این اولین باری است که دانشمندان توانسته اند این کار را انجام دهند سلول های بنیادی خون انسان در آزمایشگاه رشد کنید. نتایج این تحقیق پیشرفت بزرگی در درمان سرطان محسوب می شود و می تواند درمان برخی از انواع سرطان را بهبود بخشد.
سلول های بنیادی می تواند راهی برای درمان سرطان باشد
با توجه به “دنیای جدیددانشمندان موفق به ساخت سلولهای بنیادی از خون انسان در آزمایشگاه شدهاند. به گفته آنها، سلولهای ساخته شده تاکنون تنها بر روی موشها آزمایش شده است، اما زمانی که این سلولها به موش تزریق شد، مؤثر واقع شدند. “سلول های مغز استخوان عملکردی” آنها تبدیل شدند و سطوح اثربخشی مشابهی را نشان دادند که در هنگام پیوند سلول های خون بند ناف مشاهده شد.
مطالعات نشان داده اند که درمان سرطان هایی مانند سرطان خون (سرطان خون) و لنفوم (لنفوم) می تواند سلول های خون ساز در مغز استخوان را از طریق رادیوتراپی و شیمی درمانی از بین ببرد، اما به گفته دانشمندان، با پیوند سلول های بنیادی، سلول های مغز استخوان سالم و سلول های خونی می توانند دوباره رشد کنند.
تا به امروز موارد بسیاری از درمان بیماری ها از جمله سرطان با استفاده از سلول های بنیادی بند ناف گزارش شده است. اگرچه بند ناف منبع غنی از سلول های بنیادی است، درمان با کمک آن با دو مشکل مواجه است: تعداد اهداکنندگان بند ناف محدود است و ممکن است بدن گیرنده پیوند را رد کند.
روش جدید به محققان اجازه می دهد تا از خود بیمار سلول های بنیادی تولید کنند. در این روش مشکلات تامین سلول های بنیادی حل شده و خطر رد عضو پیوند شده توسط بدن بیمار کاهش می یابد.
رشد سلول های بنیادی خون انسان در آزمایشگاه
در این تحقیق، دانشمندان برای اولین بار از خون یا سلول های پوست انسان طی فرآیندی به نام… “برنامه ریزی مجدد”آنها به سلول های بنیادی قدرتمند تبدیل شدند. “اندرو الفانتی”دانشمند مؤسسه تحقیقاتی کودکان مرداک (MCRI) در ملبورن و یکی از محققان این مطالعه می گوید:
این (روش) شامل فعال کردن موقت چهار ژن است که باعث میشود سلولهای بیمار به مرحله اولیه رشد بازگردند؛ مرحلهای که در آن سلولها میتوانند به هر نوع سلولی در بدن تبدیل شوند.
مرحله دوم شامل تبدیل سلولهای چند توان به سلولهای بنیادی خون است: «ما ابتدا هزاران گلوله کوچک شناور از سلولها با چند صد سلول در هر توپ ایجاد میکنیم و سپس آنها را هدایت میکنیم تا بهطور متوالی از حالت سلولهای بنیادی به رگهای خونی حرکت کنند. سپس به خون تبدیل می شود “امتیاز” به آن می گویند و حدود دو هفته طول می کشد و در طی آن میلیون ها سلول خونی تولید می شود.
در این تحقیق سلول های ساخته شده به موش هایی که سیستم ایمنی نداشتند تزریق شد و در 50 درصد موارد این سلول ها به سلول های مغز استخوان عملکردی تبدیل شدند. به گفته الفانتی، این بدان معناست که سلول های ساخته شده مانند سلول های تولید شده توسط مغز استخوان سالم انسان می توانند اکسیژن را حمل کرده و با عفونت ها مبارزه کنند:
این توانایی منحصر به فرد برای تولید انواع سلول های خونی برای مدت طولانی است که سلول ها (ساخته شده) را به عنوان سلول های بنیادی خون شناسایی می کند.
درمان سرطان با کمک سلول های بنیادی
دکتر «عباس الشافعی» او از دانشگاه کوئینزلند در بریزبن می گوید که این مطالعه نشان دهنده “پیشرفت فوق العاده” به سمت درمان های جدید سرطان خون است: “این کار قبلا هرگز انجام نشده است و پتانسیل زیادی برای آینده دارد.”
به گفته شافعی، اگرچه این مطالعه به نتایج مهمی دست یافت، اما برای استفاده از این روش در کلینیک ها، باید پس از انجام آزمایشات روی حیوانات، تحقیقات زیادی روی انسان ها انجام شود.
همچنین دکتر سیمون کان پروفسور دانشگاه فلیندرز در آدلاید استرالیا می گوید: مزیت اصلی این روش این است که می توان آن را “منبع تقریبا بی پایان” سلول های بنیادی در خون در نظر گرفت. اما به گفته وی، این کار بر اساس سلول های خونی یا پوستی انجام شده است و میزان موفقیت و تنوع سلول های خونی به نوع سلول اولیه بستگی دارد:
این نشان میدهد که درمان (به این روش) حتی در مرحله پیش بالینی در موشها نتایج یکسانی ندارد و باید قبل از هر آزمایش بالینی در بیماران انسانی برطرف شود.
به طور کلی، ساخت سلول های بنیادی در آزمایشگاه گام مهمی در جهت بهبود درمان سرطان است، اما هنوز تا تبدیل شدن به یک روش درمانی بالینی راه زیادی در پیش است.
منبع خبر: https://digiato.com/science/major-advance-cancer-treatment-growing-human-blood-stem-cells-new-promising-solution
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز