هیچ طرح یا پیش نویس قانونی به مرحله تصویب نهایی نرسیده است.

ایازلو با اشاره به تخصیص 40 درصدی منابع ارزی بانک مرکزی به منابع صندوق توسعه ملی در این مقطع، به حضور حداقل دو نفر از اعضای ثابت این صندوق در شورای عالی و کمیته سیاستگذاری پولی و پولی اشاره کرد. سیاست های بانک مرکزی گفت: این درصد در سال های آینده افزایش خواهد یافت. بیشتر می شود و صندوق توسعه ملی به عنوان دومین بانک مرکزی پیشنهاد می شود. لذا با توجه به تأثیر مستقیم تصمیمات این کمیته بر منابع و ذخایر ارزی صندوق توسعه ملی، مقتضی است رئیس هیأت مدیره صندوق یا نماینده هیأت مدیره صندوق در شورای عالی و کمیته سیاست پولی و پولی بانک مرکزی حضور فعال دارد.

بر اساس اعلام صندوق توسعه ملی، ایازلو با اشاره به اینکه طرح بانک مرکزی (طرح فعلی) نیز مشکلات اساسی دارد و نیاز به بازنگری جدی دارد، گفت: ابتدا باید طرح بانک به صورت منطقی در بانک مرکزی تصویب شود زیرا بانک مرکزی جنبه نظارتی و قانونی دارد. بنابراین باید ساختار نظام بانکی در ایران و سپس ساختار نظارتی بانک مرکزی و نوع قوانین و مقررات مورد بازنگری قرار گیرد.

در طرح بانک مرکزی جایی برای ابزارها و سیستم های جدید پولی و بانکی وجود ندارد

به گزارش ای بی اس نیوز، حسین عیوضلو -عضو هیات مدیره صندوق توسعه ملی – با اشاره به نهایی شدن طرح بانکی جمهوری اسلامی ایران (برنامه مسئولیت ها، اهداف، ساختار و وظایف بانک مرکزی با همکاری بانک مرکزی، مجلس و مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی و تصویب قریب الوقوع آن گفت: این طرح هم اکنون مراحل پایانی خود را در صحن علنی شورای اسلامی طی می کند و به زودی ارسال می شود. به شورای نگهبان برای تایید نهایی.

عدم توجه به محتوای بانکداری اسلامی طرح بانک مرکزی

انتقاد دیگر در این زمینه این است که شایسته است چنین تغییرات اساسی در قوانین پولی و بانکی ابتدا توسط دولت در قالب لایحه به مجلس پیشنهاد شود. این کار تکمیل نشده است.

وی ادامه داد: به عنوان مثال ابتدا باید ساختار بانک ها بررسی و تصویب شود که شامل بانک های تجاری، سرمایه گذاری، منافع عمومی، توسعه و… می شود. این نوع تغییر ساختاری پیشنهاد شده است.

انتهای پیام

وی افزود: این یک واقعیت غیرقابل انکار است و اطلاعاتی که از نظر مسئولیت در داخل صندوق توسعه ملی دارم حاکی از آن است که در سال های اخیر میلیاردها دلار به ذخایر ارزی کشور خسارت وارد شده است. لذا انتظار می رود در چنین پروژه مهم و تعیین کننده ای حداقل های لازم برای مدیریت موسسات پولی و بانکی کشور لحاظ شود.

وی تصریح کرد: توضیحات ارائه شده در ماده 44 کلی است و هیچ گونه بیان محتوایی یا الزام جدی برای مدیریت بهینه سبد ارزی وجود ندارد. در روش های هفت گانه ذکر شده برای این منظور، هیچ اشاره ای به حفظ ارزش دارایی های ارزی تحت مدیریت بانک مرکزی بر مبنای ارز جهانی مانند دلار نشده است. این در حالی است که مهم ترین عارضه و جدی ترین آسیب ذخایر ارزی تحت مدیریت بانک مرکزی، ذوب و تبخیر ارزش این دارایی ها بر اساس شاخص دلار است.

عضوهیئت مدیره صندوق توسعه ملی عدم توجه به ابعاد اسلامی طرح را از ایرادات آن خواند و گفت: اگرچه در این طرح اسلامی بودن طرح مورد توجه قرار گرفته است؛ اما در این طرح نیز به اسلامیت طرح توجه شده است. اما آنها فقط نهاد شورای فقیه را در نظر گرفتند و سعی کردند این نهاد جدید را به عنوان رکن بانک مرکزی برپا کنند. همچنین پیشنهاد حضور چند تن از کارشناسان حوزه بانکداری اسلامی در ساختار شورای عالی و کمیته سیاست پولی و پولی را مطرح کردند. اما در تحلیل نهایی، از آنجا که روش حاکم بر ساختار مجلس فقه، فقه جزئی و روش «عدم تناقض» است، عملاً نمی‌توان انتظار حاکمیت معیارها و هنجارهای اقتصادی اسلامی (در کلان نظام) را داشت. سطح ) از این نوع چیدمان افراد و سازه ها ارائه می شود. به عنوان مثال، در مجموعه وظایف و مسئولیت ها، از تدوین و اجرای استانداردهای بانکداری اسلامی که در سایر کشورهای اسلامی رایج است، سخنی به میان نیامده است.

طرح بانک مرکزی ایرادات اساسی دارد

مکانیزم خاصی برای مدیریت سبد ارزی بانک مرکزی وجود ندارد

معاون سرمایه گذاری خارجی صندوق توسعه ملی با اشاره به تخصیص 40 درصدی منابع ارزی بانک مرکزی به این صندوق گفت: کاهش ارزش یورو طی چند ماه گذشته موجب کاهش منابع ارزی شده است. صندوق توسعه ملی و اصلاح این وضعیت مستلزم مدیریت بهینه پرتفوی ارزی توسط صندوق و بانک مرکزی و حضور نماینده هیئت مدیره صندوق در شورای عالی و کمیته سیاست های پولی و پولی است. بانک مرکزی

لزوم حضور نماینده صندوق توسعه ملی در کمیته سیاست پولی و پولی

وی نقش تعیین کننده ابزارها و موسسات پولی و مالی جدید را در دنیای متحول امروزی برشمرد و گفت: ابزارهای پولی و مالی جدید از جمله فین تک ها (فناوری های مالی)، رگ تک ها (فناوری های نظارتی) و بانکداری باز) و کد ارزش ها مورد توجه قرار می گیرند. حقایق غیرقابل انکار در دنیای پولی و مالی امروز؛ اما سیستم نظارتی و نظارتی ما در این زمینه ها توجه لازم را نداشته و در یک عقب ماندگی ساختاری جدی گرفتار شده ایم. حضور پررنگ این نهادها و ابزارها در دنیای امروز به قدری شدید است که ظرف پنج تا ده سال آینده ساختارهای پولی و بانکی به کلی دگرگون خواهد شد و جای تعجب است که این واقعیت ها در برنامه ای به همان اندازه مهم مورد غفلت قرار گرفته و هیچ لنگری ندارد. .

وی با بیان اینکه در طرح بانک مرکزی به موارد فوق و استفاده از روش های نوین بانکی توجهی نشده است، خاطرنشان کرد: مشکل جدی دیگر این است که استانداردهای نظارتی این نوع موسسات در دنیا امروز در حال نهایی شدن است. و اگر دیر شده باشد، حرکت نکنیم و خود را با این ابزارها وفق دهیم، مانند FATF، به زودی این موارد به سیستم های پولی و بانکی ما تحمیل خواهد شد. بنابراین بهتر است از هم اکنون خود را برای این موارد آماده کنید. نکته مهم در این زمینه ها این است که طبق مطالعات و ارزیابی های من این نوع سیستم ها با معیارها و استانداردهای نظام های پولی و مالی اسلامی سازگاری بیشتری دارند.

ایازلو در تشریح موارد فوق افزود: به عنوان مثال در فصل ششم برنامه (مواد 43 و 44) برای مدیریت پرتفوی ارزی پیش بینی خاصی لحاظ نشده و به داخلی سازی حساب های خارجی توجه بیشتری شده است. .

وی افزود: در این طرح اقتدارات و ابعاد نظارتی بانک مرکزی مورد توجه قرار گرفته و سایر ابعاد مغفول مانده است. به عبارت دیگر می توان گفت اکثر معاونت های نظارتی بانک مرکزی در تهیه این طرح نقش داشتند و سایر معاونت های این بانک تاثیر و دخالت چندانی در تهیه این طرح نداشتند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا