00:00 – 16 نوامبر 1403
طرح جهش تولید در مزارع دیم از پاییز 1388 با هدف توسعه کشاورزی دیم از نظر سطح و وسعت علاوه بر افزایش بهره وری در کشور اجرا شد و به همین دلیل در سال اول. در سطح 670 هزار هکتار، سال دوم کشاورزی 2.4 میلیون هکتار، سال سوم کشاورزی 4.2 میلیون هکتار و سال چهارم کشاورزی در سطح 5.2 میلیون هکتار، به این ترتیب بیش از 22 هزار روستا در 25 ایالت کشور تحت پوشش قرار گرفته است. .
رهبر معظم انقلاب پس از دریافت گزارش عملکرد اجرای طرح جهش تولید در دیم ها طی چهار سال از سوی وزیر جهاد کشاورزی و فرمان امام رئیس قوه مجریه از زحمات این عزیزان تقدیر کردند. . وی در اجرای این طرح مشارکت داشت و ادامه این طرح موفق را برای حفظ خودکفایی گندم توصیه کرد.
با عنایت به موفقیت آمیز بودن طرح جهش تولید در مناطق دیم، دور دوم تفاهم طرح جهش تولید در دیم ها در 23 آبان ماه با حضور جناب آقای رئیس جمهور منعقد شد.راجمهوری، رئیس دفتر مقام معظم رهبری، وزیر جهاد کشاورزی و رئیس قوه مجریه حکم امام (ره) را برای مدت پنج سال امضا کردند..
این گزارش می افزاید: در برنامه هفتم مقرر شده است با توجه به محدودیت منابع آبی کشور و توسعه کشاورزی دیم و دیم در 5 محصول اساسی خودکفایی 100 درصدی و در سایر محصولات 90 درصدی محقق شود. کشت محصول استفاده از فناوریهای نوین کشاورزی ابزارهای مهمی برای دستیابی به این هدف است، به همین دلیل است که وقتی فعالان طرح پرش به تولید دیم را جشن میگیرند، مهم است که رئیس قوه مجریه این طرح را جهش بنامد. در تولید دیم به عنوان نماد بارز خودکفایی، تامین امنیت غذایی، بهبود معیشت کشاورزان و جلوگیری از خروج ارز از کشور.
اقتدار امنیت غذایی از طریق توسعه طرحی برای جهش مولد در مزارع دیم حاصل می شود
در ادامه عطاالله الهاشمی عضو شورای تشکل های بخش کشاورزی نیز گفت: آغاز دومین دوره طرح جهش تولید در مناطق خشک مشخص شد که بر این اساس تفاهم نامه امضا شد. بین وزارت جهاد و ستاد فرمان امام. همکاری ستاد فرمان امام در طرح افزایش تولید دیم در راستای آموزش، ترویج، تامین نهاده ها و حمایت از کشاورزان دیم در سراسر کشور نتایج خوبی را به دنبال داشته است، به گونه ای که در حوزه گندم 25-30 درصد افزایش عملکرد داشتیم که رقم کمی نیست.
الهاشمی با بیان اینکه طرح افزایش تولید دیم در زمینه خودکفایی گندم موثر بود، تصریح کرد: امیدواریم با ارائه زیرساخت ها و خدمات مناسب در حوزه گندم، اقتدار امنیت غذایی در حوزه گندم حفظ شود. خدمات مالی و مطلوب به کشاورزان.
عضو شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی ادامه داد: با توجه به محدودیت منابع آبی، توسعه کشاورزی دیم در دیم طرح خوبی است که تاثیر بسزایی در افزایش بهره وری و عملکرد تولید دارد، به طوری که با توجه به تجربیات به دست آمده است. در سال های گذشته و با برنامه ریزی برای جهش در مزارع دیم، راندمان تولید بین 20 تا 30 درصد افزایش یافت.
با توجه به تجربه محدود صادرات گندم روسیه در سال های اخیر و شرایط محاصره و جنگ اقتصادی گسترده، استفاده از منابع و توانمندی های موجود این کشور در راستای افزایش تولید داخلی و ارتقای ضریب امنیت غذایی ضروری است.
افزایش 25 درصدی تولید گندم در نتیجه تدوین طرح جهش تولید در مزارع دیم
همچنین مظفر راوشی رئیس پژوهشکده بارندگی وزارت جهاد کشاورزی نیز گفت: 8 تا 8.5 میلیون هکتار زمین کشاورزی در کشور داریم که سالانه 6 تا 6.5 میلیون هکتار زیر کشت می رود و 2 میلیون هکتار نیز به صورت آیش باقی می ماند. . با تغییر اقلیم، مزارع دیم به اولین منطقه ای تبدیل شده اند که تحت تأثیر خشکسالی قرار گرفته اند، اما مطالعات تحقیقاتی نشان داده است که ما حتی در سال های خشکسالی نیز می توانیم عملکرد خوبی داشته باشیم.
وی به راهکارهای اجرایی برای چالش تولید در دیم ها اشاره کرد و افزود: اولین طرح مدیریت سیستم های کشاورزی برای افزایش بهره وری مناطق خشک، سازگاری با تغییرات اقلیمی و استفاده از فناوری های نوین و طرح تولید است. معرفی ارقام سازگار با خشکسالی و حمایت علمی از جمله راهکارهای موثر.
الروشی ادامه داد: طبق آمار اعلام شده از سوی دستیار وزیر کشاورزی امسال حدود 12 میلیون تن گندم در کشورمان خریداری شد که نیمی از آن مربوط به تولید دیم است.
لازم به ذکر است که در سال اول اجرای طرح افزایش تولید دیم میانگین تولید گندم به 740 کیلو و در سال دوم 1420 و امسال به 1700 کیلو رسید که نشان دهنده میانگین رشد 25 تا 30 درصدی است. در پروژه افزایش تولید زمین خشک.
رئیس پژوهشکده نزولات جوی با بیان اینکه 2 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی کشور همچنان آیش است، افزود: یکی از اهداف طرح جهش تولید در دیم تبدیل آیش زرد به سبز است. به این منظور آیش زرد در مزارع دیم کشت می شود. محصولات با شرایطی که ما تولید می کنیم مانند دانه های روغنی، حبوبات و گیاهان علوفه ای سازگار است. پارسال برای اولین بار 420 هزار تن علوفه خشک در مزارع دیم تولید شد.
وی بیان کرد: اکثر کشاورزان در فصل بهار قبل از طرح جهش تولید از کود اوره استفاده می کردند که در هنگام بارندگی باعث سوختن بوته ها می شد، اما در طرح جهش تولید و با استفاده از نتایج تحقیقات اعلام کردیم که در صورت انتقال کودها. از بهار تا پاییز، محصول در شرایط عادی 35 درصد افزایش می یابد و در سال های خشکسالی منجر به افزایش دو برابری عملکرد می شود.
طرح جهش تولید در مزارع دیم یکی از راهکارهای اساسی برای افزایش بهره وری تولید در واحد سطح تلقی می شود که الحمدلله طی 4 سال گذشته تاکنون حمایت های مستمر از کشاورزان به دست آمده است طرح جهش تولید در مزارع دیم در خودکفایی محصولات اساسی، تامین امنیت غذایی و دستیابی به اهداف نقش مهمی ایفا می کند.