19:27 – 23 مهر 1403
حسین کاویانی در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های ای بی اس نیوز ؛ با اشاره به ادامه برداشت پنبه در استان گلستان گفت: اکنون مزارع بیشتری به مرحله برداشت رسیده اند به طوری که برداشت محصول در منطقه مغان در استان اردبیل و پنبه آغاز شده است. کارخانجات این استان از پایان هفته برداشت محصول را آغاز می کنند و به گفته آنها برداشت پنبه از هفته آینده در خراسان و از اوایل آبان ماه در استان فارس آغاز می شود.
به گفته وی نرخ تضمینی بذر پنبه در سال جاری 37 هزار تومان است اما اکنون پنبه پاک کن های گلستان بین 40 تا 42 هزار تومان خرید می کنند و در صورتی که 50 درصد وزن پنبه پنبه باشد بذر پنبه را 28 هزار تومان خریداری کنید که در نهایت منجر به افزایش قیمت هر کیلو پنبه برای کارخانه های پنبه پاک کنی به بیش از 100 تا 102 هزار تومان شد.
کاویانی ادامه داد: با توجه به نرخ خرید پنبه از کشاورزان و گرانی پنبه، کارخانه های پنبه پاک کن با کاهش قیمت پنبه از کشاورزان، قیمت آن را به 38 هزار تومان رساندند و در نهایت نارضایتی کشاورزان را به دنبال داشت.
واردات پنبه بدون تعرفه گمرکی ضربه مهلکی به تولید داخلی است
وی قیمت هر کیلو پنبه برای سال زراعی آینده را 42 تا 44 هزار تومان اعلام کرد و افزود: برآوردها حاکی از عدم استقبال از کشت پنبه در سال آینده به دلیل کاهش قیمت خرید پنبه در سال جاری است و در نهایت سطح محصول کشاورزی کاهش خواهد یافت.
مدیرعامل صندوق پنبه ادامه داد: با وجود اینکه وزارت جهاد پنبه را یکی از محصولات استراتژیک اعلام می کند، اما نه تنها از این محصول حمایت می شود، بلکه اجازه واردات پنبه بدون تعرفه گمرکی را نیز می دهند که ضرر تولیدکنندگان را به دنبال دارد. با افزایش محصول پنبه در روزهای آینده، پنبه دانه بیشتری به عنوان خوراک دام استفاده می شود، بنابراین مسئولان باید وارد عمل شوند زیرا 90 درصد روغن مورد نیاز از طریق واردات تامین می شود.
وی با بیان اینکه پنبه دانه حاوی 17 درصد روغن است، افزود: اگر قیمت تضمینی برای پنبه دانه تعیین نکنند، قیمت پنبه دانه کاهش می یابد و کارخانه های پنبه پاک کن به ناچار قیمت پنبه دانه را کاهش می دهند و در این صورت دولت کاهش می یابد. شما مجبور به خرید محصول با قیمت تضمینی هستید.
سطح زیر کشت پنبه 90 هزار هکتار است
کاویانی سطح زیر کشت پنبه را بالغ بر 90 هزار هکتار اعلام کرد و افزود: با توجه به قیمت خرید پنبه از کشاورزان در سال آینده، احتمال کاهش سطح زیر کشت به قیمت گندم وجود دارد که کشاورزان از آن استقبال می کنند اما در در شرایط فعلی که قیمت آن دو برابر گندم است، از نظر اقتصادی برای کشاورز نیست. بنابراین پیش بینی می شود کشاورزان با توجه به هزینه های بالای تولید، برنج را در سال آینده کیلویی 44 هزار تومان خریداری کنند.
به گفته وی، در شرایطی که ادوات کشاورزی، تراکتور و سموم کشاورزی آزادانه قیمت گذاری می شود، نباید از کشاورز انتظار داشت که محصولی را با ارز نما تولید کند، زیرا سایر محصولات سودآورتر از پنبه هستند. بنابراین اگر سیاست قیمت تضمینی مناسب باشد، کشاورز از کشاورزی استقبال خواهد کرد.
امکان تولید 500 هزار تن پنبه در کشور وجود دارد
این مسئول در پاسخ به سطح بالای کشت برنج در استان گلستان افزود: کشاورز به دلیل بحران آب نباید به امید افزایش بارندگی یا سطح آب زیرزمینی اقدام به کاشت کند و در هکتارها هم اکنون کشت می کنند. بیش از 100 هزار هکتار برنج. بنابراین باید به کشت پنبه توجه شود چرا که با همین سطح زیر کشت 25 هزار تن روغن تبدیل به کود دامی می شود.
مدیرعامل صندوق پنبه ادامه داد: دولت باید از بذر پنبه مانند کلزا و سویا حمایت کند زیرا حمایت دولت از کلزا و سویا منجر به خرید کارخانه های روغن کشی شد. روغن چیست؟
وی با اشاره به اینکه امکان تولید 500 هزار تن پنبه در کشور وجود دارد، گفت: در سال های گذشته صادرکننده بودیم و 350 هزار تن پنبه تولید می کردیم، اما متأسفانه عدم حمایت های لازم باعث شد به یک کشور تبدیل شویم. واردکننده این محصول است، اما با واردات بذر خارجی، پتانسیل تولید بیشتری نسبت به سال های گذشته داریم و این باید مورد توجه مسئولان وزارت جهاد باشد. تا زمانی که تولید به مرحله ای برسد که دیگر نیازی به واردات نداشته باشیم.
خبرنگار: آزاده محبی