اخبار اقتصادی روز

توسعه کشت گلخانه ای راهکاری برای کاهش 30 درصدی استفاده از منابع آبی است.

07:18 09 اوت 1403

با توجه به شرایط منابع آبی کشور، کشت گلخانه ای تأثیر بسزایی در بهره وری و تولید آب دارد. بنابراین ارتقای بهره وری از طریق توسعه کشاورزی گلخانه ای یکی از اولویت های جهاد کشاورزی است.

گلخانه ها به عنوان یکی از بسترها و قابلیت های تولید محصولات کشاورزی برای تامین امنیت غذایی مردم، فصل جدیدی را در دنیای کشاورزی پیشرفته و مدرن گشوده است به این موضوع توجه ویژه ای به توسعه کشاورزی خود داشته اند.

محمدعلی نکبخت وزیر جهاد کشاورزی گفت: از ابتدای دولت سیزدهم در این مدت محدود مساحت گلخانه های ساخته شده و در حال ساخت از 20 هزار و 699 هکتار به 23 هزار و 238 هکتار افزایش یافته است. تولید محصولات گلخانه ای نیز از سه میلیون و 100 هزار تن در ابتدای دولت سیزدهم به چهار میلیون و 319 هزار تن در پایان سال دوم دولت افزایش یافت.

طبق آمار حدود هشت هزار هکتار گلخانه به صورت سنتی و غیراقتصادی وجود داشت و اکنون سطح گلخانه ها به 25 هزار هکتار رسیده است و با استفاده از توان بخش خصوصی و دولت تلاش و سیاست گذاری می شود. در این زمینه به سمت راه اندازی گلخانه های کشاورزی در مقیاس وسیع پیش می روند.

مساحت گلخانه های استان تهران 5 هزار هکتار است

امیرعباس کاری جعفری، مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان تهران گفت: طبق آمار تا پایان سال گذشته مساحت گلخانه های کشاورزی استان تهران حدود 5 هزار هکتار بوده است و برای 27.5 درصد گلخانه های کشاورزی کشور به دو بخش گل، گیاهان زینتی، سبزی و صیفی تقسیم می شوند.

به گفته وی و بر اساس آمار یک هزار و 207 هکتار گلخانه در کشور به تولید گل شاخه بریده اختصاص دارد که با تولید 1400 میلیون گل شاخه بریده حدود 69 درصد از کل تولید کشور را تشکیل می دهد و گیاهان زینتی نیز رتبه اول در سطح 315 هکتار گلخانه در استان تهران تولید 172 میلیون گلدان است.

الجعفری ادامه داد: هر ساله برنامه توسعه گلخانه ها به عنوان شاخص در استانداری ها پیگیری می شود که از 5 هزار هکتار، 282 هکتار در سال 1402 ساخته شده است که نشان می دهد با توسعه گلخانه ها، کشت سبزی و صیفی از روباز. فضا به محیط گلخانه ای به صورت کنترل شده منتقل می شود. لازم به ذکر است که وزارت جهاد کشاورزی در سال گذشته 166 هکتار توسعه کشاورزی را هدف گذاری کرده بود در حالی که توسعه گلخانه ها در 282 هکتار رشد 170 درصدی را نشان می دهد.

مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان تهران با تاکید بر تعمیر و بازسازی گلخانه های کشاورزی افزود: گلخانه های احداث شده نیاز به نوسازی و بازسازی دارند که البته در سال گذشته 105 هکتار از گلخانه های کشاورزی تعمیر و بازسازی شد در حالی که هدف قبلی بود. وزارت جهاد کشاورزی 84 هکتار بود.

وی میانگین تولید محصولات گلخانه ای در گلخانه های سبزی و صیفی را 286 تن در هکتار اعلام کرد و گفت: میانگین تولید گل شاخه بریده در هر هکتار حدود یک میلیون شاخه در هکتار و 546 هزار گلدان و گیاه سرپوشیده است.

الجعفری در خصوص صادرات سبزی، صیفی جات، گل و گیاهان زینتی افزود: در حوزه صیفی جات به ویژه فلفل و گوجه فرنگی سال گذشته 24 هزار تن صادرات داشتیم.

وی بر ایجاد زیرساخت های لازم برای توسعه گلخانه های کشاورزی تاکید کرد و گفت: برای صدور مجوز توسعه گلخانه های کشاورزی باید زیرساخت های لازم مانند پرداخت تسهیلات کم بهره به تولیدکنندگان در دستور کار قرار گیرد زیرا هزینه تمام شده ساخت سازه ها یا نوسازی گلخانه های کشاورزی بالاست که با توجه به شرایط سخت و بحرانی آب، توسعه گلخانه ها باید در دستور کار قرار گیرد.

با توجه به رهبر معظم انقلاب و تاکید ایشان بر تامین امنیت غذایی مردم، وزارت جهاد کشاورزی به عنوان وزارت امنیت غذایی وظیفه تامین غذای 85 میلیون ایرانی و تولید مازاد بر مصرف را دارد. برای حمایت از صنعت صنایع تولیدی، تجارت و ارز کشور.

توسعه کشت محصولات پایه با انتقال سبزیجات و صیفی جات به فضای گلخانه ای حاصل می شود

بر اساس آمار اعلام شده ۲۵ میلیارد مترمکعب آب برای تولید صیفی جات در کشور مصرف می شود و با انتقال صیفی جات به محیط های گلخانه ای باید مصرف آب در این منطقه به سه میلیارد مترمکعب کاهش یابد.

قاسم پیشه ور رئیس اتاق انجمن های صنفی کشاورزی گفت: با توجه به توسعه کشت محصولات گلخانه ای در راستای مدیریت منابع آب، انتقال کشت سبزیجات و صیفی جات به محیط گلخانه ای، اختصاص زمین و زیرکشت فضاهای باز برای راهبردی و اساسی. محصولاتی مانند گندم، جو و برنج برای افزایش بهره وری در کنار مدیریت منابع آب.

به گفته وی، با توجه به هزینه های بالا، ایجاد نهالستان صنعتی نیازمند 30 هزار میلیارد تومان اعتبار است و هیچ یک از کشاورزان سرمایه لازم برای احداث نهالستان را ندارند که این امر مستلزم تخصیص اعتبار و منابع مالی لازم با کمترین سود و بهره است. طولانی ترین دوره بازپرداخت کاربران حق دارند زمین باز را برای کشت محصولات اصلی اختصاص دهند.

رئیس اتاق سندیکاهای کشاورزی گفت: با حمایت های لازم در خصوص توسعه گلخانه ها و انتقال محصولات هیدروپونیک به گلخانه ها شاهد کاهش 30 تا 40 درصدی مصرف آب و سموم و رشد کشت گلخانه ای خواهیم بود. محصولات اصلی، زیرا یکی از سیاست های اصلی دولت است. ایجاد زیرساخت های لازم برای گلخانه ها برای مدیریت آب و آفات.

توسعه کشت گلخانه ای مهمترین راهبرد بخش کشاورزی است که با تغییر روش کشاورزی از فضاهای باز به گلخانه ای، راندمان مصرف آب را افزایش می دهد و عملکرد تولید و توسعه صادرات را 3 تا 5 برابر می کند انتظار می رود زیرساخت های لازم در زمینه توسعه گلخانه ای ایجاد شود زیرا با توجه به شرایط تغییر اقلیم و محدودیت منابع آبی چاره ای جز انتقال کشت سبزیجات و صیفی جات به منطقه گلخانه ای نداریم.

خبرنگار: آزاده محبی

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا