19:35 – 20 نوامبر 1403
همزمان با اجرای طرح ثبت مالیات، گزارشها و بررسیهای میدانی حاکی از کاهش چشمگیر نرخ فرار مالیاتی و پولشویی در بخشهای مختلف اقتصاد کشور است و رونق و پروژه های نیمه تمام در زمینه های آموزشی، تفریحی و ساختمانی به اتمام رسیده است.
بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی کارشناسان اقتصادی مالیاتی، طرح علامت گذاری مالیاتی به عنوان طرح مالیاتی دولت در زمینه گسترش مشارکت مردم در فرآیند تخصیص مالیات و ایجاد شفافیت در هزینه های مالیاتی برای مودیان اجرایی شده است.
حسین زاده، کارشناس اقتصادی در این خصوص گفت: شفافیت به عنوان یک عامل بازدارنده در برابر فرار مالیاتی عمل می کند و این موضوع در سامانه برچسب مالیاتی به خوبی اجرا شده است و وقتی مردم پایان پروژه های منتخب خود را با این طرح ببینند، برگزیدگان پروژه زیرساختی و رفاه اجتماعی با پرداخت مالیات به بهره برداری می رسد.
وی ادامه داد: در سال های آینده مودیان مالیات خود را با مشوق های بیشتری پرداخت خواهند کرد و قانون مداری به طور کامل در نظام مالیاتی مستقر خواهد شد.
این کارشناس مسائل اقتصادی در خصوص رویکرد جدید نظام های مالیاتی دنیا برای افزایش تمایل مردم به پرداخت مالیات گفت: در سال های اخیر دولت های دنیا راهکارهای نوآورانه ای را برای افزایش مشارکت و همکاری مودیان در فرآیند اخذ مالیات بررسی کرده اند. یکی از این رویکردها ایجاد شفافیت در استفاده از مالیات و ارائه اطلاعات کامل به مالیات دهندگان در مورد نحوه هزینه مالیات آنها است. سازمان امور مالیاتی دولت چهاردهم علاوه بر ایجاد شفافیت کامل در زمینه هزینه های مالیاتی، گام جدیدی در جهت تخصیص مالیات های پرداختی نیز برداشت.
وی در خصوص طرح سازمان امور مالیاتی در زمینه انتخاب مودیان برای نحوه خرج مالیات در تبصره ماده 100 قانون مالیات های مستقیم گفت: ایران گام مهمی در افزایش اطلاعات مودیان از نحوه مالیات برداشته است. با ارائه طرحی برای تخصیص مالیات توسط خود مؤدیان هزینه می شود که به مؤدیان این امکان را می دهد که نحوه تخصیص مالیات خود را به پروژه ها و بخش های خاص انتخاب کنند. این ابتکار نه تنها سطح جدیدی از شفافیت را ایجاد کرد، بلکه به مالیات دهندگان احساس مالکیت و کنترل بر روند تخصیص مالیات داد.
این کارشناس اقتصادی در خصوص مزیت های مهم و راهبردی طرح اسناد مالیاتی گفت: طرح ثبت مالیات دارای چند ویژگی اساسی است که به موفقیت آن کمک کرد. اولین مزیت آن شفافیت کامل منابع و مصارف مالیاتی است. مالیات دهندگان از تخصیص و هزینه مالیات خود کاملاً آگاه هستند.
وی بیان کرد: دومین و مهمترین مزیت مبتنی بر دادن قدرت انتخاب به مردم در تعیین نحوه خرج مالیات است. مالیات دهندگان می توانند پروژه ها و بخش هایی را که مالیات خود را به آنها تخصیص می دهند، بر اساس اولویت ها و ارزش های خود انتخاب کنند. دولت با مشارکت مردم در فرآیند تخصیص مالیات، به نوعی در خصوص تخصیص و استفاده از درآمدهای مالیاتی پاسخگویی ایجاد کرده و مودیان نیز ارزشهای مورد نظر خود را اولویتبندی میکنند تا مالیات پرداختی به آنها تخصیص یابد. پروژه های ساختمانی و مکان آنها.
وی گفت: مشارکت شهروندان در تخصیص مالیات موجب افزایش همکاری مودیان و دولت می شود. مالیات دهنده ای که مزایای مشارکت را می بیند، با کمال میل متعهد به پرداخت مالیات به طور کامل و به موقع می شود.
وی گفت: شفافیت باعث ایجاد حسن نیت و روحیه جمعی می شود که حامی توسعه ملی است. شفافیت به عنوان یک عامل بازدارنده در برابر فرار مالیاتی عمل می کند و این موضوع در سیستم برچسب گذاری مالیاتی به خوبی اجرا می شود و وقتی مردم پایان پروژه هایی را که خودشان با این طرح انتخاب کرده اند می بینند، نحوه بهره برداری از پرداخت های مالیاتی آنها و طرح زیرساختی و رفاهی انتخابی چگونه است. ; در سال های آینده با انگیزه بیشتری مالیات خود را پرداخت می کنند و برای جلوگیری از فرار مالیاتی با فراریان مالیاتی همکاری نمی کنند و قانون در نظام مالیاتی به طور کامل برقرار می شود.
لازم به ذکر است پیشتر مستوفی مدیرعامل مرکز بازرسی سازمان امور مالیاتی کشور از شناسایی ۵۱۹ مؤدی مشکوک به پولشویی در هفت ماهه امسال خبر داده بود.
وی ادامه داد: اجرای طرح مارک نقش بسیار موثری در کاهش فرار مالیاتی دارد و اجرای این طرح می تواند منجر به کاهش عملیات پولشویی در بخش های مختلف شود.