07:59 – 23 مهر 1403
صمد مباشر در گفتگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشكی ای بی اس نیوز ؛ اظهار کرد: برنامه ریزی برای تولید بذر غلات که عمدتاً شامل گندم و جو است به عنوان غلات مهم در پاییز هر سال صورت می گیرد و در این راستا نیازهای عمومی کشور را تامین می کند. توسط معاونت وزارت کشاورزی تعیین می شود.
به گفته وی، بر اساس نیاز عمومی برداشت منطقه ای برای تفکیک ارقام گندم آبی، جو آبی، گندم دیم و جو دیم تهیه و سپس در داخل استانداری برداشت بر اساس شرکت های احیای بذر تهیه می شود. و در داخل کرت های هر شرکت از ارقام مختلف گندم و جو و ارقام مختلف تهیه می شود.
92 درصد بذر گندم گواهی شده تهیه شد
مبشر ادامه داد: برای سال زراعی برای گندم کل کشور طرحی تهیه شد که تعداد بذر گندم به حدود 540 هزار تن رسید که 344 هزار تن گندم آبی و 200 هزار تن گندم دیم بود و به استانداری ها ابلاغ شد. از آن بر اساس آنچه شرکت ها تهیه کردند، 300 هزار تن بذر گندم تر و 197 هزار تن بذر گندم خشک تهیه شد که بر اساس آن 92 درصد برنامه بذر گندم تهیه شد.
معاون پژوهشی موسسه ثبت و گواهی بذر با بیان اینکه فرآوری، برچسب گذاری و توزیع بذر در مناطق سردسیری آغاز شد، افزود: توزیع بذر در مناطق معتدل آغاز شده و ادامه دارد و از اوایل آبان ماه در مناطق گرم نیز آغاز می شود که امیدواریم بذرهای آماده شده به طور کامل توسط کشاورزان 100% آماده شده و جذب می شوند.
وی درباره آخرین وضعیت تامین بذر جو گفت: برنامه تامین بذر جو در مجموع 60 هزار تن بذر شامل 44 هزار تن جو آبی و 15 هزار و 800 تن جو دیم دارد و به این ترتیب میزان تحقق کل برنامه جو به دست آمد. 62 درصد
استفاده از دانه های خوب به عنوان راهکاری برای رسیدن به خودکفایی در برنامه هفتم
مبشیر ادامه داد: در سال زراعی گذشته به دلیل قیمت مناسب در اواسط تولید، استقبال خوبی از جو صورت گرفت و در اواسط سال که جو برداشت نمی شد، جو دو سر اهلی با یک جو به کشور وارد شد. ارز 28 هزار و 500 تومانی که باعث شد تا قیمت جو در بازار تا حدودی کاهش پیدا کند چرا که بازار 7 هزار تومان خرید و فروش می کرد و کشاورزان به مزارع نمی رسیدند و از آینده بذر جو واهمه داشتند. بالاخره خیلی مزارع پرورشی از چرخه خارج شده اند و بذر توسط شرکت ها خریداری نشده است زیرا نوسانات قیمت جو تحت تاثیر افزایش قیمت بذر جو بوده است که باعث شده تا شاهد این خریدها باشیم که اکنون امیدواریم امسال نوسانات حداقلی داشته باشد.
معاون تحقیقات ثبت و گواهی بذر با بیان اینکه تمرکز برنامه هفتم بر خودکفایی در محصولات بر اساس افزایش سطح زیرکشت نیست، تصریح کرد: سطح زیرکشت عامل خاصی است و به دلیل محدودیت در دستور کار قرار نمی گیرد بنابراین، تمرکز اصلی برنامه هفتم افزایش بهره وری است و تولید متوسط یکی از ابزارهای استفاده از بذرهای باکیفیت ارقام جدید و اصلاح شده است پخش بذر گواهی شده و انجام اقدامات لازم برای افزایش کیفیت بذر برای توزیع بین کشاورزان، نقش خود را در برنامه خوداتکایی ایفا کرده ایم.
وی ادامه داد: بسیاری از منابع علمی خارجی و داخلی تایید می کنند که در صورت استفاده کشاورزان از بذر مرغوب و ارقام اصلاح شده جدید، بهره وری تولید بین 40 تا 50 درصد افزایش می یابد و سهم بذر مرغوب 25 درصد خواهد بود. بنابراین اگر بتوانیم حجم بذرهای خود مصرفی را که دو سوم بذر کشور را تشکیل می دهد جایگزین بذرهای گواهی شده کنیم، این امر به افزایش راندمان تولید کمک می کند.
منتصر بیان کرد: همه مسائل توسعه و نفوذ بذر گواهی شده در بحث فنی نیست حالا اگر بخشی از هزینه بذر گواهی شده را در قالب یارانه به کشاورزان بپردازیم، تمایل بیشتری به استفاده از بذر گواهی شده دارند و یا باید. شرایطی را فراهم می کند که شرکت های تولید کننده بذر را قادر می سازد تا بذر را در مناطق دورافتاده و زمین های کوچک توزیع کنند.
خبرنگار: آزاده محبی