سالم الخبر: رئیس سندیکای داروسازان کشور گفت: کمبود داروهای تولید داخل عمدتاً به دلیل عدم برنامه ریزی صحیح برای واردات مواد اولیه یا تولید داخلی است. دلیل این امر کمبود نقدینگی در حوزه پزشکی است.
شهرام کلانتری داسانی نیز تایید کرد: کمبود نقدینگی در حوزه دارو از دو منبع ناشی می شود: یکی از دلایل آن کمبود سرمایه در گردش شرکت های تولیدکننده دارو است چرا که مدتی است سیستم بانکی تسهیلات لازم را ارائه نکرده است. شرکت های دارویی در جذب و تامین سرمایه در گردش با مشکل مواجه هستند.
وی افزود: دلیل دیگر بدهکاری دولت در تسویه مطالبات بیمه ای داروخانه ها و حمایت ارزی در طرح دروار است که سازمان برنامه و بودجه سهم خود را از طرح دروار پرداخت نمی کند. به عنوان مثال با گذشت چهار ماه از سال جدید، حتی یک ریال از سهم ارزی طرح دروار به بیمه تامین اجتماعی پرداخت نشده است. داروخانه ها در وصول مطالبات خود با مشکلات عدیده ای مواجه هستند و در پرداخت بدهی نیز با همین مشکلات مواجه هستند
داروخانه ها به شرکت های پخش دارو و سپس بدهی شرکت های پخش دارو به شرکت های تولیدی پرداخت می شود.
کلانتری خانواده اضافه کرد: از سوی دیگر شاهد بدهکاری موسسات بیمه ای به استثنای بیمه سلامت هستیم که پرداخت های فروردین و نیمه اردیبهشت ماه را تسویه کرده و سازمان تامین اجتماعی هیچ گونه پرداختی در این بخش نداشته است. در سال جدید. بیمه نیروهای مسلح تنها بخشی از پرداخت های فروردین ماه را انجام داده است. تأخیر در پرداخت تقریباً چهار ماهه فشار زیادی بر اقتصاد بخش دارویی وارد می کند.
وی بیان کرد: لازم است سازمان برنامه و بودجه را برای پرداخت در حوزه دارو در اولویت قرار دهد تا گردش نقدینگی سریعتر شود و تولیدکنندگان بتوانند برای تولیدات آتی خود برنامه ریزی کنند. یا به موقع اسلات ارز را باز کرده و سفارشات خود را برای مواد اولیه به موقع ثبت کنند.
رئیس انجمن داروسازان ایران درباره وضعیت فعلی کمبود دارو
وی در کشور تصریح کرد: وضعیت نسبت به دوره پایانی سال 1401 و اوایل سال 1402 بهتر است، ثبات نسبی بهتری در بازار دارویی مشاهده می شود، اما نسبت به زمستان 1402 هجری قمری کمبود دارو افزایش یافته است. به ویژه در زمینه داروهای اعصاب و روان.
راهکارهایی برای رفع کمبود دارو
رئیس انجمن داروسازان ایران گفت: تا زمانی که ارز چند نرخی وجود دارد و شاهد نرخ های متفاوت ارز در کشور هستیم، این امر منجر به عدم امکان برنامه ریزی و احتمال سوء استفاده از این ارزهای ارزان می شود. اگر این کمبود برطرف شود و ارز چند نرخی برطرف شود، قطعا بسیاری از این مشکلات حل می شود، اما این موضوع یک تصمیم بالادستی در حوزه اقتصاد کشور است.
وی ادامه داد: در سایر سطوح نیز دولت باید تصمیم بگیرد که سرمایه در گردش مناسبی برای صنعت داروسازی به عنوان صنایع مادر، زیرساخت ها و صنایع استراتژیک ایجاد کند. برای این صنایع اعتبار اسنادی داخلی ایجاد کنید و منابع اعتباری آنها را در نظر بگیرید.
کلانتری داسانی افزود: «دولت نیز مانند سایر ادارات».
افرادی که غرامت تأخیر پرداخت می کنند باید جریمه های تأخیر پرداخت خود را در نظر بگیرند و خود را ملزم به پرداخت جریمه کنند و قانون را رعایت کنند.
وی بیان کرد: بر اساس ماده 38 قانون تنظیم مالی دولت به صراحت تصریح شده است که اگر دولت در پرداخت تاخیر داشته باشد باید هر سال به میزان سود اوراق مشارکت خسارت پرداخت کند اما در عمل این کار انجام نمی شود. این بدان معناست که دولت در پرداخت دیرکرد دارد و جریمه های تعیین شده در قانون را برای دیرکرد پرداخت نمی کند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: علاوه بر این سیستم بانکی ما رو به انقباض است و سرمایه در گردش را در اختیار سرمایه گذاران حوزه دارویی قرار نمی دهد. مهمتر از آن، منابع اعتباری که باید برای پرداخت در حوزه های مختلف در نظر گرفته شود، به موقع توسط سازمان P&B تامین نمی شود. انتظار می رود دولت چهاردهم با حضور متولیان امر در خصوص این موانع تصمیمات اساسی اتخاذ کند./النا
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17141/%DA%86%D8%B1%D8%A7-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AA%D9%88%D9%84%DB%8C%D8%AF-%D8%AF%D8%A7%D8%AE%D9%84-%D8%AF%D8%A7%D8%A6%D9%85%D8%A7-%D8%AF%DA%86%D8%A7%D8%B1-%DA%A9%D9%85%D8%A8%D9%88%D8%AF-%D9%85%DB%8C-%D8%B4%D9%88%D9%86%D8%AF
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز