سالم خبر: حکایت غم انگیز کمبود دارو و درد و رنج بیماران، داستان جدیدی نیست. آنها سال هاست که از این مشکل رنج می برند و برای یافتن داروهای خارجی و داخلی مورد نیاز خود بین داروخانه ها سرگردان هستند.
حمید انصاری، مدیرعامل یک شرکت داروسازی، مشکل اصلی کمبود دارو در کشور را قیمت گذاری دستوری می داند و تاکید می کند که تولیدکنندگان رغبتی به تخصیص این ارز ندارند زیرا بسیار مفسده است.
وی افزود: در صورت عدم تحمیل قیمت گذاری با توجه به رقابتی بودن بازار، قیمت دارو به قیمت تعادلی می رسد.
او معتقد است که اگر قرار است به مصرف کننده نهایی کمک شود، باید از طریق طرح دروار انجام شود، طرحی که به دلیل پیش بینی های نادرست بودجه با مشکل مواجه شده است.
دولت اعلام کرده بود که برای حمایت از مردم، مبلغ غرامتی را که شرکتها باید بپردازند، تحویل میگیرد و به شرکتهای بیمه میپردازد. این طرح «دریور» نام داشت. در واقع دولت برای جلوگیری از افزایش هزینه ها این طرح را تدوین کرد. وی افزود: نگاهی به بازار دارویی ایران نشان می دهد که حدود 130 تن دارو به فروش رسیده که تنها 60 تا 70 درصد آن به صنعت چرخه دارو و مابقی بازگشته است.
در قالب ادعا باقی می ماند.
وی افزود: در سال 1402 هجری شمسی طبق بودجه مجلس نمایندگان قرار بود 64 حمت مابه التفاوت ارزی پرداخت شود اما آقای داود منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد که ما داریم. 34 حمت اختصاص داد. در نتیجه 30 تلاش باقی مانده بر دوش تولیدکنندگان گذاشته شد.
وی به ماجرای حذف اسکناس 4200 تومانی و جایگزینی آن با 28500 تومان اشاره می کند و می گوید: فقط برای یک ماده که همان ماده فعال است ارز ترجیحی می گیریم.
«معنای ظاهری کار این است که نصف ارز معادل ارز برای مواد ثانویه به تولیدکنندگان اختصاص می یابد، اینطور نیست و با ارز آزاد محاسبه می شود.
طبق بیانیه سازنده دارو، قیمت ها بر اساس ماده موثره فاسد و ناسالم است.
به گفته وی، شرکت های دارویی با مشکلات متعددی روبرو هستند. ارز از 4200 تومان به 28500 تومان تبدیل شد و هیچ کمکی از سوی بانک ها تعلق نگرفت، در واقع بانک ها تعطیل شدند.
بحران بدهی: از طرفی تعداد داروخانه ها افزایش یافته و این اتفاق اقتصاد داروخانه ها را با چالش مواجه می کند و به این ترتیب مشکل اقتصادی داروخانه ها از طریق توزیع در محصول منعکس می شود و در نهایت مصرف کننده با آن مواجه خواهد شد. کمبود دارو زیرا شرکت تولیدکننده توان اقتصادی خرید ارز را ندارد.
وی تاکید کرد: من 30 سال است که تهیه کننده هستم و تا به حال با مشکل جدی مواجه نشده ام.
دولت میزان موجودی را اعلام کرد و ما باید مابه التفاوت را پرداخت می کردیم و این در شرایطی بود که تولیدکننده توانایی خرید ارز را نداشت.
اعتقاد بر این است که اگر طرح دروار به درستی اجرا می شد، با این مشکلات مواجه نمی شدیم. به گفته وی منابع پایدار باید به این طرح تخصیص داده شود اما منابع پایدار نبوده است. البته مجلس نسبت به این طرح هشدار داده بود اما دولت به آن پایبند نبود.
سال گذشته 69 ژامبون از بودجه به طرح درور اختصاص یافت اما در سال 1403 ه برای این طرح اما آقای داود منظور در مجلس گفت که با 85 تلاش آن را مدیریت می کنیم.
وی می گوید: در ابتدای امسال 200 نفر پرسنل داشتم اما الان به 150 نفر کاهش یافته است و با این وضعیت احتمالا در شهریور به 100 نفر کاهش می یابد و این بر تولید تاثیر می گذارد.
وی افزود: بانک مرکزی ارز این محصول را ممنوع کرد. از کجا می توانم دارو تولید کنم تا بتوانم ماده موثره را بخرم؟
ما بهترین داروها را تولید می کنیم و کشورها سعی می کنند بازار را از ما بگیرند، اما بزرگترین مشکل ما در صادرات ارتباطات بانکی و کمبود اعتبار اسنادی است. بنابراین وقتی آقای مزیکیان می گوید روابط اقتصادی باید پایدار باشد، از دل تولیدکننده صحبت می کند.
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17170/%D9%85%D8%B2%D8%A7%D8%AD%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88-%D9%81%D9%87%D8%B1%D8%B3%D8%AA-%DA%A9%D9%86%DB%8C%D8%AF-%D9%85%DB%8C%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D8%AF
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز