تعیین قطعی برق چاه های کشاورزی به کجا رسید؟
07:48 – 16 جولای 1403
بر اساس ماده 25 قانون بهبود محیط کسب و کار مصوب 90، قطع برق چاه های کشاورزی ممنوع است، این در حالی است که وزارت نیرو طرحی مبنی بر قطع 6 ساعته چاه های کشاورزی در شبانه روز ارائه و اجرا کرده است که باعث جدی می شود. آسیب به بخش کشاورزی
بر اساس آمار وزارت نیرو، 240 هزار حلقه چاه برقی با ظرفیت سالانه 30 میلیارد متر مکعب، معادل 80 درصد از کل برداشت آب از منابع زیرزمینی در گذشته وجود دارد چاه ها به 11 برابر مجوز صادر شده افزایش یافته است که منجر به خسارات جدی از جمله افت آب های زیرزمینی و فرونشست زمین شده است.
به دلیل عدم تعادل برق در بخش کشاورزی، وزارت نیرو در راستای مدیریت عدم تعادل برق، اقدام به قطع برق چاه های کشاورزی به مدت 6 ساعت کرد که با واکنش شدید کشاورزان مواجه شد. از آنجایی که بر اساس آنچه گزارش شده، قانون تسهیل برق رسانی چاه های کشاورزی، وزارت نیرو موظف است برق 24 ساعته کشاورزان را تامین کند.
بر اساس اعلام وزارت نیرو، در راستای تدوین برنامه مدون مدیریت منابع آب در سال جاری، ساعاتی که کشاورزان باید موتورهای استحصال آب را تحت پروانه بهره برداری خاموش کنند، همزمان با ساعات پیک روزانه بوده است. همچنین بر اساس پروانه بهره برداری؛ 92 درصد چاه های کشاورزی کمتر از 19 ساعت در روز مجاز است و برای حفظ منابع آبی باید مدت زمان ذکر شده در پروانه بهره برداری در نظر گرفته شود.
کاهش حداقل 25 درصدی تولید محصولات اساسی به دلیل قطع برق چاه های کشاورزی
عطاالله الهاشمی یکی از اعضای شورای هماهنگی تشکل های بخش کشاورزی در این خصوص گفت: قطع برق چاه های کشاورزی نوعی تحمیل و اجبار به کشاورزان است و ربطی به مدیریت برق ندارد.
الهاشمی با بیان اینکه قطعی برق 19 ساعته کشاورزان راه حل ضرر بیش از 500 هکتاری کشاورزان نیست، تصریح کرد: قطعی برق چاه های کشاورزی منجر به کاهش حداقل تولید مواد اساسی می شود. 25 درصد از این رو کشاورزان خواستار اجرای قانون و قرارداد منعقده با وزارت نیرو هستند.
وی با بیان اینکه چاه های غیرمجاز مشمول قطعی برق نمی شوند، گفت: کشاورزانی که چاه برقی و غیرمجاز ندارند به راحتی تخلف می کنند و تنها کشاورزان دارای پروانه در معرض قطعی برق و زیان های ناشی از آن هستند.
قطعی برق در بخش کشاورزی به مدت 24 ساعت
علیقلی ایمانی مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران گفت: اگرچه قرار بود جلسه ای با وزارت نیرو در خصوص تصمیم قطعی برق چاه های کشاورزی برگزار شود اما متاسفانه به دلیل عدم تسلط وزارت نیرو این امر محقق نشد. و همچنان بر خلاف قانون کشاورزی که اجرا می کند، برق چاه های کشاورزی را قطع می کند
وی با بیان اینکه کاری که وزارت نیرو در خصوص قطع برق چاه های کشاورزی انجام داد خلاف قانون است، تصریح کرد: قطع برق چاه های کشاورزی در تمامی استانداری ها از 24 خرداد ماه گذشته آغاز شد و علیرغم آن در سال های گذشته چاه ها قطع نشد. در روزهای جمعه، اما امسال در همه روزها تعطیل است.
ایمانی با بیان اینکه بخش کشاورزی تعطیلی ندارد، گفت: چند سالی است که وزارت نیرو برای مدیریت عدم تعادل برق، برق صنایع و کشاورزی را قطع می کند، اما به دلیل استفاده از ژنراتور و تغییر برق. ، شیفت کاری در بخش صنعتی، وضعیت متفاوت است، اما کشاورزی نیست او تعطیلات دارد.
مدیرعامل بنیاد ملی گندم کاران با بیان اینکه ۲۴۰ هزار حلقه چاه برقی در کشور داریم، افزود: بر اساس آمار وزارت نیرو ۲۴۰ هزار هکتار از طریق ۲۴۰ هزار حلقه چاه با درآمد ۱۰۰ میلیون تومان در هر هکتار چاه آبیاری می شود تن ها از نظر قطعی برق به کشور خسارت وارد کرده است. این میزان خسارت مستقل از هزینه های کارگری و خسارت به تاسیسات است.
وی ادامه داد: بر اساس قانون تسهیل برق رسانی به چاه های کشاورزی، وزارت نیرو موظف است به صورت شبانه روزی برق چاه های کشاورزی را تامین کند که متأسفانه با قانون مطابقت ندارد، بنابراین انتظار می رود در این مورد تصمیم گیری شود. از یک تا دو روز برق جلسه شورای تامین در استانداری تشکیل می شود و این بخش کشاورزی همیشه مستمر نخواهد بود. همچنین این تسهیلات باید تحت پوشش بیمه قرار گیرد تا در صورت قطع ناگهانی برق و آسیب به پمپ های برق در سریع ترین زمان ممکن خسارت پرداخت شود.
ایمانی گفت: وزارت نیرو اذعان دارد که در ازای همکاری کشاورزان در قطع چاه های کشاورزی به مدت 6 ساعت، هزینه 19 ساعت باقیمانده برق برای کشاورزان رایگان خواهد بود، در حالی که در عمل این اتفاق نمی افتد. پول قبض برق برای 19 ساعت رایگان است، اما در عمل آن را می گیرند و در مقابل، کشاورزان بخش کشاورزی از نظر قطعی برق 24 ساعته متحمل ضرر می شوند و همیشه ضررهای دیگری به دلیل برق وجود دارد. قطعی برای بخش های دام، طیور، باغ ها، واحدهای تولیدی و ورودی های گلخانه ای.
بر اساس آخرین آمار و اطلاعات مربوط به منابع آب در کشور، سالانه بیش از یک میلیون حلقه چاه برای مصارف مختلف با میزان برداشت تا 45 میلیارد مترمکعب در کشور وجود دارد که 15 درصد آن چاه های غیرمجاز یا دارای برداشت های بیش از حد از چاه های دارای مجوز که باعث می شود زهکشی تجمعی مخازن زیرزمینی کشور به حدود 150 میلیارد مترمکعب برسد و سالانه حدود 5 میلیارد مترمکعب به این میزان اضافه می شود که به یکی از مهمترین بحران های کشورمان تبدیل شده است. بیشتر در میان کشورهای منطقه با آب و هوای مشابه ایران است. از این رو وزارت نیرو در دولت سیزدهم بر اساس وظایف قانونی خود، حفاظت از منابع آب زیرزمینی را بر اساس آخرین نتایج علمی با هدف احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی در اولویت قرار داد.
امکان از دست دادن 40 درصدی تولیدات کشاورزی در اثر تنش آبی
محمدحسین کاویانی، مدیرعامل صندوق پنبه گفت: اگر هر محصول کشاورزی به موقع آبیاری نشود، به دلیل تنش آبی با کاهش تولید مواجه خواهیم شد و در این راستا کشاورزان متحمل ضرر خواهند شد. بیشتر چاهها تعاونیهایی هستند که روزهای اختصاصی را به کشاورزان اختصاص میدهند، بنابراین باید برنامه اصلاح شود تا از نظر آب آسیبی به محصول وارد نشود، در غیر این صورت با سقوط گل از روی بار مواجه خواهیم شد. بنابراین 30 تا 40 درصد احتمال آسیب وجود دارد.
کاویانی ادامه داد: میزان کاهش تولید بستگی به دوره آبیاری کشاورزان دارد تا جایی که کشاورز نمی تواند به محصول آب بدهد بنابراین اگر دوره آبیاری 15 روز به تاخیر بیفتد احتمال 30 تا 40 درصد وجود دارد. خسارت. بنابراین وزارت نیرو باید با تعدیل آبیاری در تیر و مرداد شرایط را طوری تنظیم کند که کشاورزان از نظر تنش آبی متحمل ضرر کمتری شوند.
قطع برق چاه های کشاورزی ناقض قانون بهبود محیط کسب و کار است
محمد بازرگان یکی از اعضای اتاق سندیکاهای کشاورزی گفت: اگرچه قطع برق چاه های کشاورزی خلاف قانون است، اما سوالی که مطرح می شود این است که چرا قطع برق تجاری و خانگی شامل نمی شود و یا چرا دولت به این موضوع فکر نمی کند. طرح برق متعهد به صادرات است و این نشان می دهد که وزارت نیرو دیوار کوتاه تری از بخش کشاورزی پیدا نکرده است، در غیر این صورت برای اداره برق، برق بخش های صنعتی، تجاری و خانگی باید قطع شود. مدیریت آب نباید تنها بر عهده بخش کشاورزی باشد.
به گفته وی، بر اساس ماده 25 قانون محیط کسب و کار، وزارت نیرو باید خسارات ناشی از قطعی برق را به کشاورزان بپردازد و براساس یکی از مفاد برنامه هفتم، دولت همواره موظف به پرداخت خسارت است. آسیب های رفتار اجباری و اجباری در بخش کشاورزی.
بازرگان با بیان اینکه اکثر چاه های کشاورزی در قانون برنامه ششم احصاء شده است، تصریح کرد: قانون توزیع عادلانه آب در مواد 26، 27، 32 و 43 عوارضی را مشخص کرده است که در صورت آسیب به کشاورزان باید پرداخت شود. . بنابراین کشاورزان می توانند به تخلفات وزارت نیرو و سکوت وزارت جهاد رای منفی دهند. لازم به ذکر است برنامه هفتم شامل 13 بند در حوزه آب، 9 مورد در حوزه کشاورزی، 6 مورد در حوزه محیط زیست و 5 مورد در حوزه منابع طبیعی است.
یکی از اعضای اتاق سندیکاهای کشاورزی با بیان اینکه قطعی برق حوزه کشاورزی به مدت 6 ساعت خسارات جبران ناپذیری به همراه دارد، گفت: بر اساس ماده 25 قانون حمایت از مشاغل، قطع برق حوزه کشاورزی خلاف قانون است. بر اساس این قانون دولت موظف به جبران خسارت و پرداخت … کشاورزان از قطعی برق خبر می دهند.
با توجه به اینکه قطع برق چاه های کشاورزی به دلیل مدیریت مصرف برق باعث نارضایتی کشاورزان به دلیل بروز برخی مشکلات شده است، لذا انتظار می رود وزارت نیرو علیرغم اهمیت بخش کشاورزی در امنیت غذایی، قطعی برق پمپ های کشاورزی را از برنامه حذف و اقدامات لازم را انجام خواهد داد تا آسیبی به بخش کشاورزی در این زمینه وارد نشود.
خبرنگار: آزاده محبی