“پشه آئدس“یا”پشه دنگی“که عنوان شده است”ببر آسیاییآنها همچنین به عنوان یک نوع حشره شناخته می شوند که می توانند بیماری های خطرناک و کشنده ای از جمله …تب دنگی“و”زیکااین پشه اغلب در مناطق گرمسیری به ویژه در جنوب شرقی آسیا یافت می شود. اگرچه در حال حاضر در بیش از 100 کشور از جمله ایران دیده شده است. تا به امروز، دنگی در بسیاری از کشورها گسترش یافته و تلفات انسانی بسیاری را به همراه داشته است. در این مقاله علاوه بر آشنایی بیشتر با این حشره، با علائم نیش آئدس و راه های پیشگیری و درمان آن آشنا می شویم.
پشه آئدس چیست و چه خطری دارد؟
پشه Aedes بیشتر در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری می توانید آن را ببینید این حشره می تواند حامل ویروس دنگی باشد که باعث تب دنگی در انسان می شود. بیماری دنگی عفونت ویروسی این بیماری از طریق نیش پشه Aedes آلوده به انسان منتقل می شود. اگر فردی به این بیماری مبتلا شود، علائم متفاوتی (سطحی یا شدید) ظاهر می شود. اگر این بیماری با علائم شدید همراه باشد، می تواند منجر به کما، بدتر شدن تدریجی اندام های داخلی و حتی مرگ شود.
در حال حاضر حدود نیمی از جمعیت جهان در معرض خطر ابتلا به تب دنگی هستند و تخمین زده می شود که سالانه بین 100 تا 400 میلیون نفر به این بیماری مبتلا می شوند.
تب دنگی چیست؟
“تب دنگی“کسی که نام دارد”تب استخوان شکن“و”آنفلوانزای گرمسیریهمچنین به عنوان شناخته شده است بیماری های عفونی این بیماری توسط ویروسی به همین نام ایجاد می شود. این ویروس توسط پشه ها پخش می شود آئدس تب دنگی به سرعت در سراسر جهان در حال گسترش است و اکنون به عنوان یک بیماری دوباره در حال ظهور در نظر گرفته می شود.
گونه های پشه Aedes
حدود هزار گونه مختلف از پشه Aedes وجود دارد، اما همه آنها ناقل بیماری نیستند. در حال حاضر، دو گونه تایید شده است.Aedes Aegypti“و”Aedes albopictus» علاوه بر ویروس دنگی، می توانند حامل ویروس های دیگری مانند زیکا و چیکنوگونیا یا عامل ایجاد کننده تب زرد و دل سخاوتمند بیایید با هم باشیم نوع اول اغلب در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری و در مناطق شهری و نیمه شهری دیده می شود. نوع دوم بیشتر وحشی است و در مناطق گرمسیری، نیمه گرمسیری و معتدل یافت می شود. در حال حاضر گونه Aedes aegypti به دلیل همزیستی با انسان بیشترین نقش را در گسترش تب دنگی در سراسر جهان داشته است.
پشه های Aedes چگونه به نقاط مختلف جهان منتقل شدند؟
عوامل مختلفی شامل تجارت لاستیک های مستعمل حاوی مقادیری تخم پشه، تجارت گیاهان آبزی و بامبو که زیستگاه محبوب پشه های Aedes است، حمل و نقل کالا در سراسر جهان و غیره است. باعث شد این حشره و تخم هایش به نقاط مختلف دنیا منتقل شود. به این ترتیب این پشه توانست خود را با شرایط جدید وفق دهد و تولید مثل کند.
ویژگی های پشه دنگی یا آئدس
این پشه از صبح زود تا غروب از خون تغذیه می کند، کاری که پشه ماده فقط برای ایجاد تخم انجام می دهد. این پشه تخم های خود را در طول روز و معمولاً در سایه می گذارد. پشه Aedes خون خود را با گاز گرفتن انسان، حیوانات اهلی و وحشی تامین می کند.
علائم نیش پشه Aedes چیست؟
اکثر افرادی که توسط پشه آئدس گزیده می شوند به تب دنگی مبتلا می شوند، اما اکثر آنها علائم خفیفی دارند و ظرف یک تا دو هفته بهبود می یابند. علائم خفیف معمولاً 4 تا 10 روز پس از عفونت ظاهر می شوند و 2 تا 7 روز طول می کشند. علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- دمای بالا (40 درجه سانتیگراد)
- سردرد قوی
- درد پشت چشم
- درد عضلات و مفاصل
- حالت تهوع
- استفراغ
- تورم غدد
- ظهور کهیر، خارش و تاول در نواحی مختلف بدن
در برخی موارد به دلایلی که هنوز مشخص نیست، سیر بالینی این بیماری ممکن است منجر به تب بالا شود. این معمولاً پس از کاهش تب اولیه و به دو شکل شدید رخ می دهدتب خونریزی دهنده دنگی“و”سندرم شوک دنگی” مشخص می شود.
علائم تب دنگی شدید اغلب عبارتند از:
- درد شدید شکم
- استفراغ مداوم
- تنفس سریع و مداوم
- خونریزی لثه یا بینی
- خسته
- بیخوابی
- خون در استفراغ یا مدفوع
- تشنگی شدید
- ضعف
افرادی که این علائم را دارند باید فورا تحت نظر باشند. افرادی که برای بار دوم آلوده می شوند بیشتر در معرض خطر ابتلا به دنگی شدید هستند.
پس از گزش توسط پشه آئدس چه کنیم؟
تشخیص تب دنگی از روی علائم آن کمی دشوار است. در واقع، علائم اولیه تب دنگی شبیه علائم آنفولانزا است و ممکن است علائمی شبیه مالاریا یا تیفوئید ایجاد کند. اما از طریق آزمایش خون و یافتن ویروس دنگی یا آنتی بادی های آن در بدن، این بیماری تشخیص داده می شود.
اگر توسط پشه آئدس گزیده شده اید یا علائم تب دنگی در بدن شما ظاهر می شود، لازم است موارد زیر را برای درمان در نظر بگیرید:
- در مرحله اول به مراکز درمانی مراجعه کرده و تایید کنید که به این بیماری مبتلا هستید
- سپس باید استراحت کافی داشته باشید
- به مقدار زیاد مایعات بنوشید
- در صورت تجویز پزشک از استامینوفن برای کنترل درد استفاده کنید
- از مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن و آسپرین که خطر خونریزی را افزایش می دهند خودداری کنید.
- مراقب علائم شدید باشید و در صورت مشاهده علائم در اسرع وقت با پزشک خود تماس بگیرید.
درمان نیش پشه Aedes
در حال حاضر درمان خاصی برای تب دنگی وجود ندارد و تمرکز بر کنترل علائم آن است. بیشتر علائم این بیماری را می توان با مسکن ها درمان کرد.
چگونه پشه ها را تشخیص دهیم آئدس
پشه های Aedes نسبتا کوچک هستند (2 تا 10 میلی متر طول). علائم سیاه و سفید آنها در بدن و پاهای خود شناسایی می شوند. بال این نوع پشه باریک، کشیده و شفاف است و پاهای بلند و باریک آن با طرح راه راه های سیاه و سفید جلب توجه می کند.
پشه های Aedes کجا یافت می شوند؟
آب های ایستاده مانند حوضچه های پایینی که آب در آن جمع می شود، گیاهان بامبو که در آن آب سرد جمع می شود، ظروف حیوانات، لاستیک های قدیمی و غیره محل پرورش انواع پشه ها از جمله آئدس هستند.
روش های کنترل پشه های Aedes
با کمک روش هایی مانند مدیریت زیست محیطی، کنترل پشه ها و لاروهای آنها می توان با گسترش و انتشار آئدس در محیط مقابله کرد. از بین بردن لانه ها، مدیریت ضایعات و شیرآلات، پوشاندن ظروف ذخیره آب، تعویض منظم آب گلدان ها، استفاده از حشره کش های مورد تایید سازمان بهداشت جهانی و سمپاشی محیطی از جمله راه های کنترل آئدس است. اگر این پشه وارد منطقه ای شود، تولید مثل می کند و بیماری در آن منطقه بومی می شود. اگر آئدس در منطقه گرفتار شد، سمپاشی باید به طور منظم در شعاع 2 تا 5 کیلومتری انجام شود.
راه های محافظت در برابر نیش آئدس
خوشبختانه، این پشه ها اغلب در طول روز فعال هستند و شما می توانید با محافظت از خود در برابر نیش پشه، خطر ابتلا به تب دنگی را کاهش دهید:
- لباس هایی که تا حد امکان بدن شما را بپوشاند.
- لباس های رنگ روشن بپوشید. با توجه به تمایل آئدس به رنگ های تیره، پوشیدن لباس های روشن و گشاد برای جلوگیری از گزش آن توصیه می شود.
- هنگام خواب در طول روز از پشه بند استفاده کنید.
- از اسپری یا قلم دافع حشرات استفاده کنید.
- از حشره کش های مناسب در ظروف ذخیره آب در فضای باز استفاده کنید.
- دفع صحیح زباله های جامد و حذف ظروفی که می توانند آب را در خود نگه دارند و به زیستگاه پشه ها تبدیل شوند.
- ظروف ذخیره آب خانگی را به صورت هفتگی بپوشانید، تخلیه کنید و تمیز کنید.
آئدس در ایران
در حال حاضر علائم تب دنگی در ایران از طریق برق گرفتگی در مازندران، گیلان و جنوب کشور از جمله فارس، سیستان، بلوچستان، هرمزگان و بوشهر مشاهده شده است. گزارش ها حاکی از آن است که بروز تب دنگی اخیراً در ایران افزایش چشمگیری داشته است. بیشترین شیوع آئدس در ایران در شهرستان چابهار گزارش شده است.
ویروس دنگی چگونه پخش می شود؟
هنگامی که یک پشه از خون یک فرد آلوده تغذیه می کند، ویروس قبل از اینکه وارد غدد بزاقی در روده پشه شود، تکثیر می شود. تحت شرایط خاصی، پشه ها در عرض چند روز عفونی می شوند و سپس می توانند با گاز گرفتن افراد دیگر را آلوده کنند. عوامل متعددی مانند نوسانات دمای روزانه، ژنوتیپ ویروس و غلظت اولیه ویروس می توانند زمان انتقال ویروس توسط پشه ها را تغییر دهند. پس از آلوده شدن، پشه ها اغلب تا آخر عمر حامل ویروس هستند.
اگرچه راه اصلی انتقال ویروس دنگی به انسان از طریق نیش پشه آلوده است، اما شواهدی وجود دارد که نشان می دهد این ویروس از مادر باردار به نوزادش قابل انتقال است. اگر مادر در دوران بارداری به تب دنگی مبتلا شود، نوزاد ممکن است دچار زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد یا آسیب شناسی جنین شود.
علاوه بر این، موارد نادری از انتقال ویروس دنگی از طریق فرآورده های خونی، اهدای عضو و انتقال خون گزارش شده است.
چه کسانی در خطر ابتلا به تب دنگی هستند؟
تب دنگی عمدتاً در آب و هوای گرمسیری و نیمه گرمسیری در سراسر جهان یافت می شود، اما بیشتر در مناطق شهری و حومه شهری. بنابراین افرادی که در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری زندگی می کنند و یا به این مناطق سفر می کنند در خطر ابتلا به این بیماری هستند.
این بیماری در حال حاضر در بیش از 100 کشور از جمله آفریقا، آمریکا، شرق مدیترانه، آسیای جنوب شرقی و غرب اقیانوس آرام در حال گسترش است. همانطور که گفته شد علائم این بیماری در ایران نیز مشاهده شده است. موارد دنگی اخیرا در ایران افزایش یافته است. بنابراین رعایت توصیه های پزشکی برای حداقل پیشگیری از این بیماری بسیار مهم است.
چرا تب دنگی گسترش می یابد؟
عوامل متعددی با افزایش خطر اپیدمی دنگی مرتبط هستند. تولید مثل و انتشار پشه Aedes حامل این ویروس; پیامدهای پدیده ال نینو در سال 2023 و تغییرات آب و هوایی که منجر به افزایش دما و بارندگی و رطوبت بیشتر می شود.; ضعف سیاسی و مالی کشورهایی که از جابجایی جمعیت و مهاجرت رنج می برند. همه اینها عواملی هستند که به گسترش جهانی این بیماری دامن می زنند.
واکسن دنگی
در حال حاضر هیچ واکسنی برای پیشگیری از این بیماری وجود ندارد. سازمان بهداشت جهانی (WHO) کنترل جمعیت پشه Aedes را برای جلوگیری از تب دنگی توصیه کرده است.
با این حال، در مناطقی که تب دنگی شایع است، از واکسن دنگی استفاده می شود.دنگ واکسیا) برای افراد 9 تا 45 ساله که حداقل یک بار به این بیماری مبتلا شده اند تجویز می شود. این واکسن در سه نوبت به فاصله شش ماه تزریق می شود. به نظر می رسد تزریق واکسن به افرادی که سابقه عفونت ندارند باعث تب دنگی و عفونت شدید می شود.
و همچنین واکسن دیگری به نامتب اس دنگی» گواهی ساخت فقط برای گروه های سنی بین 6 تا 16 سال. چندین واکسن دیگر نیز در دست ارزیابی هستند.
نتیجه
پشه آئدس ناقل بیماری های خطرناکی مانند دانگ، چیکونگونیا و زیکا است. این بیماری ها می توانند علائمی مانند تب، سردرد، درد عضلات و مفاصل و بثورات ایجاد کنند و در موارد شدید می توانند کشنده باشند.
این حشره در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری، در آب های راکد مانند آب جمع شده در زیر گلدان، گیاهان بامبو، محل جمع شدن آب سرد، ظروف حیوانات، لاستیک های کهنه و غیره تولیدمثل می کند.
پشه Aedes در حال تکثیر و گسترش در سراسر جهان است و در حال حاضر بسیاری از کشورها به تب دنگی مبتلا هستند. با توجه به جدی بودن این بیماری، توصیه می شود در صورت گزش پشه آئدس، نکات ایمنی را رعایت کرده و به پزشک عمومی مراجعه کنید.
سوالات متداول
این پشه نوعی پشه است که می تواند بیماری کشنده دانگ را منتقل کند. تب دنگی به بسیاری از کشورها سرایت کرده و تلفات انسانی زیادی را به همراه داشته است.
این پشه نسبتا کوچک است و با وجود علائم سیاه و سفید روی بدن و پاهایش قابل تشخیص است. بال های این نوع پشه باریک، کشیده و شفاف است و پاهای بلند و باریک آنها با طرح راه راه های سیاه و سفید جلب توجه می کند.
افرادی که توسط پشه آئدس گزیده می شوند به تب دنگی مبتلا می شوند، اما اکثر افراد آلوده علائم خفیفی را تجربه می کنند. در صورت شدید شدن علائم و عود عفونت، این بیماری می تواند جدی و کشنده باشد و فرد مبتلا باید سریعا تحت نظر پزشک باشد.
در حال حاضر هیچ واکسن تایید شده ای برای پیشگیری از این بیماری وجود ندارد، اما در مناطقی که تب دانگ شایع است، واکسن Dengvaxia فقط برای افراد 9 تا 45 ساله که حداقل یک بار به این بیماری مبتلا شده اند، تجویز می شود. چندین واکسن دیگر نیز در دست ارزیابی هستند.
با توجه به شیوع تب دنگی در کشور توصیه می شود فرد مبتلا حتما با پزشک مشورت کند. با این حال، در صورت ظاهر شدن علائم خفیف، بیماری با استفاده از مسکن هایی مانند استامینوفن برای تسکین درد، نوشیدن مایعات فراوان و استراحت کافی بهبود می یابد.
منبع خبر: https://digiato.com/health/aedes-diagnosis-symptoms-and-treatment-dengue-fever
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز