سالم خبر: معاون شرکت های پخش دارو و مکمل های غذایی گفت: برای مقابله با تضاد منافع، تنها سازمان غذا و دارو نیست که باید فعالیت ها، تصمیمات و سیاست های خود را روشن کند، بلکه سایر نهادهای ذیربط مانند به عنوان سازمان غذا و دارو بانک مرکزی نیز باید به همین منوال عمل کند و لیست ارزی که به شرکت های دارویی و مواد مختلف تخصیص داده شده و چه کسانی و چه مقدار ارز دریافت کرده اند را اعلام کند؟ برای روشن شدن
وحید محلاتی در سمینار بررسی موانع و مشکلات پیش روی رئیس آینده سازمان غذا و دارو و راهکارهای برون رفت از بحران که به همت بیست و پنجمین سمپوزیوم دانشجویان داروسازی ایران برگزار شد، به تشریح مهمترین و بزرگترین آنها پرداخت. موانع و مشکلات پیش روی رئیس جدید سازمان غذا و دارو: یکی از مشکلات سازمان غذا و دارو مربوط به مشکل ساختار موجود بین سازمان غذا و دارو و دانشگاه های علوم پزشکی است. در سازمان غذا و دارو به عنوان یکی از دستگاه های وزارت بهداشت و دارو تصمیماتی گرفته می شود که این تصمیمات باید در دانشگاه علوم پزشکی اجرا و پیگیری شود، اما اتفاق می افتد که دانشگاه های علوم پزشکی و آنها دانشگاه های معاونت داروسازی ارتباط ساختاری و ارگانیکی با سازمان غذا و دارو ندارند.
چون ساختار دانشگاه علوم پزشکی هیات امنایی است، تصمیمات سازمان غذا و دارو قابل اجرا نیست و باید راهکار ارائه و اجرا شود.
وی افزود: نکته بعدی بحث تضاد منافع است که ممکن است به دلیل گستردگی وظایف و وظایف سازمان غذا و دارو و به دنبال آن رفتارهای غیراخلاقی برای تخریب برخی از چهره های شاخص مانند شرایط فعلی به وجود بیاید. بنابراین بهتر است وظایف سازمان غذا و دارو و شکل سازمان غذا و دارو و معاونت داروسازی تفکیک شود. سازمان باید وظایف نظارتی خود را انجام دهد و معاون داروسازی نیز باید وظایف نظارتی را انجام دهد و در زنجیره تامین دارویی کمک کند. اما این پیشنهاد برای تسریع در وظایف سازمان غذا و دارو و حل مشکلات ساختاری سازمان است.
وی با اشاره به اینکه وظایف سازمان غذا و دارو علاوه بر دارو، تامین و ساماندهی مواد غذایی و تجهیزات پزشکی را نیز شامل می شود، افزود: بحث فعلی تجهیزات پزشکی تبدیل ارز تجهیزات 4200 تومانی به 28500 یا معادل آن است. به واحد پول محلی ارز 46 هزار و 800 است که در صورت اجرای آن تغییرات اساسی نه برای بهبود وضعیت بلکه برای ایجاد شرایط سخت تری ایجاد می شود. در صورتی که قرار است همان مشکلاتی باشد که در اجرای طرح وجود دارد
اگر این اتفاق برای بیماران بیفتد واقعاً برای بیماران غیرقابل تحمل خواهد بود.
وی ادامه داد: یکی از چالش هایی که رئیس جدید سازمان با آن مواجه خواهد شد، خود پروژه دروار است که با وجود تلاش دوستان برای رفع مشکلات همچنان معرف چالش است. پروژه دروار با اختلاف 4200 تومان تا 28500 تومان شروع شد و برای آن نیز بودجه در نظر گرفته شد اما در حال حاضر دیگر سکه 4200 تومانی وجود ندارد و بودجه پروژه دروار بلافاصله به نصف کاهش می یابد. در اینجا چالش نقدینگی در صنعت وجود دارد که گروههای دارویی دنبال آن میروند و رئیس جدید سازمان خواربار کشاورزی باید برای مشکل کمبود دارو چارهای بیندیشد. وظیفه بسیار مسئولانه اگرچه مسئولان سازمان اعلام می کنند که در حال حاضر بیش از 100 دارو کمبود نداریم، اما کمبود یک داروی حیاتی مانند وارفارین و انسولین گاهی اوقات مشکل ایجاد می کند و مشکلات زیادی را برای بیمار به همراه خواهد داشت.
محلاتی همچنین گفت: یکی از چالش های پیش روی سازمان غذا و دارو نیروی انسانی از دو منظر یک نیرو است.
حضور یک فرد در سازمان. یکی از مهمترین وظایف رئیس سازمان غذا و دارو تیم سازی است. تیمی متشکل از نیروهایی که بتوانند وظایف سازمان را به نحو احسن انجام دهند، اما از سوی دیگر تشکیل یک تیم خوب و متخصص نیازمند بودجه کافی است و دستیابی به چنین بودجه ای ممکن نیست، بنابراین این موضوع به قوت خود باقی است. یکی از نقاط ضعف FDA هنوز در حال بررسی است.
وی تاکید کرد: در مجموع باید به دنبال دولت موثر و کوچکتر باشیم. به عنوان یک قاعده کلی، واگذاری امور به چندین صنف و تجارت می تواند به انجام بسیاری از کارها کمک کند و یک سری وظایف حاکمیتی را می توان در مراحل پایانی به FDA واگذار کرد.
محلاتی همچنین گفت: موضوع مهم دیگری نیز در رابطه با متهم کردن سازمان غذا و دارو و مسئولان آن به تضاد منافع وجود دارد که باید سازوکاری برای آن مشخص شود سازمان غذا و دارو تصریح می کند که سازمان غذا و دارو تنها سازمانی نیست که باید در مورد فعالیت ها و تصمیمات خود توضیح دهد، بلکه باید سایر نهادهای ذیربط مانند بانک مرکزی نیز به همین شکل عمل کنند و این را اعلام کنند.
چه کسی لیست سکه هایی را که به شرکت های مختلف دارویی و مواد اختصاص داده شده بود به دست آورد و اندازه سکه چقدر بود؟
وی افزود: آخرین باری که گمرک ایران که سایت آن ورود و خروج کالا را اعلام می کند، برای شفاف سازی ورود و خروج دارو، تجهیزات پزشکی یا محصولات بهداشتی به روز شد؟ باید گفت شفافیت سازمان غذا و دارو بسیار ضروری است چرا که در هر صورت داروها و فرآورده های بهداشتی که دارای مقررات بسیاری در دنیا هستند، بحث تضاد منافع ممکن است بر آنها بسیار موثر باشد، بنابراین مکانیسم شفافیت در سازمان غذا و دارو باید جنبههای مختلف سازمان را بهطور جدی پیگیری کند تا افکار عمومی، سازمانهای نظارتی و سازمانهای مردمنهاد بتوانند بر کار سازمان نظارت داشته باشند و مشکلات را گزارش کنند و این مشکلات به صورت قانونی حل شود.
محلاتی همچنین تایید کرد که پیرو این موضوع یکی از الزامات شفاف سازی در سازمان غذا و دارو بحث آمار است که اجباری است اما اگر اشتباه نکنم مشکلات سخت افزاری در این زمینه برای سازمان غذا و دارو وجود داشت. و به همین دلیل آمار داروها تا مهرماه سال گذشته به روز بود از آن زمان تاکنون هیچ آماری در دسترس نیست.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17561/%D9%BE%D8%A7%DB%8C%D8%A8%D9%86%D8%AF%DB%8C-%D8%B3%D8%A7%D8%B2%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%BA%D8%B0%D8%A7-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88-%D8%B4%D9%81%D8%A7%D9%81-%D8%B3%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%D8%A7%D8%B1%D8%A7%D8%A6%D9%87-%D8%A2%D9%85%D8%A7%D8%B1-%D8%A7%D8%B1%D9%82%D8%A7%D9%85-%DA%86%D8%A7%D9%84%D8%B4-%D8%AA%D8%B9%D8%A7%D8%B1%D8%B6-%D9%85%D9%86%D8%A7%D9%81%D8%B9-%D8%AD%D9%84-%D9%85%DB%8C-%DA%A9%D9%86%D8%AF
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز