12:56 – 25 ژانویه 1403
ای بی اس نیوز؛ آزاد محبی– اکبر فتحی، دبیر هماهنگی امنیت غذایی رادیو اقتصاد با اشاره به دلایل کمبود روغن در بازار گفت: تا زمانی که نتوانیم بیشتر نیازهای خود را در داخل تامین کنیم، طبیعی است که با چنین مشکلاتی مواجه هستند زیرا یک سری مشکلات در خارج از کشور به وجود خواهد آمد.
وی با بیان اینکه با وجود اینکه تا چند ماه پیش مواد اولیه به میزان سرانه مصرف وارد می شد و کارخانه ها تولید می کردند، گفت: علت تعطیلی 35 کارخانه در شرایط فعلی چیست؟ وی افزود: ما در آن زمان بیش از نیاز خود واردات داشتیم، بنابراین به نوعی انتظار می رفت، اما اکنون موضوع آشفتگی روانی که در بازار نفت به وجود آمد، بیشتر می خواهم بگویم که این وضعیت روانی است مواد اولیه وارداتی باید پاسخگوی نیازها باشد، تا در نمایش ویترین مغازه ها و انبارهای این بخش، چنین باشد.
فتحی با اشاره به واگذاری سهام یکی از کارخانه ها افزود: سهام یکی از کارخانه ها که سرمایه گذار خارجی بود به سرمایه گذاری داخلی واگذار شد اما اکنون کارخانه و مواد اولیه در جای خود است. و همه رسانه ها در این گونه موارد به جای ملتهب کردن فضا باید واقعیت ها را گزارش کنند زیرا تاثیر روانی آن بیشتر است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزایش قیمت جهانی نفت را یکی دیگر از عوامل نابسامانی بازار اعلام کرد و گفت: افزایش قیمت جهانی و تعیین سقف و سهم کالاهای اساسی بر قیمت اثرگذار است و برخی تصور کردند با افزایش قیمت جهانی نفت در بازار وجود ندارد در حالی که واقعیت چیز دیگری است. علاوه بر این، سفارشی مازاد بر تقاضای بازار داخلی را ثبت کردیم که به تدریج در حال انحلال است و به ویترین ها می آید و با ادامه روند طبیعی، به زودی شاهد آرامش در بازار خواهیم بود.
دبیرخانه هماهنگی امنیت غذایی با اشاره به ماجرای ترخیص نکردن کنجاله سویا در بنادر روی کشتی از 1.5 سال گذشته، تصریح کرد: اگر همان کنجاله را که حدود 3 برابر مقدار مورد نیاز قبل بود وارد می کردیم، یکی از عامل تعطیلی کارخانجات وارداتی افزایش نیاز به واردات آرد خواهد بود زیرا بخشی از بذرها باید به آرد تبدیل شود، بنابراین در شرایط فعلی نیاز ما واردات بذر است و در کارخانه های روغن کشی بخشی از آن به آرد تبدیل می شود. اگر چنین باشد، ما باید کارخانه های خود را ببندیم تا کنجاله سویا آماده را بدون ثبت سفارش وارد و خارج کنیم.