سیستمآلفا قنطورسآلفا قنطورس نزدیکترین منظومه ستارهای به زمین است، فقط تقریباً 4.3 سال در آتش از ما دور است. از آنجایی که نزدیکترین ستاره به زمین است، پس از خورشید، در این منظومه، آلفا قنطورس همیشه مورد توجه ستاره شناسان بوده است. در این مقاله با منظومه ستاره ای آلفا قنطورس بیشتر آشنا می شویم.
منظومه ستاره ای آلفا قنطورس
کشف این سیستم به حدود یک سال پیش برمی گردد 150 AD در حال بازگشت است. مطالعات تاریخی ثابت کرده است که این سیستم برای اولین بار در سال جاری در کتاب «آلماگستی«بلاگر این کتاب توسط یک دانشمند بزرگ نوشته شده است.بطلمیوس«در زمان بطلمیوس نوشته شده است که این ستاره اهل اسکندریه مصر است 31 درجه شمالی قابل رویت بود اما اکنون به دلیل انحراف طول و عرض جغرافیایی دیگر در این عرض جغرافیایی قابل مشاهده نیست.
چند قرن بعد، در سال 1592، او را منجم انگلیسی نامیدندرابرت هیوزآلفا قنطورس در اثر خود نامیده می شودنامه د گلوبوساو در توصیف این منظومه ستارهای نوشت: «اکنون فقط سه ستاره با قدر اول وجود دارد که من میتوانم آنها را در تمام نقاط انگلستان مشاهده کنم که قبلاً هرگز ندیدهام سهیل می گویند ستاره دوم پایان جهان و ستاره سوم آلفا قنطورس است که در پای راست صورت فلکی قنطورس قرار دارد.
با این حال، این منظومه در دوران باستان به خوبی ثبت شده بود، اما تا اواخر قرن هفدهم بود که ستاره شناسان متوجه شدند که آلفا قنطورس در واقع یک منظومه چند ستاره است. قنطورس در اساطیر یونانی نام موجودی نیمه انسان و نیمه اسب است که هرکول به طور تصادفی به او شلیک کرد و پس از مرگش در آسمان قرار گرفت.
دسامبر 1689، کشیش فرانسوی،جان برداو هنگام رصد یک دنباله دار در حال عبور، آلفا قنطورس را به صورت یک ستاره مشاهده کرد آلفا قنطورس E (یا پاهای قنطورس) و آلفا قنطورس ب (یا تولیمان) تألیف شده است. این دومین منظومه ستاره ای دوتایی بود که کشف شد.
ستارگان منظومه آلفا قنطورس
آلفا قنطورس یک منظومه ستاره ای متشکل از یک جفت ستاره – یک ستاره دوتایی – و یک ستاره منفرد و کم نور است. این ستاره کم نورآلفا قنطورس ج“یا”پروکسیما قنطورساین ستاره سال نام دارد 1915 ستاره شناس اسکاتلندیرابرت توربرن ایتون اینس“كشف كردن.
او با کمک عکس های گرفته شده در زمان های مختلف به این کشف دست یافت. در این تصاویر مشخص است که اندازه این ستاره با سایر ستارگان متفاوت است. آئنیاس از این نقطه استفاده کرد و محاسبه کرد که پروکسیما قنطورس بخشی از منظومه آلفا قنطورس است و نسبت به سایر ستارگان به زمین نزدیکتر است.
پروکسیما قنطورس با فاصله 4.2 سال نوری از زمین، نزدیکترین ستاره به زمین بعد از خورشید است. پروکسیما قنطورس یک کوتوله قرمز با جرم تقریبی است 12 درصد قطر خورشید تقریباً 14 درصد که آن را. با این حال، تراکم آن تقریبا است 33 بار چگالی خورشید است.
این کوتوله قرمز ستاره زاده اصلی است. این بدان معنی است که فعالیت های همجوشی در هسته ستاره آغاز شده است و انرژی ستاره در حین تبدیل هیدروژن به هلیوم تامین می شود.
پروکسیما قنطورس با روشنایی 0.17 درصد خورشید با سرعت کمتر از این انرژی تولید می کند. بنابراین، در حالی که انتظار می رود سن ستاره ما تقریباً باشد 10 میلیارد سال با این حال، پروکسیما قنطورس برای 4 تریلیون سال دیگر در این شاخه از تکامل ستاره ای باقی می ماند.
اگرچه پروکسیما قنطورس از خورشید بیشتر خواهد ماند، اما سرنوشتی مشابه خورشید خواهد داشت. هنگامی که ذخایر هیدروژن آن تمام شود، به عنوان یک کوتوله سفید در حال سوختن به زندگی خود پایان خواهد داد. این ستاره جرم کافی برای تبدیل شدن به ستاره نوترونی یا سیاهچاله را ندارد.
رصد پروکسیما قنطورس
پروکسیما قنطورس یک ستاره کم نور با قدر 11.05 است. بنابراین معمولاً با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیست. با این حال، از آنجایی که این یک ستاره فروزان است، در برابر انفجارها و شعله های ناگهانی ناشی از فعالیت مغناطیسی آسیب پذیر است.
این فعالیت ها شراره های قدرتمندی را ایجاد می کنند که از زمین قابل مشاهده است. در سال 2019، محققان یکی از بزرگترین ستارهبارانهای ثبت شده در کهکشان راه شیری را مشاهده کردند که از ستاره پروکسیما قنطورس میآمد.
این جت پلاسما فقط همین است 7 ثانیه تقریبا طول کشید 100 بار قوی تر از هر درخششی بود که تا به حال از خورشید ساطع شده بود.
ستاره های دوتایی منظومه آلفا قنطورس
عنصر دیگری از سیستم آلفا قنطورس در دوردست وجود دارد 4.4 سال نوری در میان ما یک جفت ستاره به نامآلفا سنتور A“و”آلفا قنطورس ب” او هست.
آلفا قنطورس آ یا “پای سنتوراین درخشان ترین عضو این منظومه ستاره ای است. این ستاره مانند پروکسیما قنطورس در مولد اصلی خود باقی می ماند. رازال قنطورس در زبان عربی به معنای پای قنطورس است.
پای سنتور بزرگتر و پرجرمتر از خورشید است. قطر آن 1.2 بار خورشید و جرم آن 1.1 بار او هست. دمای سطح این ستاره تقریباً 5500 درجه سانتیگراد او هست.
آلفا قنطورس A در یک سیستم دوتایی گرانشی وجود داردتولمانآلفا قنطورس B طوری قفل شده است که هر 22 روز زمینی مدار خود را در این سیستم دوتایی کامل می کند. تولیمان یک ستاره نارنجی است که کوچکتر و جرم کمتری از خورشید دارد. قطر آن 86 درصد و جرم او 97 درصد خورشید در نظر گرفته شده است. «تولیمان» به معنای دو شترمرغ نر است.
دمای سطح تولیمان تقریباً 5000 درجه سانتی گراد او هست؛ یعنی تولیمان خنک تر از خورشید است.
پروکسیما قنطورس توسط نیروی گرانش به این سیستم دوتایی محدود شده است. تحقیقات منتشر شده در سال 2017 نشان داد که پروکسیما قنطورس حدود 500000 سال طول می کشد تا یک بار به دور این ستاره دوتایی بچرخد. این مطالعه همچنین نشان داد که مدار پروکسیما قنطورس به دور پاهای قنطورس و تولیمان ممکن است بر تکامل سیاراتی که به دور این سه ستاره می چرخند تأثیر بگذارد.
آیا آلفا قنطورس سیاره دارد؟
با توجه به اینکه آلفا قنطورس نزدیک ترین منظومه ستاره ای به زمین است، شاید تعجب آور نباشد که این منطقه مکانی برای جستجوی سیارات فراخورشیدی باشد. در واقع، ستاره شناسان چندین سیاره مشکوک شبیه به حیات را در این منظومه مشاهده کرده اند، اما این منظومه در مجموع سه سیاره تایید شده دارد که هر سه به دور پروکسیما قنطورس می چرخند. هیچ یک از اکتشافات دیگر تایید نشده است.
تا سال 2023، پنج سیاره نامزد در این منظومه شناسایی شده اند: سه سیاره در مدار پروکسیما قنطورس (آلفا قنطورس C) و دو سیاره در حال گردش به دور تولیمان (آلفا قنطورس B).
اولین سیاره، اطراف تولیمان، یک سیاره فراخورشیدی استآلفا قنطورس BBاعتقاد بر این است که در سال 2012 وجود داشته است. فاصله این خوشه از ستاره تولیمان، ده بار کمتر از فاصله عطارد تا خورشید تخمین زده شد. بنابراین، حتی اگر وجود آلفا قنطورس BB تایید شود، دمای سطح آن به قدری بالا خواهد بود که سطح آن از گدازه پر می شود.
سیاره احتمالی دیگری در اطراف تولیمان ممکن است شرایط مطلوب تری داشته باشد. “آلفا قنطورس قبل از میلاد» اعتقاد بر این است که سیاره ای در نزدیکی زمین در هنگام عبور از نور ستاره تولیمان دیده شده است. این سیاره تقریباً به اندازه زمین است و مداری دارد بیست روز او آن را دریافت کرد.
سیارات پروکسیما قنطورس
اخترشناسان در مورد اطلاعات سیاراتی که به دور پروکسیما قنطورس می چرخند، مطمئن تر می شوند. به گفته ناسا”پروکسیما قنطورس ب“، که در سال 2016 کشف شد، سیاره ای است که در فاصله تقریباً شبیه زمین است. 5 درصد فاصله بین زمین و خورشید به دور ستاره پروکسیما قنطورس می چرخد.
جرم این سیاره معادل جرم زمین است و شعاع آن کمی بزرگتر است، اما فقط به دلیل نزدیکی به ستاره اش. 11.2 روز زمین زمان زیادی طول می کشد تا مدار کامل شود.
پروکسیما قنطورس b به ستاره خود بسیار نزدیکتر از زمین به خورشید است، اما به دلیل انرژی خروجی کمتر ستاره کوتوله قرمز، پروکسیما قنطورس b هنوز در منطقه قابل سکونت پروکسیما قنطورس است.
دورتر از ستاره پروکسیما قنطورس B، حدود 1.5 واحد نجومی از ستاره پروکسیما قنطورس و خارج از منطقه قابل سکونت، سیاره فراخورشیدی کوچک دیگری به نام وجود دارد.پروکسیما قنطورس ج» فرض بر این است که تقریبا هفت بار زمین و همه 1900 روز زمینی یک بار به دور ستاره خود می چرخد.
این سیاره برای اولین بار در سال 2019 با تغییراتی که در حرکت ستاره خود ایجاد کرد مشاهده شد. وجود پروکسیما قنطورس 2020 توسط تصاویر تلسکوپ فضایی هابل که در سال 1995 گرفته شد تایید شد. این شواهد آن را به یکی از معدود سیارات فراخورشیدی تبدیل می کند که وجود آنها از نظر بصری تایید شده است.
در سال 2022، سیاره سوم در اطراف پروکسیما قنطورس، یک سیاره کشف شدپروکسیما سنتوری دیاین سیاره تقریباً نامیده می شود یک چهارم زمین جرم دارد و تقریبا 3 درصد فاصله بین زمین و خورشید به دور ستاره خود می چرخد.
پروکسیما سنتوری دی پنج روز زمینی یک دایره آن را کامل می کند. این یکی از سبک ترین سیاره های فراخورشیدی است که تاکنون توسط ستاره شناسان ثبت شده است. این کشف باور ما را در مورد تعداد سیارات کم جرم، مانند زمین، تغییر داده است. همچنین ثابت کرد که ما اکنون توانایی فنی پیدا کردن آنها را با استفاده از ابزارهای پیشرفته داریم. از جرم بسیار کم این سیاره، میتوان نتیجه گرفت که احتمالاً ترکیبی سنگی مانند زمین و مریخ دارد.
آیا پای سنتور سیاره دارد؟
علاوه بر این سیارات، در سال 2021 اخترشناسان متوجه علائم احتمالی وجود یک سیاره فراخورشیدی شدند که به دور پای سنتور در منطقه قابل سکونت ستاره می چرخد. اگرچه ممکن است آنچه مشاهده شده فقط یک دانه غبار بوده باشد، اما در صورت تایید، نام آزمایشی است. C1 او برای آن انتخاب شد.
آیا انسان می تواند روی آلفا قنطورس زندگی کند؟
ما می دانیم که آلفا قنطورس نزدیک ترین منظومه ستاره ای به منظومه شمسی ما است و مطمئن هستیم که سیاراتی شبیه به زمین در آنجا وجود دارد. سوال این است که آیا انسان می تواند در آنجا زندگی کند؟
با توجه به شباهت های خورشید در انواع طیفی، نوع ستاره و سن و ثبات احتمالی مدارها، پیشنهاد شده است که این منظومه ستاره ای می تواند یکی از بهترین مکان ها برای حیات فرازمینی باشد.
اما مطمئناً بزرگترین چالشی که در ساختن یک خانه جدید در این سیستم با آن روبرو هستیم، پیمودن مسافت زیادی تا این سه ستاره است. آلفا قنطورس نزدیک ترین منظومه ستاره ای به زمین است، اما هنوز بیش از 4 سال نوری با زمین فاصله دارد. این فاصله معادل است 37.8 تریلیون کیلومتر او هست.
برای طی کردن این مسافت زیاد، به یک فضاپیمای بسیار سریعتر یا وسیله دیگری برای سفر نیاز داریم. به گفته ناسا، شاتل فضایی دیسکاوری (در سال 2011 بازنشسته شد) با سرعتی در حدود 28000 کیلومتر در ساعت حرکت می کند. حتی با حرکت ثابت در این سرعت، بیش از 148000 سال رسیدن به آلفا قنطورس زمان می برد.
حتی زمانی که فضاپیمای Orion، کپسول آرتمیس، آماده حمل انسان باشد، حداکثر سرعت آن حدود 32000 کیلومتر در ساعت خواهد بود. این سرعت زمان سفر به پروکسیما قنطورس را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
تنها فضاپیماهایی که منظومه شمسی را ترک کرده اند وویجر 1 و 2 هستند و ناسا تخمین می زند که حتی با سرعت بیش از 56000 کیلومتر در ساعت، وویجر 1 و 2 برای رسیدن به مرز نامشخص بین منظومه شمسی و پروکسیما قنطورس تقریباً حرکت خواهند کرد. 40 هزار سال طول می کشد.
این بدان معناست که ممکن است بیش از 80000 سال طول بکشد تا فضاپیما به خود ستاره برسد.
آیا آلفا قنطورس به زمین نزدیک می شود؟
ستارگان و سیارات آلفا قنطورس در حال حرکت به سمت زمین هستند، اما سرعت آنها بسیار پایین است.
این سیستم تقریبا 30 هزار سال آینده در نزدیکترین نقطه به منظومه شمسی خواهد بود. به طور دقیق تر، فاصله ستاره از ما در آن زمان تقریباً بود 3 سال نوری خواهد بود.
سپس پس از 3000 سال، منظومه ستاره ای بار دیگر از منظومه شمسی دور خواهد شد و پروکسیما قنطورس دیگر نزدیک ترین ستاره به خورشید نخواهد بود. در این لحظه ستاره دیگری زنگ زدراس 248او این سمت را دارد.
ماموریت های آینده
آلفا قنطورس هدف اصلی برای اکتشاف بین ستاره ای سرنشین دار یا روباتیک است. با استفاده از فناوری فعلی فضاپیما، عبور از فاصله بین خورشید و این ستاره هزاران سال طول می کشد. با این حال، در 20 سال آینده، پیشرانش پالس هسته ای یا فناوری بادبان نور لیزری ممکن است سفر به آلفا قنطورس را ممکن کند.
هدف از چنین ماموریتی پرواز در خارج از منظومه و شاید تصویربرداری از سیاراتی است که ممکن است در آن منظومه وجود داشته باشند.
در سال 2017، ناسا همچنین طرحی را برای ارسال یک فضاپیما به آلفا قنطورس در سال 2069 منتشر کرد. این تاریخ مصادف با یکصدمین سالگرد فرود مرد بر ماه (1969) در مأموریت آپولو 11 است.
کارشناسان ناسا می گویند که حتی با سرعت تقریباً 10 درصد سرعت نور (108 میلیون کیلومتر در ساعت) امکان پذیر است 44 سال چقدر طول می کشد تا فضاپیما به این منظومه ستاره ای برسد؟ ارسال سیگنال به زمین چهار سال دیگر طول خواهد کشید. این طرح هنوز در مرحله اولیه است.
خلاصه
آلفا قنطورس پس از خورشید نزدیک ترین منظومه ستاره ای به زمین است. دو ستاره درخشان در این منظومه آلفا قنطورس A و B هستند. اما اینها تنها اعضای این سیستم نیستند. سومین و ضعیف ترین ستاره آلفا قنطورس آلفا قنطورس C یا پروکسیما قنطورس است. ستاره شناس اسکاتلندیرابرت انیساین ستاره در سال 1915 کشف شد و نزدیکترین ستاره به خورشید در میان سایر ستارگان منظومه است. سیاره های اطراف این ستاره ها به عنوان محتمل ترین نامزدهای حیات فرازمینی شناخته می شوند.
سوالات متداول
آلفا قنطورس از سه ستاره تشکیل شده است که نزدیکترین آنها تنها 4.22 سال نوری از ما فاصله دارد. این منظومه یکی از معدود مکان هایی در کهکشان راه شیری محسوب می شود که ممکن است شرایط مناسبی را برای حیات زمینی فراهم کند.
این فرضیه وجود دارد که حیات می تواند در سیارات این منظومه ایجاد شود. زیرا مناطق مرزی بین دو نیمکره ممکن است دمایی مناسب برای انسان داشته باشند.
منبع خبر: https://digiato.com/astronomy/alpha-centauri-nearest-star-system
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز