۱۱۰ وب سایت مختلف در حوزه محصولات بهداشتی از ابتدای سال جاری به حالت تعلیق درآمده اند. سایت هایی که تخلفات آنها در مناطق مختلف رخ داده و اجازه فعالیت ندارند، توسط سازمان غذا و دارو نظارت می شوند.
حامد عبدی رئیس اداره پیشگیری و کنترل فرآورده های بهداشتی اداره کل بازرسی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه نظارت بر عرضه الکترونیکی محصولات بهداشتی از ابتدای امسال به صورت جدی آغاز شده است، گفت: در حال حاضر 82 کاربر در دفاتر نمایندگی سازمان غذا و دارو در سراسر کشور حضور دارند و فعالیت سایت ها و بسترهای اینترنتی را در زمینه عرضه محصولات سلامت محور رصد می کنند و در این مدت بیش از 13 هزار بازرسی انجام شده است. بیشترین تعداد در شهریور ماه سال جاری با 6000 مشاهده ثبت شده است.
وی با بیان اینکه INMAD سامانه سازمان توسعه تجارت است که امکان نظارت بر کالاهای تحت کنترل و برخورد با تخلفات را فراهم می کند و با استفاده از سامانه INMAD می توانند اقلام را رصد کنند. تحت نظارت آنها که در وب سایت ها و شبکه های اجتماعی نمایش داده می شوند. بر این اساس از ابتدای سال تاکنون 702 سایت متخلف شناسایی و 110 سایت نیز متوقف شده است.
عبدی با اشاره به اینکه تخلفات شناسایی شده در حوزه سلامت بیشتر مربوط به عرضه کالاهای قاچاق و بدون مجوز بوده است، گفت: سازمان های غذا و دارو در سراسر کشور به سامانه اینماد دسترسی دارند و در حوزه سلامت هدفمند تخلفات را رصد و گزارش کرده اند. . محصولات و در برخی موارد محدوده Inmad Violators مسدود شده است.
رئیس اداره پیشگیری و مبارزه با قاچاق فرآورده های بهداشتی اداره کل بازرسی سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تخلفات این سایت ها شامل چه مواردی می شود، اظهار داشت: یکی از این موارد، عرضه کالای قاچاق یا قاچاق است. تحت اختیار قاچاق مورد بعدی انجام فعالیت های غیرقانونی مانند فروش مکمل های غذایی و دارو است. عدم تطابق محصول با محدوده کالای اعلام شده یا عدم تطابق خدمات درج شده در پروفایل آن کالا نیز به عنوان مثال در دسته بندی پوشاک، محصولات غذایی، لوازم آرایشی و بهداشتی نمایش داده می شود. عدم دریافت مجوز فعالیت معتبر نیز موجب تعلیق این سایت ها می شود.
عبدی تاکید کرد: طبق قانون ما حافظ سلامت هستیم و کالاهای عرضه شده باید حافظ سلامت مردم باشد. به همین دلیل از منطقه مبدا تا مقصد در خصوص تولید و عرضه و یا از واردات تا عرضه نظارت لازم توسط سازمان غذا و دارو صورت می گیرد.
وی همچنین در پاسخ به بیشترین تخلفات این سایت ها گفت: بیشترین تخلف در حوزه مکمل های غذایی، داروها و حتی لوازم آرایشی و بهداشتی به ثبت رسیده است. ارائه دارو در فضای الکترونیک و اینترنت ممنوع است و سایت های فعال در این زمینه تخلف محسوب می شوند.
این مسئول بر آگاهی مردم نسبت به خرید این محصولات بهداشتی تاکید کرد و گفت: از سال 1396 واردات اقلام بهداشتی، آرایشی و غذایی از سوی وزارت بهداشت ممنوع شد. در این مدت برخی از کالاهایی که قبلا وارد شده بودند دارای برچسب اصالت بودند اما اکنون تاریخ مصرف آنها تمام شده است. در این راستا، اگر محصول دارای برچسب اصالت جدید باشد، ممکن است کلاهبرداری باشد. به همین دلیل افراد باید این اسامی را از سامانه 20008822 یا تتک استعلام کنند.
البته عبدی تاکید کرد: بستن وب سایت و توقف کد آن هیچ نتیجه و سودی برای سازمان غذا و دارو ندارد و هدف این است که کالایی به دست مصرف کننده برسد که اصالت آن تایید شده است. به همین دلیل تعامل لازم با سایت های دارای مجوز انجام می شود. به عنوان مثال، اگر آنها سرویس ها را مسدود کنند، بازرسان ما به ما اطلاع می دهند و از آن سایت پاسخ دریافت می کنند. اگر مجوزهای لازم را داشته باشند اخطار ما حذف می شود و اگر نداشتند باید نسبت به رفع تخلف اقدام کنند. اگر این کار انجام نشود مجوز آنها از سوی سازمان توسعه تجارت تعلیق می شود.
وی در خصوص اینکه آیا سایت های معروف و بزرگ نیز چنین نظارتی را شامل می شوند و آیا اخطاریه تعلیق صادر می کنند، گفت: تا چندی پیش در برخی از این فروشگاه های بزرگ اینترنتی شیرخشک عرضه می شد که در این باره تذکر دریافت کردند. با توجه به تعامل آنها با ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، فروش این محصولات هم اکنون متوقف شده است.
عبدی درباره سایت های بدون مجوز نیز گفت: لیست این سایت ها جمع آوری و به دادسرای فضای مجازی اعلام می شود. دستور انحلال این سایت ها توسط مقام قضایی صادر و اجرا می شود.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17406/%DB%B1%DB%B1%DB%B0-%D9%88%D8%A8-%D8%B3%D8%A7%DB%8C%D8%AA-%D9%85%D8%AE%D8%AA%D9%84%D9%81-%D8%AD%D9%88%D8%B2%D9%87-%D9%81%D8%B1%D8%A2%D9%88%D8%B1%D8%AF%D9%87-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%D8%AA-%D9%85%D8%AD%D9%88%D8%B1
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز