مدیریت آب های زیرزمینی چگونه مبتنی بر دانش است؟ – اخبار کشاورزی – اخبار اقتصادی ای بی اس نیوز
متأسفانه علیرغم یافته های پژوهشی و الزامات قانونی، به موضوع مدیریت دانش بنیان حوزه های آبخیز و مدیریت سفره های زیرزمینی برای مدیریت منابع آب زیرزمینی و جبران بیلان منفی دشت های کشور توجه چندانی نشده است. باید قرار گیرد. بررسی ها نشان می دهد بیش از 15 میلیون هکتار از اراضی کشور در معرض عملیات آبخوانی و سیلابی است که در صورت اجرا می تواند نقش موثری در تامین سفره های زیرزمینی، افزایش تولیدات کشاورزی، مقابله با خشکسالی و فرونشست زمین و سایر مخاطرات طبیعی داشته باشد. .
بررسیها نشان میدهد که با توسعه فناوریهای چاه عمیق و نیمه عمیق قبل از انقلاب اسلامی، تقریباً هر ساله میزان تخلیه آبهای زیرزمینی بیشتر از میزان تغذیه آنها بوده و از حجم ساکن آنها کاسته میشود. بررسی ها نشان می دهد که حداکثر کسری سالانه مخزن در سال 1386، 9.4 میلیارد متر مکعب و میانگین کسری سالانه مخزن در 10 سال آبی گذشته حدود 5 میلیارد متر مکعب بوده است. بر اساس آمار منتشر شده توسط وزارت نیرو، در حال حاضر حدود 120 میلیارد متر مکعب از ذخایر ثابت آب زیرزمینی در حال از بین رفتن است. با توجه به مجموع ذخایر استاتیک منابع آب زیرزمینی کشور که رقمی در حدود 500 میلیارد متر مکعب است، می توان گفت که متاسفانه حدود یک چهارم ذخایر استاتیک منابع آب زیرزمینی از بین رفته است.
آبخیزداری و مدیریت آبخوان; راه حل مبتنی بر دانش مدیریت آب های زیرزمینی
absnews
به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوزفایل معجزه آبخیزداری» ; مدیریت آب در کشور به دو بخش عمده مدیریت آب های سطحی و مدیریت آب های زیرزمینی تقسیم می شود و مدیریت دانش محور آب های زیرزمینی به دلایل مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است. به گفته مسئولان منابع آب زیرزمینی در حال حاضر حدود 57 درصد آب شرب مورد نیاز شهری، 83 درصد آب شرب مورد نیاز روستاها و 52 درصد آب کشاورزی کشور و در مجموع 55 درصد از کل نیاز مناطق مختلف کشور را تامین می کند..
علاوه بر این، سایر اثرات و نتایج حفر چاه عمیق و نیمه عمیق و برداشت بی رویه آب های زیرزمینی ممکن است کاهش جریان و خشک شدن چشمه ها، کانال ها، چاه ها، رودخانه ها، تالاب ها، به خطر افتادن اراضی باغی بازار و تخریب اراضی کشاورزی (5.5 میلیون هکتار)، کاهش کیفی منابع آب زیرزمینی به دلیل پیشروی جبهه ای آب های شور در سفره های ساحلی و بیابانی، آسیب به زیرساخت ها در اثر فرونشست، افزایش ساعات کار پمپ ها و در نتیجه افزایش مصرف انرژی به دلیل کاهش سطح آب زیرزمینی در چاه ها، مهاجرت و حاشیه نشینی در اطراف شهرهای بزرگ به دلیل خشک شدن تدریجی منابع آب خالص و عدم امکان تامین آب شرب، بهداشت و اشتغال و همچنین وی به بروز ناهنجاری های اجتماعی، سیاسی و امنیتی در قالب ناآرامی های مدنی و اعتراضات محلی بین بهره برداران بالادست و پایین دست اشاره کرد..
واحد طبقه بندی هیدرولوژیکی منابع آب زیرزمینی دشت است. کل کشور از 609 دشت تشکیل شده است. منابع آب زیرزمینی به صورت چاه، چشمه و قنات است و بسیاری از مصارف کشور به این منابع بستگی دارد. اگر میزان تخلیه سالانه منابع آب زیرزمینی بیشتر از میزان تغذیه سالانه آنها باشد، پس از گذشت چند سال این روند منجر به برداشت و کاهش ذخایر ساکن منابع آب زیرزمینی می شود. ذخایر ساکن در واقع ذخایری هستند که برای سالیان متمادی ذخیره شده اند و حفظ و بقای منابع آب زیرزمینی را تضمین می کنند.
هدر رفت 120 میلیارد مترمکعب آب زیرزمینی کشور
اثرات و پیامدهای نامطلوب برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی
نتایج تحقیق نشان می دهد که یکی از راهبردهای دانش بنیان مدیریت آب های زیرزمینی و جبران کاهش سفره های آب زیرزمینی در کشور، آبخیزداری و آبخوان داری است. به عنوان مثال در ماده 27 قانون افزایش بهره وری کشاورزی و منابع طبیعی آمده است: دولت موظف است حداقل پانزده درصد (15%) میانگین بلندمدت بارندگی سالانه کشور (هفت و نیم درصد (7.5%) را تا سال 1404 هجری شمسی و با استفاده بهینه از منابع موجود در فصل تامین آب پیشبینی کند. ) از کنترل آب های سطحی و هفت و نیم درصد (7.5%) تا آبخیزداری و آبخوان داری) به حجم برداشت آب و صد در صد (100%) بیلان منفی (تعادل) آب های زیرزمینی. در دشت های کشور (با اولویت دشت های آبی ممنوع) جبران شود.
درباره این فایل بیشتر بدانید:
از آنجایی که ذخیره ساکن به دلیل پر شدن منافذ سفره زیرزمینی تا حد زیادی بقای خود را تضمین می کند، با از بین رفتن این ذخیره، ممکن است در اثر پدیده فرونشست و تحکیم، منبع آب زیرزمینی برای همیشه از بین برود و از بین برود. هرگز امکان پذیر نیست هیچ احیایی وجود ندارد. موارد متعدد فرونشست و فرورفتگی در نقاط مختلف کشور موید این امر است. همچنین در بسیاری از مناطق با افت سطح آبخوان، جریان به آب عمدتاً شور و بی کیفیت رسیده است و امکان استفاده بهینه از این آب وجود نخواهد داشت.