رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران کمبود سرمایه در گردش را بزرگترین مشکل واحدهای تولیدی دانست.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای محمود نجفی عرب در هفدهمین جلسه هیات رئیسه اتاق بازرگانی تهران گفت: رئیس اتاق بازرگانی تهران در ادامه مشکلات نقدینگی در حوزه را مطرح کرد. صنعت و بیان کرد: بر اساس ارزیابی ها، مشکل کمبود سرمایه در گردش امروز بزرگترین مشکل واحدهای تولیدی است، بنابراین وزیر حراست نیز به هیات ارز و اعتبار کمبود نقدینگی واحدهای تولیدی را گوشزد کرد. و اعلام کرد که مشکل کمبود نقدینگی واحدهای تولیدی حاد شده است، هرچند ممکن است مشکلات مدیریتی در شرکت ها وجود داشته باشد، اما پدیده ای که امروزه به شدت جدی شده است. آنچه به کسب و کارها لطمه می زند، بی توجهی مقامات پولی به نیازهای سرمایه در گردش آنها است. موسسات
رئیس اتاق تهران ادامه داد: به عنوان مثال ارزیابی سازمان حراست استان کرمان در خصوص شرایط تولید واحدهای مستقر در استان مذکور نیز حاکی از آن است که تقریباً 34 درصد واحدهای تولیدی این استان با ظرفیت بیشتری کار می کنند. . بیش از 50 درصد و 48 درصد واحدهای تولیدی آن در حال فعالیت هستند. استان نیمه فعال است و حدود 18 درصد واحدهای تولیدی این استان راکد و غیر فعال هستند و عمده مشکلات تولیدی این واحدها به دلیل کمبود نقدینگی است. . همچنین طرح پژوهشی انجام شده توسط پژوهشگاه و سرمایه گذاری علوم انسانی و اجتماعی جهاد دانشگاهی بر روی 43 هزار و 615 واحد اقتصادی نشان می دهد که بزرگترین مانع تولید و سرمایه گذاری در ایران از نظر 39.7 درصد کسب و کارها تامین مالی است. این رقم برای میانگین جهانی 14.3 درصد است.
نجفی عرب گفت: در گذشته تامین مالی در کشور از طریق بازار پول (اعتبارات بانکی)، بازار سرمایه و جذب سرمایه خارجی بود اما تراز پرداختی حساب سرمایه همانطور که بانک مرکزی در 9 ماهه سال گذشته نشان می دهد که میزان خروج سرمایه از کشور به میزان قابل توجهی بیشتر از جذب سرمایه بوده و خالص حساب سرمایه به رقم منفی حدود 20 میلیارد دلار رسیده است، در حالی که رشد عرضه سرمایه از طریق بازار سرمایه حدود 38 درصد و نزدیک به نرخ تورم است.
وی افزود: با نگاهی به آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی می توان دریافت که دلیل اصلی کاهش سهم صنعت و معدن از تولید ناخالص داخلی در سال 1402، ناکافی بودن تسهیلات ارائه شده از سوی سیستم بانکی برای این بخش بوده است. . این آمار نشان می دهد که در سال 1401 تسهیلات پرداختی به بخش صنعت و معدن 55 درصد افزایش داشته در حالی که تورم سال مذکور معادل 45.8 درصد بوده و بنابراین خالص تسهیلات این بخش 9.2 درصد افزایش یافته است. اما خالص تأسیسات نسبت به سال 1400 5.4 درصد کاهش داشته است. همچنین در سال 1402 رشد تأسیسات بخش صنعت و معدن معادل 20 درصد و تورم معادل 40.7 درصد بوده که منجر به رشد نصب منفی 20.7 درصد شده است.
رئیس اتاق تهران افزود: عدم تمایل بانک ها به اعطای وام به شرکت هایی غیر از مالکیت خود، عدم کفایت سرمایه بانک ها و عدم بازپرداخت وام توسط بدهکاران کلان، دامنه تامین مالی شرکت های تولیدی را از طریق محدود کرده است. سیستم بانکی
به گفته نجفی عرب، عدم توسعه بازار سرمایه باعث شده تا این بازار حدود 9 درصد نیاز مالی کشور را تامین کند که حدود 48 درصد آن ناشی از انتشار اوراق بدهی است که عمدتاً توسط دولت برای پوشش تامین می شود. نیازهای مالی کشور کسری بودجه. در حالی که رقم تامین مالی بازار سرمایه در کشورهای توسعه یافته حدود 40 تا 50 درصد است. علاوه بر این، نتایج بررسیهای انجام شده در گزارش شامخ (شاخص مدیران خرید شرکتی) اتاق ایران نشان میدهد که شرکتهای تولیدی با میانگین ظرفیت 41 درصد مشغول به کار هستند، بنابراین نمیتوان انتظار داشت که با این کار اقتصادی کار کنند. . ظرفیت و جذب سرمایه در بخش های تولیدی.
رئیس اتاق تهران ادامه داد: رئیس جمهور منتخب در تبلیغات انتخاباتی دغدغه بخش خصوصی و فعالان اقتصادی را مطرح کرد و هماکنون در حال تشکیل کارگروههایی برای انتخاب هیئت دولت است که این کارگروهها تلاش میکنند. توجه به نظرات و پیشنهادات بخش خصوصی و تعیین نمایندگان بخش خصوصی در کارگروه ها.
نجفی عرب گفت: اتاق ایران و اتاق تهران در جریان مناظره ها و قبل از انتخابات تلاش کردند تا دیدگاه ها و نیازهای بخش خصوصی و فعالان اقتصادی را به دست کاندیداهای ریاست جمهوری برسانند و در این زمینه مطالب زیادی تولید شده است. این زمینه دامنه و حتی در مناظره ها از این محتوا استفاده می شد. در این مرحله که آقای مزیکیان انتخاب شد، اتاق تهران و ایران در دو مسیر کار می کند، هم برای اعلام لیست وزرای پیشنهادی و هم برای تدوین برنامه ها و نیازهایی که وزارتخانه ها و وزرا به آن نیاز دارند. در واقع باید تلاش کنیم تا چالش هایی را که در سطح اقتصاد ملی وجود دارد، چه در سطح ملی و چه در سطح بین المللی شناسایی کنیم و ترکیبی از آنها را در اختیار کارگروه ها قرار دهیم تا در برنامه های دولت قرار بگیرند و بر اجرای آن نظارت کنند.