به گزارش اقتصادنیوز، براساس پیشبینی دو مشاور سیاسی برجسته از هر دو حزب جمهوریخواه و دموکرات، انتخاب مجدد دونالد ترامپ بهعنوان چهل و هفتمین رئیسجمهور ایالات متحده، راههایی را برای صلح در خاورمیانه باز خواهد کرد. در همین راستا، جف دیویس، استراتژیست جمهوری خواه، رئیس شرکت ویکتوری مدیا و تام سرافین، مشاور دموکرات روز پنجشنبه پیشنهاد کردند که اهرم فشار و رابطه نزدیک ترامپ با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، میتواند آتش بس با فلسطینیها را محقق کرده و به طور بالقوه راه را برای عادی سازی روابط تلآویو و ریاض هموار کند.
ترامپ قادر به بازگشت صلح است؟
به نوشته اوراسیا ریویو، هر دو مشاور با حضور در برنامه رادیویی ری حنانیا، مدعی بودند که رابطه ترامپ با اسرائیل و ابتکارات قبلی او در منطقه، از جمله توافق آبراهام، موجب شده تا رئیس جمهوری منتخب به شکل طور منحصر به فرد بر پویایی خاورمیانه تاثیرگذار باشد.
این گزاره زمانی مورد توجه قرار میگیرد که بدانیم ترامپ در اسرائیل بسیار مورد احترام است. ترامپ در دور نخست ریاست خود شرق بیت المقدس را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت رخدادی که همزمانی داشت با انتقال بحث برانگیز سفارت آمریکا در سال 2018. همزمان، او پیشتاز توافق ابراهیم بود و راه را برای عادی سازی توافقات بین اسرائیل و امارات، بحرین و مراکش هموار کرد.
اوراسیا ریویو در ادامه یادداشت خود مدعی شد، اگرچه این توافقنامهها با مقاومت برخی از کشورهای عربی همسایه مواجه شد، اما زمینه را برای گفتوگوهای احتمالی با میانجیگری ایالات متحده بین ریاض و تلآویو فراهم کرد. با این حال، چشم انداز خاورمیانه پس از حمله 7 اکتبر حماس به اسرائیل و تشدید تنش در غزه مبهم شد و امیدها برای عصر جدیدی از صلح و ثبات از میان رفت.
در همین راستا سرافین که سابقهای طولانی در امور رسانهای و سیاسی دارد و به عنوان سخنگوی مطبوعاتی در چندین کمپین انتخاباتی فعالیت داشته در این باره مدعی است، زمانی که دموکراتها در قدرت بودند، حادثه هفتم اکتبر همه چیز را از میان برد، آن هم در شرایطی که همگی در یک قدمی توافق قرار داشتیم. اما حالا به کسی نیاز است که رابطهای نزدیک با نتانیاهو دارد، به باور او ترامپ گزینه مناسبی است.
سرافین که در ستاد سناتور آلن دیکسون و نماینده دن روستنکوفسکی خدمت کرده است، اهمیت گروگانهایی را که در اختیار حماس قرار دارند، برجسته کرده و آن را کلید توافق میداند. به باورش همین گزاره میتواند محرک مذاکرات صلح میان اسرائیل و حماس، با حضور قدرتهای منطقهای چون ایران و عربستان باشد.
با این همه به ادعای سرافین، مسئله قابل تامل تاثیرگذاری ترامپ بر نتانیاهو است تا به صلح تن دهد. از اکتبر سال گذشته، خشونتها در خاورمیانه از غزه به لبنان سرایت کرده و دیپلماتهای سراسر جهان را به تلاشهای فوری برای میانجیگری واداشته است.
چرا هریس شکست خورد؟
گسترش دامنه درگیریها در خاورمیانه بالاخص در شرایطی که مبارزات انتخاباتی جریان داشت به کانون توجهها تبدیل شده بود. همین گزاره موجب شد تا آمریکاییهای عرب تبار که برخی از آنها مدیریت دولت بایدن- هریس را به چالش میکشیدند، کنار جمهوری خواهان تعریف شوند.
دیویس در این باره خاطرنشان کرد، از همین رو آمریکاییهای عرب تبار حمایت از هریس را به دلیل موضع او مورد مناقشه کنار گذاشتند و ترامپ توانست حمایت قابل توجهی در جامعه به دست آورد که منجر به انتخاب مجدد او در روز سهشنبه شد، اما رئیس جمهوری منتخب «راهی دشوار در پیش دارد» تا این روابط را به طور کامل مستحکم کند.
این تحلیلگر به دیربورن میشیگان با اکثریت عرب به عنوان نمونه اشاره کرد، جایی که ترامپ 42.5 درصد از آرای آمریکایی عرب را در مقایسه با هریس 36.3 درصد به دست آورد.
به ادعای اوراسیا ریویو، مراکز جمعیتی در میشیگان عرب آمریکایی هستند و عملکرد ترامپ در آنجا خوب بود. از همین رو توانست در آنجا خوب عمل کرده و پیروز میدان شود.
هم دیویس و هم سرافین خاطرنشان کردند که ترامپ به طور غیرمنتظرهای به پایگاههای رای دهندگان سنتی دموکراتها نفوذ کرد و 45 درصد از آرای اسپانیاییها و نزدیک به 27 درصد از آرای سیاه پوستان را به دست آورد. موفقیت ترامپ در جلب حمایت جمعیتهای کلیدی، بسیاری از کارشناسان را شگفت زده کرد و همزمان او را قادر ساخت تا در ایالتهای نوسانی بحرانی از هریس پیشی بگیرد.
با این حال، این دو مشاور تأکید کردند که دلیل شکست اصلی هریس، تلاش او برای برقراری ارتباط با رأی دهندگان در سطح شخصی بود.
سرافین در این باره گفت: «من آن عبارت قدیمی را به یاد میآورم، «درد تو را احساس میکنم.» او این جمله را در مسیر مبارزات انتخاباتی درک نکرد. هریس از کنار درد رای دهندگان معمولی که در حال مبارزه بودند، به راحتی گذشت».
به باور این تحلیلگر، عدم همدلی هریس در طول مبارزات انتخاباتی موجب شد تا نگرانیهای مربوط به اقتصاد و افزایش تورم افزایش یابد.
نظرسنجی در طول مبارزات انتخاباتی، از جمله نظرسنجی Arab News/YouGov، همواره نگرانیهای اقتصادی را به عنوان اولویتهای اصلی رایدهندگان، بالاخص رای دهندگان آمریکاییهای عرب تبار نشان میدهد، گزارهای که تقریباً با مسائل سیاست خارجی در خاورمیانه برابری میکند.