بر اساس آمارهای موجود، ظرفیت تولید سالانه بین 3 میلیون تا 3 میلیون و 500 هزار تن مرغ در کشور وجود دارد که با احتساب سرانه مصرف داخلی، نیاز کشور از 2 میلیون و 500 هزار تن فراتر نمی رود و در نتیجه امکان صادرات یک میلیون تن وجود دارد. مرغ برای بازارهای هدف با ایجاد حمایت های لازم.
از اواخر سال گذشته صادرات مرغ پس از سالها آغاز شده و بر اساس آخرین آمار سازمان دامپزشکی، بر اساس سیاست افزایش حجم این وزارتخانه، بیش از 6500 تن مرغ به بازارهای هدف صادر شده است. جوجه ریزی و تولید بومی است و انتظار می رود این روند ادامه یابد.
حسن نژاد دستیار امور تولیدات دامی وزارت جهاد در 13 تیرماه جاری با صدور بخشنامه ای، صدور مجوز صادرات گوشت مرغ مازاد به استان ها را الزامی کرد. بر اساس این بخشنامه، پس از ابلاغ به وزیر جهاد و در راستای تداوم تولید و حمایت از تولیدکنندگان، تا اطلاع ثانوی هیچ گونه مانعی برای صادرات گوشت مرغ مازاد بر مصارف استانی در مجوز مذکور وجود نخواهد داشت. بدون محدودیت زمانی.
بررسی های میدانی از سطح بازار نشان می دهد که قیمت مرغ شاهد روند ثابتی در خرده فروشی است و دیگر مانند سال های گذشته شاهد دستکاری قیمت و واردات مرغ برای کنترل قیمت در بازار نیستیم.
بر اساس این گزارش، ایران در تولید چهار محصول گوشت طیور، تخم مرغ، عسل و نوقا جزو 10 کشور برتر دنیاست و بعد از صنعت نفت بزرگترین صنعت کشور است.
هدف گذاری برای صادرات 15 هزار تن مرغ در ماه برای سال 1403
در این رابطه علی ابراهیمی مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی گفت: با افزایش جوجه ریزی صادرات مرغ را در دستور کار قرار دادیم و اکنون با توسعه صادرات به دنبال تعدیل قیمت زنده هستیم. مرغ برای پرهیز از ضرر و زیان به مرغداران «ما مثل کشورهای صادرکننده اول نیستیم، اما کیفیت مرغ تولیدی با پرداخت مشوق صادراتی میتواند در شرایط قیمتی ایجاد شود.
ابراهیمی ادامه داد: بر اساس آمار 8 ماه است که بازار مرغ با ثبات است و میانگین قیمت هر کیلو مرغ زنده به 56 تا 57 هزار تومان رسیده است و اکنون با صادرات مرغ به دنبال آن هستیم تا از ضرر و زیان برای آن جلوگیری کنیم. مرغداران بر اساس هچری ها، صادرات ماهیانه 11 تا 15 هزار تن مرغ در سال جاری هدف گذاری شده است.
ظرفیت سالانه حداقل 500000 تن مرغ برای بازارهای هدف وجود دارد
ارسلان قاسمی رئیس سازمان زراعت در اتاق تعاون گفت: وزارت جهاد چند سالی است که سیاست تنظیم بازار تولید داخلی را دنبال می کند و خوشبختانه وضعیت تولید مرغ به روال ثابتی رسیده است. از فوریه گذشته.
وی گفت: ظرفیت صادرات حداقل 300 تا 500 هزار تن مرغ به بازارهای هدف وجود دارد. در حال حاضر مرغ به عراق صادر می شود اما با کشورهای همسایه پاکستان و افغانستان مذاکره کرده ایم و امیدواریم با تبدیل مرغ به محصول بتوانیم به کشورهای همسایه و کشورهای همسایه نیز صادرات داشته باشیم.
بر اساس آمار اعلام شده بیش از 18 هزار و 300 واحد مرغداری در کشور داریم که سالانه 2 میلیون و 600 هزار تن مرغ تولید می کنند که البته ظرفیت واحدهای مرغداری بیش از این تعداد است. لازم به ذکر است در سال گذشته بیش از 1560 میلیون قطعه پرنده از تخم خارج شدند که نسبت به سال های گذشته رشد چشمگیری را نشان می دهد.
تولید مرغ تا پایان سال تا 3 میلیون تن
صدرالدین عظیمی نایب رئیس اتحادیه پرورش دهندگان طیور گفت: با توجه به افزایش جوجه ریزی در ماه های اخیر نه تنها در تامین مرغ با مشکل مواجه نیستیم بلکه در تولید نیز با مازاد تولید مواجه هستیم. حمایت از امور دام برای عرضه مرغ به بازار با نزدیک شدن به تاریخ انقضا اجتناب ناپذیر است، از این رو مدیریت جوجه کشی ها بر اساس مصرف و صادرات و تداوم آنها راه حل بهینه برای تعادل بازار است. با توجه به جوجه ریزی در ماه های اخیر، تولید 280 تا 300 هزار تن و مصرف ماهیانه 220 تا 230 هزار تن گوشت مرغ، با مازاد تولید و عرضه مواجه هستیم که این امر منجر به کاهش قیمت ها در بازار.
نایب رئیس اتحادیه مرغداران از احتمال تولید مرغ سالانه 3.5 میلیون تن خبر داد و افزود: با توجه به سرانه مصرف مرغ از 2.5 میلیون تن بیشتر نمی شود صادرات یک میلیون تن مرغ به بازارهای هدف وجود دارد. تخمین زده می شود که تولید مرغ امسال به 2.5 تا 3 میلیون تن برسد.
عظیمی در خصوص آخرین وضعیت صادرات مرغ افزود: طبق آمار از ابتدای سال تاکنون بیش از 6 هزار تن مرغ به بازارهای هدف صادر شده که 80 درصد آن از اتحادیه بوده و همواره وجود دارد. امکان صادرات ماهیانه حداقل 10 تا 15 هزار تن مرغ به بازارهای هدف.
این مسئول با بیان اینکه از واردکننده مرغ به صادرکننده تبدیل شده ایم، گفت: با وجود اینکه سال گذشته شرایط بحرانی را در تامین و تولید مرغ پشت سر گذاشتیم اما امسال به دلیل فراهم شدن زیرساخت ها از واردکننده به صادرکننده تبدیل شدیم. از جمله نهاده های مورد نیاز بر اساس حمایت از بخش صادرات پیش بینی می شود … میزان صادرات به حداقل 300 هزار تن می رسد. لازم به ذکر است که در حال مذاکره با کشورهای عمان، قطر و روسیه برای صادرات هستیم.
طبق آمار در فروردین ۱۳۷ میلیون، در اردیبهشت ۱۵۵ میلیون و در خرداد بیش از ۱۴۰ میلیون قطعه جوجه ریزی شد که از این تعداد بیش از ۲۵۰ هزار تن گوشت مرغ تولید شد.
صادرات مرغ راه حل اساسی برای تنظیم بازار و تعادل قیمت است
محمدعلی کمالی سروستانی مشاور انجمن گوشت طیور گفت: به دلیل عرضه بیش از تقاضا، مرغ زنده کمتر از درصد مصوب به فروش می رسد.
وی صادرات مرغ را راه حل اساسی برای ایجاد تعادل بین عرضه و تقاضا دانست و افزود: صادرات منظم مرغ به بازارهای هدف باید در دستور کار قرار گیرد تا صادرات در بازار داخلی تنظیم شود و شرایط به این شکل نباشد. که مصرف محلی صادرات را تنظیم می کند صادرات مرغ باید به گونه ای باشد که بتوانیم از نظر قیمت و کیفیت با رقبا رقابت کنیم وگرنه نباید بیشتر از مصرف داخلی داشته باشیم.
مشاور اتحادیه پرورش دهندگان گوشت طیور متوسط قیمت صادراتی مرغ ایرانی در عراق را بین 1.8 تا 2.3 دلار اعلام کرد و گفت: بر اساس آمار از سال 2018 تاکنون 4300 تن مرغ از طریق اتحادیه و 2000 تن از طریق زنجیره ای صادر شده است. ابتدای امسال امسال.
وی با بیان اینکه اکثر متقاضیان و تجار در بازارهای هدف جوجه ایرانی آماده طبخ در سایز 900 گرم تا 1700 گرم را می خواهند، افزود: صادرات علاوه بر تولید و مصرف داخلی، شیر مطمئنی است زیرا تولید مازاد بر مصرف و بدون صادرات می تواند مشکل ساز شود و بنابراین صادرات مازاد تولید می تواند بازار را کنترل کند و شما نگران این موضوع نباشید.
با توجه به سیاست وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر افزایش سایز مرغ برای تامین نیاز کشور به تولید داخلی، از اواخر سال گذشته شاهد مازاد تولید و ثبات نسبی در تولید و بازار گوشت بوده ایم که این امر باعث شده تا مسئولان برای صادرات مازاد تولید برنامه ریزی کنید تا با ارزآوری تراز تجاری صنعت طیور را مثبت کنند.
خبرنگار: آزاده محبی