07:30 – 23 مهر 1403
حدود یک ماه از فصل اجاره مسکن می گذرد، اما هنوز بسیاری از مستاجران نتوانسته اند واحد مسکونی مورد نظر خود را پیدا کنند. در ابتدای سال دولت قانون تنظیم بازار زمین، مسکن و اجاره را تصویب کرد، اما بررسی ها نشان می دهد که این سیستم تاثیر مثبتی بر بازار مسکن نداشته است و همچنان بسیاری از مستاجران از گرانی اجاره بها و اجاره بها ناراضی هستند. عدم رعایت سقف اجاره بها که مالکان از آن شکایت دارند. همچنین با توجه به اینکه بانک ها مجبور به پرداخت تسهیلات سپرده مسکن هستند، متاسفانه هر ماه شاهدیم که صف های اجاره مسکن طولانی شده و مستاجران بیشتری منتظر دریافت تسهیلات هستند. بر اساس آخرین آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی، نیمی از مستاجران در صف انتظار دریافت تسهیلات سپرده هستند.
در همین راستا مهدی سحابی، مدیر اداره اعتبارات بانک مرکزی، آخرین آمار تسهیلات سپرده مسکونی را اعلام کرد که تعداد پرونده های وارده از زمان صدور رای مربوط به آنها به 694 هزار نفر رسیده است که از این تعداد بیش از 607 هزار نفر درخواست دادند. برای تسهیلات سپرده مسکونی به مبلغ 55.9 ژامبون که از شبکه بانکی مسکن اخذ کرده اند.
مدیرکل دفتر طرح های ملی نهضت مسکن با تایید عدم پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن از عدم همکاری بانک ها در پرداخت تسهیلات سپرده مسکن گلایه کرد یک میلیون و 469 هزار متقاضی در انتظار دریافت وام سپرده مسکن هستند.
بر اساس بررسیهای انجامشده تاکنون، بانکها از یک میلیون و ۴۶۹ هزار متقاضی وام مسکن، تنها حدود ۶۰۰ هزار نفر را پرداخت کردهاند و نزدیک به نیمی از متقاضیان واجد شرایط هنوز موفق به ثبت درخواست نشدهاند.
بر اساس گزارش های میدانی، بسیاری از مستاجران همچنان در پیچ و خم دریافت تسهیلات سپرده مسکونی هستند و اعلام می کنند برای دریافت تسهیلات به هر بانکی مراجعه می کنند و می گویند تسهیلات نداریم یا اعتباراتمان تمام شده است.
برخی مشکلات بازپرداخت وام مسکن
در همین زمینه هاشمی یکی از مستاجران منطقه 14 تهران در گفت و گو با خبرنگار ای بی اس نیوز گفت: از خرداد ماه گذشته برای دریافت وام ودیعه مسکن ثبت نام کرده ام و تمامی مدارک از جمله کد رهگیری را اخذ کرده ام. برای اخذ تسهیلات اما باید به هر … بانک می گویند موجودی ما تمام شده یا می گویند سابقه دریافت تسهیلات ندارید و ستاره و موجودی شما کافی نیست. تسهیلات بگیرید.
وی ادامه داد: بسیاری از مالکان به بهانه افزایش تسهیلات سپرده های مسکونی سوء استفاده کردند و سعی کردند قیمت اجاره را افزایش دهند اما نمی دانند بانک ها برای پرداخت تسهیلات چه سنگ هایی می اندازند و چه سودی دارند؟ 23 درصد
منتظری یکی دیگر از مستاجران نیز در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: از ابتدای سال منتظر دریافت وام مسکن و ودیعه هستم.
تسهیلات ودیعه مسکن 200 میلیون تومانی بازار را سردرگم کرد
در همین زمینه حام بیجی نژاد نایب رئیس اول اتحادیه مشاوران املاک تهران در گفت و گو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران گفت: بررسی های میدانی حاکی از افزایش نرخ اجاره بها در سال جاری نسبت به سال گذشته است. حسابی که سقف اجاره بها تعیین شده است از سوی دیگر میزان وام سپرده مسکن در تهران به 200 میلیون تومان رسیده و در حال افزایش است.
وی ادامه داد: دولت باید بتواند با افزایش میزان تولید مسکن قدرت خرید و همچنین اجاره مسکن برای متقاضیان را افزایش دهد اما متاسفانه شاهد هستیم که بازار اجاره مسکن خلوت شده و دولت نمی تواند به خوبی با اجاره بها برخورد کند. بازار افزایش قیمت تسهیلات سپرده مسکونی تاثیرات روانی بر بازار مسکن گذاشته و بازار را به سمت نوسانات سوق داده و با وجود افزایش حجم تسهیلات، تعداد کمتری از مستاجران موفق به دریافت این وام شده اند.
امکان اخذ مجدد تسهیلات ودیعه مسکونی فراهم شد
اما روز گذشته معاون وزیر راه و شهرسازی خبر جدیدی از بازپرداخت تسهیلات ودیعه مسکن مستاجرانی که یک بار وام دریافت کرده اند، داد و اعلام کرد: متقاضیان تسهیلات سپرده مسکن که در سال های گذشته این تسهیلات را به شرط تسویه تسهیلات قبلی اخذ کرده اند. دوباره می تواند امکانات را به دست آورد.
بیات منیش تصریح کرد: شرط بازپرداخت تسهیلات ودیعه مسکن مربوط به متقاضیانی است که در سال های 1399 و 1400 تسهیلات ودیعه مسکن را اخذ و نسبت به تسویه تسهیلات اقدام کرده اند. این گروه از متقاضیان با ورود به گزینه تسویه تسهیلات از طریق شعب بانک الامل برای دومین بار امکان دریافت تسهیلات سپرده مسکونی را خواهند داشت.
لازم به ذکر است که حجم تسهیلات ودیعه مسکونی در تهران 200 میلیون تومان، مراکز استان ها 150 میلیون تومان، سایر شهرها 100 میلیون تومان و روستاها 40 میلیون تومان است. نرخ سود تسهیلات سپرده مسکونی 23 درصد و حداکثر مدت بازپرداخت این تسهیلات 5 سال است.
اما این اقدام وزارت راه و شهرسازی باعث طولانی شدن صف های متقاضیان تسهیلات سپرده مسکن می شود و متقاضیانی که حتی یک بار هم موفق به دریافت تسهیلات اجاره ای نشده اند، تا سال آینده نمی توانند وام دریافت کنند. بر اساس قانون افزایش تولید مسکن، همه بانک ها باید 20 درصد تسهیلات خود را به حوزه مسکن پرداخت کنند، اما متاسفانه شاهد بودیم که در این حوزه کاستی های زیادی رخ داده است که باعث شده بازار به سمت نوسانات گرایش پیدا کند.
مستاجران همچنان از عدم رعایت سقف اجاره بها رنج می برند
در همین زمینه کارشناس مسکن محمودی در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های ای بی اس نیوز ؛ گفت: متاسفانه با وجود اینکه دولت برنامه هایی را برای توسعه بازار اجاره مسکن از طریق قانون تنظیم بازار زمین و مسکن تدوین کرده است، اما متاسفانه شاهد هستیم که هیچ یک از قوانین و مقررات در این بخش اجرایی نشده است و بسیاری از مستاجران همچنان از مشکلاتی مانند عدم دریافت تسهیلات ودیعه مسکن و رعایت نکردن سقف اجاره بها رنج می برند.
لازم به ذکر است اکنون امیدواریم دولت بتواند با گسترش دامنه تسهیلات سپرده مسکن در کاهش صف های طولانی سپرده مسکن اقداماتی انجام دهد و همچنین برای تسریع در پرداخت تسهیلات مسکن برنامه ریزی کند تا در سال آینده بازار اجاره مسکن رونق پیدا کند با مشکلات کمتری در این بخش مواجه هستند.
خبرنگار: کبری عزیزم