09:18 – 20 مهر 1403
پس از گندم، برنج دومین محصول استراتژیک و منبع اصلی قوت خانواده ها به شمار می رود و ساماندهی بازار آن بسیار مهم است تا اقشار مختلف جامعه در تامین نیازهای خود با چالش مواجه نشوند کالاهای اساسی به حدی بالاست که خودکفایی در تولید این محصولات راهبردی است و مانند گندم یکی از اهداف اصلی کشور بود.
بر اساس آمار اعلام شده از سوی وزارت جهاد کشاورزی، تولید برنج در سال 1400 هجری شمسی به 2 میلیون تن، در سال 1401 هجری شمسی به 2 میلیون و 300 هزار تن و در سال گذشته بدون افزایش سطح زیر کشت در سه سال گذشته به 2 میلیون و 500 هزار تن رسید. و به همین دلیل ایران به مرز خودکفایی رسیده است.
حسین آهنی، رئیس مرکز آمار و فناوری اطلاعات وزارت جهاد کشاورزی در این رابطه گفت: بر اساس تصاویر ماهواره ای که از نظر دقت و مکان و همچنین نمونه برداری از داده های زمانی و مکانی حائز اهمیت است، امسال برای امسال نتیجه می شود و پیش بینی می شود تولید برنج از 2 میلیون و 700 هزار تن برنج فراتر رود و با احتساب مصرف، هیچ علاقه ای به تنظیم بازار نداریم.
آهنی با بیان اینکه آمار تولید برنج واقعی است، بیان کرد: زمانی که می خواهیم از تولیدکننده و مصرف کننده حمایت کنیم باید در چارچوب مناسب برنامه ریزی شود و نباید به فشارهای خارجی وابسته باشیم تا هر زمان که کمبودی احساس کردیم باید کسری را کاهش دهیم. از طریق سیاست های وارداتی مناسب، اما در این مرحله که واردکنندگان بر واردات فشار می آورند، موضوع سیاسی است و ربطی به آمار ندارد.
سهراب سهرابی مدیر طرح برنج گفت: امسال 4.5 میلیون تن برنج تولید می شود و از این میزان 2.7 میلیون تن برنج سفید استخراج می شود.
سهرابی بیان کرد: از مجموع تولید یک میلیون و 800 هزار تن ارقام بومی و 900 هزار تن را ارقام پرمحصول تشکیل می دهد. .
بر اساس اعلام وزارت جهاد کشاورزی، انبارهای کارخانه های شالیکوبی و کشاورزان مملو از برنج است، به همین دلیل کشاورزان هم اکنون نگران فروش این محصول هستند و اذعان دارند در صورت ادامه نوسانات بازار برنج خارجی، این کار را انجام خواهیم داد. بازار برنج ایران با بحران روبهرو است، بنابراین لازم است مسئولان وزارت صلح و جهاد کشاورزی با برگزاری جلسات مشترکی در این خصوص بحث کنند تا از نوسانات بازار در سالهای اخیر جلوگیری شود.
تا پایان سال نیازی به واردات برنج نداریم
قاسم پیشه ور رئیس اتاق انجمن های صنفی کشاورزی گفت: بر اساس آمار برنامه و بودجه در سال زراعی 1401-1401 یک میلیون و 790 هزار تن برنج به بهانه های مختلف وارد کشور شد که منجر به ماندگاری برنج در کشور دست کشاورزان و شالیکوبی ها به هم گره خورده است و این اشتباه نباید دوباره تکرار شود.
به گفته وی، بر اساس الگوی کشت، سطح زیر کشت در استانداری های شمالی 730 هزار هکتار و در بقیه فرمانداری ها 150 هزار هکتار، کشت برنج به صورت خود مصرفی بوده و جمعیت آن به 110 میلیون نفر می رسد. بنابراین وزارت جهاد باید وارد عمل شود تا تولید داخلی آسیب نبیند، بنابراین واردکنندگان به بهانه های مختلف از جمله رمضان، محرم، صفر و عید برنج وارد می کنند.
پیشهور ادامه داد: طبق دستور مقام معظم رهبری باید در 5 کالای اساسی به خودکفایی برسیم، بنابراین به جای واردات برنج با ارز نما و پرداخت یارانه به کشاورزان خارجی، یارانه به مصرفکنندگان داخلی یا کشاورزان ایرانی پرداخت شود. چون ذائقه ایرانی با تولید داخلی همخوانی دارد.
رئیس اتاق انجمن های صنفی کشاورزی با اشاره به اینکه به نقطه خودکفایی رسیده ایم، افزود: برای تداوم کشاورزی پایدار نیاز به حمایت خوب دولت است چرا که طبق آمار امسال 3 میلیون و 100 هزار تن انواع بومی و اختصاصی در سه استان شمالی تولید شد که این میزان با احتساب جمعیت کشور و مصرف سرانه کمتر از 27 کیلوگرم، بیش از نیاز مردم از جمله کودکان است.
وی ادامه داد: طبق آمار وزارت جهاد، امسال 500 هزار تن برنج برای ذخیره استراتژیک وارد کشور شد و از طرفی امسال به اندازه کافی تولید کردیم اما دلالان برنج بازار را به این شکل تنظیم می کنند. از آنجایی که برنج وارداتی را برای ذخیره استراتژیک تامین می کند تا محصول آسیب ببیند، بنابراین باید به بهانه کمبود برنج، تحریم ها و نوسانات بازار را متوقف کرد.
بر اساس اعلام مدیر طرح برنج وزارت جهاد کشاورزی، امسال 4.5 میلیون تن برنج تولید می شود که با احتساب واردات 491 برنج، 2 میلیون و 700 هزار تن برنج سفید استخراج می شود. هزار تن برنج در 5 ماهه سال جاری، بنابراین نیازی به واردات نیست.
واردات 600 هزار تن برنج تا پایان سال ضروری است
همچنین مسیح کشاورز، دبیر انجمن تولیدکنندگان و عرضه کنندگان برنج گفت: اخیراً رئیس مرکز فناوری و اطلاعات وزارت جهاد کشاورزی اذعان داشت که با استفاده از تصاویر ماهواره ای به جرات می توان گفت 2.7 هزار تن برنج بوده است. تولید در سال جاری یعنی تولید 3 تن برنج مرغوب در هر هکتار.
به گفته وی، سطح زیر کشت بر اساس آمار سال های گذشته 600 هزار هکتار بوده و با آمار تولید 2.7 هزار تن برنج، سطح زیر کشت به 900 هزار هکتار با نرخ رشد 50 درصدی رسیده است. این با یک ملک کوچک و ویلاسازی غیر منطقی است.
کاشاورز ادامه داد: با توجه به اینکه 120 هزار تن برنج در گمرکات سپرده شد، دادستان بندرعباس با کسبه جلسه ای برگزار کرد که نوسانات در آن به پایان رسید.
دبیر انجمن تولیدکنندگان و عرضه کنندگان برنج با بیان اینکه کشور در ماه به 120 هزار تن برنج خارجی نیاز دارد، گفت: در حال حاضر شرایط بازار انحلال برنج را می طلبد و حداقل 600 هزار تن برنجی که پس از طبایان آزاد شد. فصل ممنوعیت واردات باید منحل شود، در حالی که وزارت جهاد کشاورزی اذعان دارد که بازار نیازی به واردات ندارد.
بر اساس گزارش مرکز آمار، مصرف سرانه برنج از 35 کیلوگرم در سال 1396 به 27 کیلوگرم کاهش یافته است که با احتساب جمعیت 86 میلیون نفری، نیاز سالانه به برنج حدود 3 میلیون تن برآورد شده است. به گفته مسئولان وزارت جهاد کشاورزی که در ماههای اخیر 2.7 هزار تن برنج تولید و وارد میکند، جای نگرانی بابت قیمتهای پایین یا نوسان در بازار وجود ندارد.
خبرنگار: آزاده محبی