پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

کشاورزی فراسرزمینی 30 درصد امنیت غذایی کشور را تامین می کند

07:30 26 اوت 1403

طبق آمار از 165 میلیون هکتار اراضی کشاورزی ایران، تنها 35 میلیون هکتار از آن زمین قابل کشت است و به دلیل تغییر اقلیم و کاهش بارندگی، تنها 6 میلیون هکتار اراضی آبی و 7 میلیون هکتار اراضی آبی وجود دارد. . زمین دیم قابل کشت برای محصولات کشاورزی. از این رو کشاورزی خارج از مرزها یکی از راه های برون رفت از مشکل کم آبی تلقی می شود چرا که کشاورزان بسته به شرایط اقلیمی، خاک حاصلخیز و شرایط آب و هوایی می توانند از توانمندی های کشورهای دوست و همسایه بهره مند شوند.

بر اساس آمار وزارت بازرگانی، سال گذشته 26 میلیون تن آب مجازی معادل 100 میلیارد مترمکعب وارد کشور شده است، یعنی در این میزان آب صرفه جویی شده است.

به گفته کارشناسان، نیاز کشور به کالاهای اساسی از جمله ذرت، جو، سویا، سایر دانه های روغنی، یونجه و سایر محصولات اساسی سالانه حدود 35 تا 37 میلیون تن برآورد می شود که با اجرای اقداماتی خارج از مرزهای منطقه تلاش می کنیم این میزان را تامین کنیم. کشاورزی

طبق آمار بیش از 18 میلیون هکتار از اراضی کشور زیر کشت محصولات کشاورزی است و حدود 85 درصد آب شیرین کشور در بخش کشاورزی مصرف می شود که می تواند راه میانبری برای توسعه کشاورزی و احیای آب کشور باشد. منابع .

اجرای کشاورزی برون مرزی در 2 میلیون هکتار در برنامه هفتم

ردا فتوحی، مدیر طرح کشاورزی فراتر از مرزها گفت: بر اساس آمار سال گذشته بیش از 26 میلیون تن ذرت، جو، سویا، برنج و سایر محصولات استراتژیک وارد کشور شد که از این طریق 100 میلیارد متر مکعب آب مجازی وارد شد. کشور.

به گفته وی، در برنامه هفتم حدود 2 میلیون هکتار کشاورزی فراسرزمینی مصوب شد و در سال اول اجرای برنامه کشاورزی فراسرزمینی 300 هزار هکتار به بهره برداری می رسد. از این رو با ادارات امور بین الملل، امور بازرگانی، نماینده اقتصادی و سازمان برنامه ریزی در حال پیگیری اجرای کشاورزی فراسرزمینی در کشورهای قزاقستان، روسیه، آفریقا، پاکستان و حتی عراق و تانزانیا هستیم و امیدواریم که به این سقف خواهیم رسید. .

فتوحی ادامه داد: با توجه به اینکه در کمربند منطقه خشک و نیمه خشک قرار داریم، اجرای کشاورزی در خارج از مرزهای منطقه می تواند راهکار مناسبی برای کاهش واردات و از سوی دیگر تضمین کننده امنیت غذایی کشور باشد. لازم به ذکر است که تامین ارز بستگی به حجم واردات محصول دارد.

مدیر اجرایی طرح کشاورزی فراسرزمینی با بیان اینکه بیش از 80 میلیون هکتار کشاورزی فراسرزمینی در دنیا اجرا می شود، افزود: با اجرای کشاورزی فراسرزمینی به دنبال عرضه محصولاتی مانند جو، ذرت، دانه های روغنی و گوشت هستیم. قیمت هایی که نسبت به واردات مطلوب تر است.

وی اولویت اول را سرمایه گذاری در حوزه کشاورزی خارج از مرزهای منطقه با کشورهای همسایه و سپس آفریقا عنوان کرد و افزود: سرمایه گذاری با بخش خصوصی و دولت تنها باید مشوق هایی مانند خرید تضمینی و انعقاد قرارداد برای سرمایه گذاران را با حمایت دولت فراهم کند. دولت امور دام و تجارت کند است و وزارت اقتصاد، وزارت امور خارجه و بانک مرکزی باید در این امر کمک کنند تا کشاورزان انگیزه بیشتری برای سرمایه گذاری داشته باشند.

با توجه به شرایط اقلیمی و بحران منابع آب زیرزمینی، توسعه کشاورزی فرازمینی به منظور تامین محصولات ضروری آبزیان باید در دستور کار قرار گیرد.

اجرای کشاورزی فراسرزمینی راه حلی برای اجتناب از نیاز به واردات است

در دنیا بعد از دهه 1980 به کشاورزی فراسرزمینی توجه شده است. در ایران اوج این مفهوم در وزارت جهاد کشاورزی به اواخر سال 1392 برمی گردد، اما با وجود گذشت 11 سال، آن طور که باید اقدام جدی در این زمینه انجام نشده است.

ارسلان قاسمی، رئیس کمیته کشاورزی اتاق تعاون با بیان اینکه کشاورزی فرامرزی در دنیا رایج است، گفت: کشاورزی فرامرزی در سال 85 تصویب شد و از آنجایی که همه کشورهای دنیا به دلیل نیاز به تولید مواد مورد نیاز خود را ندارند. به دلیل شرایط اقلیمی مساعد و کمبود بهره وری، با کمبودها مواجه هستیم، بنابراین با اجرای کشاورزی فراسرزمینی در کشورها به دنبال تامین محصولات کشاورزی هستیم.

وی با اشاره به اینکه مرز باریکی بین کشاورزی خارج از مرزهای سرزمینی و سرمایه گذاری در کشورهای خارجی وجود دارد، افزود: ما در کشورهای خارجی سرمایه گذاری می کنیم و محصولات کشاورزی را با هدف رسیدن به بازارهای بین المللی تولید می کنیم، در حالی که در کشاورزی خارج از مرزهای سرزمینی هدف اول و آخر است. تولید محصول است. برای کشورمان تامین کنیم.

قاسمی ادامه داد: از زمان تصویب نظام کشاورزی فرامرزی تنها شعار اجرای آن را مطرح کرده ایم به طوری که بدون توجه به سرمایه گذاران در حوزه های مختلف هیچ محصولی را در قالب کشاورزی فرامرزی وارد کشور نکرده ایم. بخش هایی از کشور کشورها در محصولات ذرت، جو و گندم و در بازارهای عرضه شده در سطح بین المللی سرمایه گذاری کرده اند و ما عملا از فرصت کشت در خارج از مرزهای سرزمینی ایران استفاده نکرده ایم.

رئیس کمیته کشاورزی اتاق تعاون با بیان اینکه کشاورزی نباید محدود به کشاورزی باشد، افزود: دامپروری بخشی از کشاورزی است که شامل اجرای کشاورزی خارج از مرزهای منطقه می شود، زیرا بخشی از پروتئین مورد نیاز کشور بخشی از کشاورزی است. از طریق واردات تامین می شود در حالی که در کشورهای هدف برای تامین نیاز در بازار داخلی باید کشاورزی فراسرزمینی انجام دهیم که متاسفانه از کشاورزی فراسرزمینی بهره ای نبرده ایم.

وی با بیان اینکه سرمایه گذاری در این زمینه در گرو تولید محصولات است، گفت: استفاده از اعتبارات دولتی در بحث کشاورزی خارج از مرزهای منطقه ای منجر به ایجاد رانت و مشکلاتی می شود و از سوی دیگر افرادی که به دنبال آن هستند. کار در این زمینه خودشان سرمایه گذاری کنند و برای رسیدن به این هدف، گروه باید با هم همکاری کنند تا به این مهم برسند، مثلاً اگر عملکرد وزارت جهاد، شرکت جهاد استقلال را در خارج از کشور به ویژه در کشورهای آفریقایی ارزیابی کنند، البته . حقیقت این است که همه امکانات را به نام کشاورزی فراسرزمینی در اختیار گرفتند اما کاری نکردند.

با توجه به اینکه ایران در کمربند خشک و نیمه خشک جهان قرار دارد، توسعه کشاورزی فراسرزمینی برای حفظ منابع اولیه، افزایش بهره وری آب و خاک و ارتقای امنیت غذایی باید در دستور کار قرار گیرد.

خبرنگار: آزاده محبی

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

نماینده ایران، نایب‌رئیس دوم سازمان بهره‌وری آسیایی شد

در اجلاس شورای حکام سازمان بهره‌وری آسیایی (GBM)، رئیس سازمان ملی بهره‌وری ایران به عنوان …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *