سالم الخبر: ایرج عبدالله رئیس انجمن فیزیوتراپی ایران گفت: حدود 20 تا 25 درصد از کودکان و نوجوانان با درجاتی از کمردرد مواجه هستند. به همین منظور امسال روز جهانی فیزیوتراپی (8 تا 18 شهریور) با محوریت کمردرد و نقش فیزیوتراپی در پیشگیری و درمان آن برگزار می شود.
عبدالله درباره افزایش روزافزون کمردردها می گوید: در حال حاضر این عوارض شایع ترین بیماری بعد از سرماخوردگی است و افراد حداقل یک بار در زندگی خود به آن مبتلا می شوند. البته برای برخی افراد شدید است و نیاز به درمان جدی دارد و برای برخی دیگر به صورت کمردرد خفیف ظاهر می شود.
وی با بیان اینکه کمردرد به دلیل شیوع گسترده هزینه های هنگفتی بر نظام سلامت و اقتصاد دارد، می گوید: این مشکل به دلایلی مانند درمان، مراقبت و مواردی که فرد را از دایره کار و فعالیت اجتماعی خارج می کند، رخ می دهد. . شیوع این عارضه و اهمیت بالینی آن در سراسر جهان باعث شد تا امسال روز جهانی فیزیوتراپی بر کمردرد و نقش فیزیوتراپی در پیشگیری و درمان آن متمرکز شود.
2 علت کمردرد
رئیس انجمن فیزیوتراپی ایران درباره علل کمردرد در افراد می گوید: این مشکل ناشی از دو عامل مهم است. اولا، ژنتیک، یعنی برخی افراد از نظر ژنتیکی ساختار اسکلتی، استخوان ها و مفاصل ضعیف تری در ستون فقرات دارند. دیسک کمر، آرتریت و بیماری های روماتیسمی در این افراد بیشتر دیده می شود اما تعداد آنها بسیار کم است. عامل دوم سبک زندگی است، یعنی برخی افراد به دلیل فشار کاری شدید، ایستادن طولانی مدت یا بلند کردن اجسام سنگین دچار کمردرد می شوند. البته جمعیت این افراد نیز در اقلیت هستند.
به گفته عبدالله، اکثریت کمردرد در افرادی رخ می دهد که سبک زندگی کم تحرک دارند، از جمله کارمندانی که ورزش نمی کنند و حتی به دلیل عدم تغذیه مناسب از اضافه وزن رنج می برند. با توجه به اینکه ساختار اسکلتی و عضلانی ستون فقرات به مرور زمان ضعیف می شود، این افراد استرس غیرعادی همراه با کمردرد را تجربه می کنند. در این میان اضافه وزن و چاقی نیز به عنوان دیگر عوامل موثر بر شیوع کمردرد مطرح شده است.
اهمیت کمردرد در کودکان چیست؟
عبدالله یکی از نکات مهم در مورد کمردرد را کاهش سن بروز آن می داند و می گوید: در حال حاضر حدود 20 تا 25 درصد از کودکان و نوجوانان به درجاتی از کمردرد مبتلا هستند. کودکان و نوجوانان به دلیل استفاده زیاد از وسایل الکترونیکی، ناتوانی در حرکت، وضعیت نشستن نادرست و انحنای ستون فقرات از کمردرد رنج می برند.
وی در ادامه توضیح می دهد: سیستم اسکلتی کودکان در حال رشد است به همین دلیل برای ارتقای این رشد نیاز به تحرک زیادی دارند. وقتی کودکان تحرک کمتری دارند، این مشکل بر رشد استخوان ها و مفاصل آنها تأثیر می گذارد و به درستی رخ نمی دهد. اگر تغذیه نامناسبی داشته باشند، این استرس در کودکان بیشتر ظاهر می شود. قابل ذکر است که طی 6-5 دهه گذشته قد کودکان ایرانی نیز به دلیل کم تحرکی و رژیم غذایی نامناسب کوتاهتر شده است.
رئیس انجمن فیزیوتراپی همچنین با اشاره به سن بروز کمردرد در کودکان بیان می کند: این موضوع از زمانی رخ می دهد که کودکان وارد محیط های آموزشی مانند پیش دبستانی یا مدرسه می شوند. زیرا در سنین پایین تر تحرک کافی دارند و از 4 یا 5 سالگی به بعد با بروز چنین عوارضی مواجه می شویم.
توصیه های جهانی
عبدالله درباره توصیه های بین المللی برای پیشگیری از کمردرد می گوید: اولین مسئله تغذیه مناسب است. یعنی پرهیز از غذاهای پرکالری و غذاهای فرآوری شده و مصرف کلسیم، منیزیم و ویتامین ها در رژیم غذایی روزانه که برای رشد استخوان مفید هستند. این بدان معناست که کودکان و بزرگسالان باید لبنیات و سبزیجات غنی از مواد معدنی و ویتامین های مفید را در رژیم غذایی روزانه خود مصرف کنند. اگر به هر دلیلی نتوانند این مواد مغذی مهم را تامین کنند، باید جایگزین های لازم را با تجویز پزشک متخصص دریافت کنند. در میان کسانی که از پوکی استخوان رنج می برند یا سطح منیزیم، ویتامین D و … در بدنشان کم است.
وی تاکید می کند: بهتر است فرد از کودکی به این غذاها عادت کند اما خوردن این غذاها در سنین بالا در عملکرد سیستم اسکلتی و عضلانی مهم و موثرتر است.
علائم هشدار دهنده
عبدالله درباره مهم ترین علائم هشدار دهنده کمردرد می گوید: مهمترین علائم کمردرد درد در ناحیه کمر، لگن، باسن و ساق پا است. اما پیش علائمی نیز وجود دارد که این است که فرد هنگام نشستن احساس خستگی و کبودی می کند یا صبح بعد از خواب احساس کم آبی می کند. این وضعیت در واقع پیش درآمدی برای کمردرد است. البته تمامی این موارد نیازی به مراجعه به پزشک ندارد و در بیشتر موارد نشان دهنده عدم تحرک در فرد است. در این راستا به فرد توصیه می شود برنامه ورزشی را در برنامه روزانه خود قرار دهد.
به گفته وی، درصد کمی از کمردردهایی که با وجود درمان بهبود نمی یابند، منشا داخلی دارند مانند مشکلات روده، پروستات، رحم، تخمدان یا کلیه.
5 درصد از کمردردها نیاز به جراحی دارند
عبدالله همچنین درباره درمان های مورد نیاز برای کمردرد در ایران توضیح می دهد: ما در این زمینه کمبود فناوری نداریم. البته حدود 3 تا 5 درصد از کمردردها علائم شدیدی ایجاد می کند و نیاز به جراحی دارد. یعنی فرد با مشکلات حرکتی، ضعف در پاها، تنگی شدید کانال و بی اختیاری ادرار مواجه است و ما جراحان آموزش دیده این درمان ها را در کشور داریم.
وی با تایید اینکه اکثر کمردردها نیاز به درمان های غیر جراحی دارند، می گوید: این درمان ها در مراکز فیزیوتراپی انجام می شود. ارزیابی دقیق از وضعیت سیستم اسکلتی و عضلانی فرد انجام می شود و در صورت وجود ضعف یا کوتاهی عضلانی و آسیب مفاصل، با درمان های فیزیوتراپی برطرف می شود. به طور کلی ۸۰ درصد کمردردها با فیزیوتراپی به موقع قابل درمان هستند.
هزینه فیزیوتراپی در ایران گران نیست
عبدالله عبدالله در پاسخ به این سوال که مردم به دلیل هزینه بالای فیزیوتراپی چنین درمان هایی را در اولویت قرار نمی دهند و آیا این کار مضر است، می گوید: هزینه فیزیوتراپی در ایران زیاد نیست و این رقم را می توان با هزینه 100 دلاری مقایسه کرد. . یک دلار برای هر جلسه فیزیوتراپی در آمریکا مشکل اصلی در کشور ما نبود حمایت از بیمه است. 70 تا 80 درصد این هزینه ها را بیمه ها باید پرداخت کنند اما الان چنین چیزی نداریم و بیشتر هزینه های فیزیوتراپی بر عهده خانواده هاست.
وی تاکید می کند: با توجه به شیوع بالای کمردرد در کشور، رفع این چالش بر عهده دولت و نهادهای بیمه گر است. زیرا در بسیاری از موارد کمردرد ناشی از قفل شدن مهره های کمر یا لگن یا ضعف عضلانی با درمان ساده قابل رفع است، اما در صورت عدم درمان منجر به فتق دیسک و سیاتیک می شود که مراحل درمانی دشوارتری هستند.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17311/%DA%A9%D9%85%D8%B1%D8%AF%D8%B1%D8%AF-%DA%A9%D9%88%D8%AF%DA%A9%D8%A7%D9%86-%D9%87%D9%85-%D8%B4%D8%A7%DB%8C%D8%B9-%D8%B4%D8%AF%D9%87
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز