کیسه هوا یکی از تجهیزات اساسی ایمنی در خودروهای امروزی است. در هنگام وقوع حادثه، این دستگاه ها از شدت ضربه به سرنشینان کاسته و از صدمات جدی جلوگیری می کنند. در این مقاله از دیجیاتو با کیسه هوا چیست، انواع کیسه هوا و نحوه عملکرد کیسه هوا در خودرو آشنا می شویم. پس اگر علاقه مند به افزایش دانش خود در زمینه ایمنی خودرو هستید، در متن زیر با ما همراه باشید.
ایربگ چیست؟
ایربگ به معنای ایربگ است که بالشی است که در مواقع اضطراری به سرعت پر از هوا می شود. این ایربگ به عنوان محافظ بین سرنشین و سایر قسمت های داشبورد یا فرمان قرار می گیرد تا از برخورد سرنشین با آنها جلوگیری کند.
کیسه های هوا در واقع دومین سطح حفاظتی برای سرنشینان در خودروها هستند. کمربندهای ایمنی اولین سطح حفاظت از سرنشینان و کیسه های هوا در سطح دوم هستند. نصب ایربگ بر روی خودروهای فروخته شده در آمریکا از سال 1998 اجباری شده است، در کشور ما نیز از سال 1390 نصب ایربگ بر روی خودروهای داخلی به صورت استاندارد شناخته شده است.تحقیقات مختلفی که در دنیا انجام شده نشان داده است که نصب ایربگ در خودروهای داخلی خودروها منجر به کاهش 63 درصدی تعداد مرگ و میر ناشی از تصادفات شده است.
فایده ایربگ چیست؟
همانطور که در قسمت قبل توضیح دادیم، عملکرد ایربگ جلوگیری از برخورد سرنشین با داشبورد، فرمان و شیشه خودرو است. در این قسمت کاربرد کیسه هوا را به تفصیل شرح خواهیم داد.
هنگامی که تصادفی رخ می دهد، سرنشینان وسیله نقلیه در اثر شدت برخورد به جلو یا به پهلو رانده می شوند. کمربند ایمنی می تواند این نیرو را تا حدودی خنثی کند و از آسیب به پیشانی، چانه و گردن او جلوگیری کند. اما ممکن است قطعات خودرو به سمت سرنشینان حرکت کنند و در واقع ممکن است برخوردی بین سرنشین خودرو و قطعات خودرو رخ دهد. در این لحظه ایربگ ماشین کار می کند.
ماموریت ایربگ در واقع محافظت از قسمت های حساس بدن مسافر و همچنین کاهش فشار وارده به آن ها است. با توسعه کیسه های هوا، این قطعات برای دفع استرس و فشار وارده حتی بیشتر از قبل عمل می کنند. در ابتدا کیسه هوا بر روی فرمان و قسمت جلوی داشبورد نصب می شد، اما به مرور زمان شاهد اختراع کیسه هوای پرده ای و زانو بودیم. این کیسه ها از سوارکار در برابر ضربه های مختلف مناطق مختلف محافظت می کنند. در خودروهای امروزی، کیسه های هوا به طور کامل در هنگام وقوع تصادف باز می شوند و سرنشین را در جای خود نگه می دارند. در نتیجه حرکات غیر ارادی بدن انسان ناشی از تصادف بسیار محدود می شود.
اجزای یک کیسه هوا چیست؟
ایربگ ها از اجزای مختلفی تشکیل شده اند که بسته به برند سازنده ممکن است کم و بیش باشد. با این حال، برخی از قطعات در همه مارک های کیسه هوا مشترک است. این اجزا عبارتند از:
کیسه ها
مهمترین قسمت هر کیسه هوا کیسه آن است. این کیسه ها از پلیمر ساخته شده و چند لایه هستند. یک لایه سیلیکون نیز روی سطح این کیسه ها قرار داده شده است. این کیسه ها دارای سوراخ های کوچکی هستند که پس از ترکیدن و باد شدن به سرعت باد می شوند. هدف از این اقدام این است که مسافران بتوانند به سرعت از خودرو خارج شوند.
سنسورهای کنترل
وظیفه اصلی فعال کردن کیسه هوا بر عهده سنسورهای کنترل است. این سنسورها به طور مداوم وضعیت خودرو را بررسی می کنند. اگر برخوردی رخ دهد و مشخص شود که میزان فشار وارد شده به خودرو خیلی زیاد است، سنسورهای کنترلی فرمان فعال شدن کیسه هوا را صادر می کنند. سنسورهای کنترل کیسه هوا معمولا در محور جلوی خودرو یا نزدیک چرخ ها قرار دارند. اطلاعات این حسگرها توسط کامپیوتر مرکزی خودرو یا واحد کنترل الکترونیکی مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
سیستم انفجار و تولید هوا
زمانی که سنسورهای کنترلی اطلاعات مربوط به برخورد را به کامپیوتر خودرو ارسال می کنند و کامپیوتر خودرو فرمان فعال شدن کیسه هوای خودرو را صادر می کند، وظیفه سیستم انفجار این است که کیسه های هوا را باد کند.
سیستم انفجار کیسه هوا از یک جرقه زن و تعدادی گلوله حاوی سوخت تشکیل شده است. کندانسور مشتعل می شود و گلوله های سوخت منفجر می شوند. این گلوله های سوخت متشکل از آزید سدیم و نیترات پتاسیم است که پس از انفجار گاز نیتروژن آزاد می کند. این فرآیند در عرض چند صدم ثانیه اتفاق می افتد و منجر به باد شدن ناگهانی کیسه های هوا می شود.
انواع کیسه هوا چیست؟
از زمان اختراع اولین کیسه های هوا تا به امروز، شرکت های خودروسازی به دنبال بهبود این گزینه ایمنی بوده اند. در نتیجه امروزه انواع مختلفی از ایربگ ها وجود دارد. مهم ترین انواع ایربگ به شرح زیر است:
کیسه هوا برای راننده و سرنشین جلو
تحقیقات انجام شده توسط موسسات ایمنی نشان داده است که در تصادفات، سرنشینان ردیف جلو بیشتر از سایرین آسیب می بینند. بنابراین اولین کیسه هوا از سرنشینان جلو در برابر برخورد محافظت می کند. ایربگ سمت راننده در داخل فرمان و ایربگ جانبی سرنشین در داخل داشبورد قرار دارد. در یک برخورد، این لاستیک ها می شکند و کیسه های هوا باز می شوند.
ایربگ های جانبی
ایربگ های جانبی در قسمت های کناری خودرو قرار می گیرند. این ایربگ ها شکاف ایجاد شده بین در و ستون خودرو با سرنشینان را می پوشانند. این کیف ها در قسمت های کناری صندلی ها قرار می گیرند و وظیفه آن ها جلوگیری از برخورد مسافران با ستون و درب خودرو است. این کیسه ها از قسمت های تحتانی بدن محافظت می کنند. کیسه هوای پرده ای برای محافظت از قسمت بالایی بدن سرنشینان در برابر ضربه های جانبی استفاده می شود.
ایربگ های پرده ای
همانطور که از نام کیسه هوای پرده ای مشخص است، این کیسه مانند یک پرده، شیشه های کناری خودرو را می پوشاند. نقش کیسه هوای پرده ای محافظت از سر و گردن سرنشینان در برابر برخورد با قاب و ستون در و پنجره است. این کیسه هوا در اطراف سقف خودرو قرار گرفته است.
کیسه هوای زانو
برخی از خودروسازان متوجه شده اند که زانوها و پاهای راننده و سرنشین جلو به شدت در برابر تصادفات آسیب پذیر است. از این رو کیسه هوای زانو اختراع شد. این ایربگ معمولا در خودروهای لوکس نصب می شود.
ایربگ کمربند
کمربندهای ایمنی اولین سطح حفاظتی برای جان سرنشینان هستند، اما این کمربندها می توانند در موقعیت های حساس باعث آسیب به سرنشینان شوند. در برخی خودروهای لوکس از کیسه هوای کمربند ایمنی برای جلوگیری از آسیب دیدن کمربند ایمنی استفاده می شود. این کیف ها از کشیده شدن کمربند ایمنی به بدن مسافران جلوگیری می کنند.
ایربگ عابر پیاده
جدیدترین فناوری کیسه هوا، کیسه هوای عابر پیاده است. این کیسه ها در قسمت بیرونی خودرو نصب می شوند. هنگامی که یک وسیله نقلیه با عابر پیاده، دوچرخه سوار یا موتورسیکلت برخورد می کند، این کیسه هوا فعال می شود تا فشار وارد شده توسط وسیله نقلیه به عابر پیاده کاهش یابد.
خلاصه اینکه ایربگ چیست و چه فایده ای دارد؟
اگر مقاله را از ابتدا تا انتها مطالعه کرده باشید، متوجه شده اید که کیسه هوا وسیله بسیار مفیدی برای جلوگیری از صدمات در هنگام تصادفات رانندگی است. این فناوری در سال های اخیر توسعه یافته و در حال حاضر کیسه های هوا در تمام قسمت های خودرو فراگیر شده است.
بسیاری از خودروهای مونتاژ شده یا وارد شده به کشور ما اکنون مجهز به شش ایربگ و برخی نیز تا ۹ ایربگ دارند. با افزایش سطح ایمنی در خودروها، کیسه های هوا نیز برای محافظت بهتر و بیشتر از قبل از مسافران پیشرفته تر می شوند.
سوالات متداول
دلایل مختلفی از جمله خرابی سنسور، خرابی تنظیمات کامپیوتر خودرو و مشکلات سیمکشی خودرو باعث میشود که کیسه هوا در تصادفات فعال نشود.
بله، انفجار کیسه هوا ممکن است باعث آسیب دیدن مسافران شود. برای جلوگیری از این آسیب، باید در فاصله مناسب بنشینید، پاهای خود را روی داشبورد قرار ندهید، فرمان را به درستی تنظیم کنید و هنگام رانندگی دستان خود را از قاب کیسه هوا دور نگه دارید.
کیسه های هوا از سرنشینان همراه با سایر تجهیزات ایمنی خودرو مانند کمربند ایمنی محافظت نمی کنند. حتی در برخی خودروها تا زمانی که کمربند ایمنی بسته نشود، کیسه هوا فعال نمی شود.
منبع خبر: https://digiato.com/car-training/what-is-airbag-everything-you-need-to-know-about-car-airbags
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز