سالم الخبر: غلامحسین صادقیان، مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو اخیرا اعلام کرد: با توجه به اینکه ارز مورد نیاز بازار دارویی حدود 2 میلیارد دلار است که رقم بالایی در حساب های کشور نیست. هم ارز و هم ریال را می توان با تدابیر درست مصرف کرد و بازار را نجات داد. اما ریال را کجا می توان پس انداز کرد؟
در ابتدای طرح دروار گفته شده بود که با توجه به مابه التفاوت نرخ ارز تخصیص خواهیم یافت. یعنی 2 میلیارد دلاری که قبلا به صورت 4200 تومانی اعطا می شد، الان 28 هزار و 500 تومان و بیشتر نقدی منتقل می شود، یعنی شرکت های واردکننده دارو برای این 2 میلیارد تقریباً 49 تا 50 همات هزینه می کنند. دلار خرج شده و به دولت داده شده است. دولت چقدر پول به زنجیره تامین دارو برمی گرداند؟ سال گذشته گفته می شد 36 بورسیه ارائه می شود اما در نهایت 32 بورسیه ارائه شد و امسال صحبت از 40 بورسیه است. یعنی دولت می خواهد از ارز حاصل از فروش دارو به کارخانه های داروسازی درآمد کسب کند.
غلامحسین صادقیان، مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو اخیرا گفته است؛ تاکنون تنها 600 میلیون دلار از 1.5 میلیارد ارز تخصیص یافته برای دارو و تجهیزات پزشکی تامین شده است و این اعداد نشان می دهد که شرکت های تولیدکننده و واردکننده نتوانسته اند نقدینگی خود را تامین کنند و با این چالش مواجه هستند.
محمد عبدزاده، رئیس سندیکای صنایع دارویی ایران نیز در اظهارنظر خود، یکی از چالش های اساسی دولت جدید را کسری بودجه سال 1403 عنوان کرد. شرکت های دارویی با بحران نقدینگی مواجه هستند و بیمه ها به تعهدات خود عمل نمی کنند.
این اظهارنظرها که فعالان حوزه دارو و درمان آن را ناراحت کننده می دانند، در حالی مطرح می شود که دولت چهاردهم به کار خود ادامه می دهد.
آن طور که برخی از مخالفان پیروزی مسعود مزیگیان در انتخابات ریاست جمهوری مدعی بودند، آغاز نشد که دولت چهاردهم در شرایطی کار خود را آغاز کند که کشور از کمبود دارو رنج نبرد. با توجه به این شرایط، سوالاتی مطرح می شود، از جمله اینکه دولت چهاردهم چگونه می تواند بر بحران دارویی پیش رو فائق آمده و خسارت شرکت های دارویی و بیماران را به حداقل برساند؟
نیمه دوم سال 1403 زمان بحران مواد مخدر خواهد بود
وحید محلاتی در این باره گفت: آمارهای دولتی حاکی از آن است که تا 19 تیرماه حدود 700 میلیون دلار به دارو و تجهیزات اختصاص یافته است و این آماری است که هر از گاهی منتشر می شود سه ماه و عدد را در 4 ضرب می کنیم، به عدد 2 میلیارد و هشتصد میلیون دلار در سال می رسیم. کمتر از آنچه که باید برای دارو هزینه شده است، این بحث در مورد دلار دارویی است، با این تفاوت که ممکن است شرکت ها ریالی برای انجام نقل و انتقالات ارزی نداشته باشند، که موضوع جدیدی نیست و بارها اتفاق افتاده است در ابتدای سال تصویب شد که از ابتدای سال تاکنون 40 حمت برای دارو در طرح درور اختصاص داده شود، اما آماری که در اختیار ماست نشان می دهد که اگرچه قرار بود 20 حمت پول بدهد اما تنها 12 ژامبون برای دارو و تجهیزات داده شده است و از این 12 ژامبون، 7 ژامبون برای دارو بوده است، اگر فرض کنیم این 7 ژامبون تخصیص داده شده اما هنوز تخصیص نیافته است، پس از گذشت 4 ماه از سال، مبلغی را دریافت خواهیم کرد. حدود 5 ژامبون هنوز به آن نرسیده ایم و حتی اگر این عدد را در 3 ضرب کنیم به 15 همات می رسیم که با 40 همات بودجه فاصله زیادی دارد و همه اینها حکایت از کسری نقدینگی شدید در بازار دارو دارد. “
وی افزود: حقیقت این است که ما هم در زمین رئال مادرید هستیم و هم …
در زنجیره تامین دارویی با مشکلات ارزی جدی مواجه هستیم. طبیعی است که چنین حالتی با کمبود دارو به زودی پدیدار شود. بدون شک اثرات منفی کمبود دارو در نیمه دوم سال محسوس خواهد بود. به هیچ وجه نمی توان با کمتر از مقدار معین دارو مواجه شد و به سرعت این کمبود را از بازار بین المللی دارو پر کرد. این مقدار کمبود و این مقدار نیاز به لوازم دارو نه در سطح عملیات مالی و نه در سطح تعداد خرید و واردات کالا به سرعت قابل جبران نیست. قطعا کمبود دارو بیشتر از الان خواهد بود. مدیرکل فعلی داروی سازمان غذا و دارو، دکتر صادقیان اخیرا نسبت به کمبود دارو و نقدینگی هشدار داده و این هشدار درست است. اگر امروز دارو را تهیه کنیم، تا چند ماه دیگر اثر آن را خواهیم دید اگر امروز دارو را تهیه نکنیم، مشخص است که تا چند ماه دیگر با چه بحرانی مواجه خواهیم شد.
شرکت های داروسازی تامین مالی نمی شوند
این متخصص و فعال حوزه پزشکی گفت: آقای پزشکی نمی تواند ثروتی جمع کند، اما می تواند اقداماتی را برای جلوگیری از بحران بعدی در دستور کار قرار دهد. امکان تخصیص بخشی از طرح دروار به صورت علی الحساب تا رسیدن مدارک به کارخانه های داروسازی وجود دارد. در واقع، تبدیل ارز را می توان بسیار سریعتر انجام داد. موضوع دیگر خود سازمان غذا و دارو است. به نظر می رسد مهم است که FDA را به جایی برگردانیم که بتوان آن را پاسخگو دانست. در حال حاضر سازمان غذا و دارو اولویت، سازمان برنامه، بانک مرکزی، صفات و … را ارسال می کند. سازمان غذا و دارو مسئول است اما در جاهای مختلف تصمیم گیری می شود. به همین دلیل بهتر است مدیریت آن به سازمان غذا و دارو سپرده شود تا این سازمان نیز پاسخگو باشد. حتی اگر آقای
اگر پزشکان تمام مواردی را که گفتم در نظر بگیرند و این تغییرات را سریع انجام دهند، بعید است که همه مشکلات حل شود و در ماه های آینده شاهد هیچ مشکلی در بازار دارویی نباشیم.
وی افزود: تقریباً هیچ دارویی از کشورهای همسایه وارد نمی کنیم، به جز یکسری کمبودها، از برخی کشورها به صورت فوری وارد کشور می کنیم و تولید داخلی مسلم است که اگر تحریم ها نبود و کالاها از طریق سیستم بانکی مبادله می شد، قیمت تمام شده داروها بسیار کمتر از قیمتی است که اکنون در بازار مشاهده می کنیم و تولیدکنندگان می توانند مواد اولیه را تهیه کنند. داروی مورد نیاز بازار را با سهولت بیشتری تامین می کند، اما با توجه به اینکه بازار دارو به حدود 2 میلیارد دلار نیاز دارد، می توان با تدابیر صحیح، ارز و ریال را پس انداز کرد و بازار دارو را نجات دهد، اما ریال را کجا می توان پس انداز کرد؟
محلاتی ادامه داد: در ابتدای طرح دروار گفته شد که با توجه به مابه التفاوت نرخ ارز تخصیص می دهیم. یعنی 2 میلیارد دلاری که قبلا به صورت 4200 تومانی اعطا می شد، الان 28 هزار و 500 تومان و بیشتر نقدی منتقل می شود، یعنی شرکت های واردکننده دارو برای این 2 میلیارد تقریباً 49 تا 50 همات هزینه می کنند. دلار خرج شده و به دولت داده شده است. دولت چقدر پول به زنجیره تامین دارو برمی گرداند؟ سال گذشته گفته می شد 36 بورسیه ارائه می شود اما در نهایت 32 بورسیه ارائه شد و امسال صحبت از 40 بورسیه است. یعنی دولت می خواهد از ارز حاصل از فروش دارو به کارخانه های داروسازی درآمد کسب کند. به نظر می رسد این معادله در برابر افراط آسیب پذیر است و بهتر بود این مبلغ به طور کامل به زنجیره تامین دارویی اختصاص می یافت./ فرارو
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/17088/%D8%AF%D8%B3%D8%AA-%D8%AF%D9%88%D9%84%D8%AA-%D8%AC%DB%8C%D8%A8-%D8%B4%D8%B1%DA%A9%D8%AA-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%88%D8%A7%D8%B1%D8%AF%DA%A9%D9%86%D9%86%D8%AF%D9%87-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز