15:49 – 13 نوامبر 1403
دفتر اقتصاد امروز برنامه های دولت چهاردهم در حوزه مسکن را با حضور مهدیار اسماعیلی مدیرعامل صندوق ملی مسکن و ایرج رهبر دبیر کانون سازندگان استان تهران بررسی کرد.
مهدیار اسماعیلی مدیرعامل صندوق ملی مسکن در ابتدای این برنامه با بیان اینکه صندوق ملی مسکن برای تامین منابع مالی تشکیل شده است، گفت: منابع از چند طریق در اختیار صندوق قرار می گیرد که یکی از آنها منابع تملکی است.
وی ادامه داد: 50 درصد از این منابع صرف پروژه ملی مسکن شد و سالانه پنج هزار میلیارد تومان هزینه می شود. طبق قانون همه بانک ها باید 20 درصد از تسهیلات خود را در بخش مسکن هزینه کنند.
اسماعیلی گفت: ارزش تخلفات بانکی در سال اول 61 همات و در سال دوم جریمه 91 همات بوده است. برخی بانک ها به تعهدات خود در این زمینه عمل کرده اند و این رویه در مراجع قانونی در حال رسیدگی است.
مدیرعامل صندوق ملی مسکن تصریح کرد: مجموع منابع پرداخت شده تاکنون برای طرح های نهضت ملی مسکن 400 همات بوده و این رقم مربوط به دو ماه گذشته است و پیش بینی می شود مسافت زیادی وجود داشته باشد زیرا نیاز داریم. 3000 منبع برای این فرآیند.
وی افزود: 174 درصد سهام این شرکت بانکی است و صندوق ملی مسکن برای حمایت از مردم پرداخت هایی را انجام داده است. آمار سه ماهه آخر صد درصد اضافه شد.
اسماعیلی گفت: بر اساس قانون 797 بانک ها باید وام ملکی را بازپرداخت کنند و اگر طبق برنامه این کار انجام شود می توانیم کار را پیش ببریم اما تاکنون کمتر از یک چهارم آن محقق شده است. وزارت راه و شهرسازی به تنهایی نمی تواند این کار را انجام دهد. پارسال در همین موقع ده تلاش انجام شده و هزینه شده بود و اگر می خواستند نهضت ادامه پیدا کند همه باید همکاری کنند.
مدیرعامل صندوق ملی مسکن با بیان اینکه امسال 33 هزار میلیارد تومان جمع آوری کردیم، گفت: با این محاسبه اگر 25 هزار میلیارد تومان مجوز داریم باید 120 درصد منابع مالی را به دست آوریم.
وی گفت: اگر قرار است نهضت ملی مسکن پیشرفت کند دو اقدام باید انجام شود. یکی از اقدامات انجام شده تاکنون افزایش دامنه تسهیلات به 550 میلیون تومان است. اکنون به رقم 800 میلیون تومان رسیده ایم که هنوز اجرایی نشده است.
وی افزود: طبق قانون این 800 میلیون تومان باید انجام شود و در صورت افزایش تعداد وام ها ممکن است کاهش یابد. در حال حاضر تسهیلات 800 میلیون تومانی وجود ندارد، چون ابلاغ نشده است.
در ادامه این برنامه، رئیس مرکز جامع سازندگان استان تهران با بیان اینکه باید برنامه های پیش بینی شده محقق می شد و باید دید در عمل چه اتفاقی افتاد، گفت: این مبلغ به بانک های دیگر واریز شد تا سایر بانک ها به عنوان ورود به این موضوع اقدام کنند. خوب
وی ادامه داد: وثیقه واحدهای مسکونی اکنون در رهن بانک مالی است اما هنوز یک ریال آن پرداخت نشده و می گویند اعتبار نداریم. پرداخت از محل درآمد متقاضی انجام شده و درآمد متقاضی همچنان کفاف هزینه های مسکن در برخی نقاط تهران را نمی دهد.
وی بیان کرد: بانک ملی قراردادی منعقد کرد و برخی از بانک های دیگر نیز آن را ارجاع دادند اما منتج به قرارداد نشد. سه ماه از ارجاع بانک ملی به بانک ملی و قطعی شدن قرارداد می گذرد و سایر بانک ها اصلا پاسخگوی زمان پرداخت تسهیلات نیستند.
در ادامه این برنامه، فرنام مدیر گروه عمران و شهرسازی مرکز پژوهش های شورا با بیان اینکه سه سال از اجرای قوانین مسکن می گذرد و درصد تقریباً برابر با 6 درصد باقی مانده است، گفت: در ابتدای دهه نود این درصد به 18 درصد رسید.
وی ادامه داد: اکنون بانک ها بیش از دو هزار میلیارد تومان تسهیلات دارند اما اکنون تا رسیدن به این هدف فاصله داریم. اقداماتی انجام شده است که عبارتند از اعطای عفو معینی به برخی بانک ها و شورای عالی مسکن پیشتاز است.
وی افزود: در برنامه طراحی شده در این حوزه باید بودجه بانک های غیرهمکار به نفع همکارها احیا شود. اکنون به بررسی تسهیلات مسکن روستایی می پردازیم که به عنوان بخشی از عملکرد بانک ها ماموریت خاصی داشتند. تامین مالی مسکن بر عهده بانک هاست و ممکن است وظایف کمی را اصلاح کنیم و بر عملکرد نظارت شود تا بتوانیم سالانه چند درصد افزایش داشته باشیم.
وی ادامه داد: در بسیاری از نهاده ها برای تکمیل زیرساخت ها در این لایحه بودجه به اعتبار مستقیم دولت نیاز داریم و این موضوع تسهیلات نیست، بلکه منابع مستقیم است که بر عهده دولت است. در بحث بودجه این عدد بسیار کم است و باید بپذیریم و در کوتاه مدت باید برای مستاجران سیاست گذاری شود. اولویت ما باید افراد کم درآمد باشد.