هادی احمدی، مدیر روابط عمومی انجمن داروسازان ایران، درباره آخرین تحولات مربوط به مطالبات معوق داروخانه از شرکت های بیمه گفت: شرکت بیمه سلام تا پایان اسفند سال گذشته سهم ارز و دارو را به طور کامل به داروخانه ها پرداخت کرد، اما متأسفانه اداره کل تامین اجتماعی تا پایان آذرماه سال گذشته، وی حقوق خود را به داروخانه ها پرداخت کرده و از آن زمان تاکنون سهم ارز و دارو را پرداخت نکرده است.
وی با اشاره به روند پرداخت معوقات به داروخانه ها گفت: با وجود اعتراضات فراوان داروخانه ها و تهدید به عدم ارائه خدمات به دلیل عدم پرداخت مطالبات، انتظار می رود روند پرداخت به صورت مستمر و منظم ادامه یابد و باید در دو سال گذشته دیگر شاهد چنین چیزی نیستیم.
سازمان تامین اجتماعی ناجی یا عامل بحران نظام سلامت؟
وی افزود: تاخیر در پرداخت بدهی سازمان تامین اجتماعی که وارد ششمین ماه می شود، مشکلات زیادی را برای داروخانه ها ایجاد کرده است، زیرا حجم بدهی سازمان تامین اجتماعی به داروخانه ها معادل حدود 3 برابر بدهی سایر موسسات بیمه ای است.
آل احمدی با اشاره به معوقات داروخانه ها گفت: مجموع مطالبات معوقه داروخانه ها به 16 هزار داروخانه در سراسر کشور از سازمان های بیمه گر و سازمان هدف حمایتی بالغ بر 6.5 ژامبون در ماه است که از این میزان حدود 3 ژامبون وابسته به سازمان های بیمه گر و سازمان های بیمه گر است. موسسه حمایتی 3.5 سایر موارد مربوط به همتات و مابه التفاوت ارزی که سازمان هدف باید در یارانه پرداخت کند به ما بستگی دارد. با این محاسبه می توان گفت سهم سازمان تامین اجتماعی از پرداخت مطالبات داروخانه ها در هر ماه حدود 2 ژامبون است که در حال حاضر به مدت 5 ماه به تعویق افتاده است.
مدیر روابط عمومی انجمن داروسازان ایران در خصوص اینکه آیا عدم ایفای تعهدات مؤسسات بیمه ای به دلیل معوقات آنها از دولت است، توضیح داد: درست است که مؤسسات بیمه ای از جمله سازمان تأمین اجتماعی معوق دارند. ادعای دولت دارند، اما این موضوع قابل حل نیست تا بهانه ای برای پرداخت نکردن به موقع تعهداتشان باشد
به داروخانه ها دلیل اصلی این تاخیرها سوءمدیریت منابع مالی توسط نهادهای بیمه گر به ویژه سازمان تامین اجتماعی است. این سازمان به جای پرداخت به موقع سفارشات داروخانه، از این منابع مالی برای هزینه های غیر ضروری استفاده می کند.
وی ادامه داد: قبل از طرح دروار، حمایت های ارزی مستقیماً به حساب سازمان تامین اجتماعی واریز می شد، اما با توجه به سوء مدیریت سازمان در تخصیص این منابع، مقرر شد این حمایت ها به صورت مستقل توسط سازمان هدفمند حمایتی مدیریت شود. پرداخت آن به داروخانه ها دلیل اصلی این تصمیم عدم پرداخت به موقع تعهدات سازمان تامین اجتماعی در قبال داروخانه ها و سایر ارائه دهندگان خدمات درمانی بوده است. این سازمان به جای استفاده از مزایا برای پرداخت مطالبات معوق، از آن برای اهداف دیگری مانند پرداخت حقوق بازنشستگان استفاده کرد.
سابقه عدم پرداخت به موقع تعهدات سازمان تامین اجتماعی
این عضو انجمن داروسازان ایران گفت: سازمان تامین اجتماعی طبق آمار در سال گذشته در مجموع 81 همسه از مردم به عنوان حق بیمه دریافت کرده است که از این میزان 61 همسه به طرف قرارداد از جمله داروخانه ها و مراکز درمانی پرداخت شده است. اما 20 درصد از این درآمد معادل 25 درصد در حساب مؤسسات بیمه باقی مانده و به طرفین قرارداد پرداخت نشده است. این موضوع باعث نگرانی و نشان دهنده ضعف مدیریت در تخصیص منابع مالی به این سازمان ها است. در حالی که حوزه درمان با کمبود نقدینگی و مطالبات معوق مواجه است، نگهداری این حجم از منابع مالی در حساب موسسات بیمه غیرقابل قبول است.
آل احمدی ادامه داد: سازمان تامین اجتماعی به عنوان بزرگترین موسسه بیمه ای کشور دارای مراکز متعددی از جمله مراکز درمانی و کارخانه های تولید و توزیع است. با توجه به گستردگی فعالیت این سازمان، نیاز به شفافیت و نظارت دقیق بر عملکرد مالی آن دو چندان می شود، اما متأسفانه سازمان تامین اجتماعی سابقه عدم پرداخت به موقع تعهدات خود به داروخانه ها و سایر ارائه دهندگان خدمات درمانی را دارد.
آل احمدی همچنین معتقد است که تشکیل سازمان هدفمندسازی حمایت ها با هدف شفافیت و نظارت بیشتر بر تخصیص حمایت های ارزی و همچنین پرداخت به موقع مطالبات به ارائه دهندگان خدمات پزشکی از جمله داروخانه ها انجام شده است، اما متاسفانه این سازمان نیز شکست می خورد. تا تعهدات خود را به طور کامل انجام دهد
موفقیت آمیز نبود تاخیر در پرداخت کمک های سازمان هدف حمایتی نیز به نوبه خود منجر به تاخیر در پرداخت مطالبات داروخانه توسط سازمان تامین اجتماعی شد. این باعث ایجاد چرخه ای از مشکلات شده است که در نهایت منجر به آسیب به بیمار می شود.
وی گفت: انتظار داریم نهادهای بیمه گر به تعهدات قانونی خود در قبال داروخانه ها عمل کرده و مطالبات خود را به موقع پرداخت کنند. در غیر این صورت انجمن داروسازان ایران از تمام ابزار قانونی خود برای استیفای حقوق داروخانه ها و بیماران استفاده خواهد کرد.
انبوهی از مشکلات در انتظار بیماران است!
بدیهی است ادامه عدم پرداخت مطالبات داروخانه از سوی نهادهای بیمه ای مانند بیمه سلامت و سازمان تامین اجتماعی عواقب جدی برای بیماران به همراه خواهد داشت. کمبود دارو، گرانی دارو و حتی تعطیلی داروخانه ها تنها بخشی از این مشکلات است. در برخی موارد کمبود داروهای ضروری به ویژه داروهایی که برای بیماران خاص در نظر گرفته شده است، جان بیماران را به خطر می اندازد. اما راه حل چیست؟
آل احمدی راه حل این مشکل را بازگشت موسسات بیمه به اعمال قانون عنوان کرد چرا که این موسسات طبق قانون موظفند حداکثر یک ماه پس از ارائه مدارک مطالبات طرفین قرارداد را پرداخت کنند. همچنین در صورت تأخیر در پرداخت خسارت داروخانه ها، سازمان های بیمه گر باید سودی معادل اوراق مشارکت را به عنوان جریمه تأخیر پرداخت کنند. یعنی باید علاوه بر پرداخت اصل مطالبات، دیرکرد را نیز جبران کنند.
وی ادامه داد: متاسفانه شاهدیم که برخی از موسسات بیمه ای به این تکلیف قانونی پایبند نیستند. نه تنها جریمه دیرکرد را نمی پردازند، در پرداخت اصل مبلغ نیز تاخیر دارند. این امر چرخه عرضه دارو را مختل می کند و در نهایت به بیماران آسیب می رساند. تاخیر در پرداخت مطالبات داروخانه عواقب منفی زیادی دارد. از جمله این نتایج می توان به کمبود دارو در داروخانه ها، قیمت بالای داروها و کیفیت پایین خدمات دارویی اشاره کرد.
مدیر روابط عمومی انجمن داروسازان ایران خاطرنشان کرد: لازم است نهادهای بیمه گر به تعهدات قانونی خود در قبال داروخانه ها عمل کرده و مطالبات خود را به موقع پرداخت کنند. این نه تنها به نفع داروخانه ها، بلکه به نفع بیماران است./ اکو نگار
منبع خبر: https://www.saalemnews.com/news/16963/%D8%AA%D8%A7%D9%85%DB%8C%D9%86-%D8%A7%D8%AC%D8%AA%D9%85%D8%A7%D8%B9%DB%8C-%D8%AF%DB%8C-%D9%85%D8%A7%D9%87-%D8%B3%D8%A7%D9%84-%DA%AF%D8%B0%D8%B4%D8%AA%D9%87-%D8%B3%D9%87%D9%85-%D8%A7%D8%B1%D8%B2-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88%DB%8C-%D8%AE%D9%88%D8%AF-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D9%88%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%87-%D9%87%D8%A7-%D9%BE%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AE%D8%AA-%D9%86%DA%A9%D8%B1%D8%AF%D9%87
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز