absnews
طالبی طادی افزود: بر اساس مقررات بانک مرکزی، هر بانک میتواند تا سقف 20 درصد از کل سرمایه خود به یک نفر از ذینفعان تسهیلات اعطا کند. این بانک همچنین می تواند تا سقف 8 برابر سرمایه خود به ذینفعان مختلف تسهیلات اعطا کند.
طالبی طادی افزود: این اقدام سیاستگذار و ناظر بر اجرای صحیح قوانین توسط بانک ها یکی از مهم ترین دلایل این تنبلی اقتصادی است. در حالی که قرار بود بانک ها موتور رشد اقتصادی کشور باشند دست به فعالیت های تخریبی زده اند و مردم هر روز با تحمل تورم و اختلاف طبقاتی تاوان آن را می پردازند.
نا وضعیت نامناسب تاسیسات بزرگ
طالبی طادی با انتقاد از وضعیت فعلی تسهیلات کلان در اقتصاد کشور گفت: بانک مرکزی علیرغم نقش مخربی که تسهیلات کلان در اقتصاد کشور ایفا می کند، به عنوان نهادی تاثیرگذار غیرفعال است که مهمترین آن در این زمینه است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، نقش بانک ها در اقتصاد کشور بر هیچکس پوشیده نیست. بانک ها با اعطای تسهیلات می توانند نقش مهمی در حمایت از تولیدکنندگان خرد داشته باشند. اما در صورتی که بانک مرکزی نظارت کافی و مؤثر بر فعالیت بانک ها نداشته باشد، ممکن است بانک ها در جهت اشتباهی برای ارائه تسهیلات و تشویق فعالیت های سفته بازی در بازارهای مختلف قرار گیرند. در حالی که بسیاری از بنگاه های کوچک و خرد برای راه اندازی نیاز به تسهیلات خرد دارند، بانک ها به عنوان یکی از تامین کنندگان اصلی واحدهای تولیدی خرد نه تنها نقش حمایتی خوبی ندارند، بلکه ترجیح می دهند به تولیدکنندگان تسهیلات دهند. خرد، به مشتریانی که درخواست تسهیلات بزرگ دارند، بیشتر قرض بدهید. در همین راستا با دکتر حسین طالبی طادی، کارشناس اقتصاد سیاسی و استاد دانشگاه گفتوگو کردیم.
وی افزود: اسناد در تاسیسات خرد بسیار مایع تر از تاسیسات بزرگ است و در صورتی که مشتری نتواند هزینه نصب را بازپرداخت کند، می توان از اسناد استفاده بهینه کرد. در بازپرداخت اقساط کمتر، تسهیلات کلان سوما اغلب به اشخاص مرتبط با سهامداران عمده بانک پرداخت می شود، به طوری که فشار بانک برای بازیابی منابع از دست رفته در بسیاری از موارد کافی نیست. با توجه به دلایل ذکر شده امکان عدم بازپرداخت تاسیسات بزرگ بسیار بیشتر از تاسیسات خرد بوده و به دلیل حجم بالا تاثیر بسزایی در افزایش نقدینگی دارد.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به این سوال که کارخانه های کلان تا چه حد در اقتصاد موثر هستند که مهمترین عامل تورم و معیشت مردم در اقتصاد کشور محسوب می شود، گفت: افزایش نقدینگی بلندمدت موجب افزایش تورم و افزایش قیمت ها می شود. همچنین ارائه تسهیلات مدیر تصفیه و بازپرداخت وی عامل پاکسازی نقدینگی ایجاد کرده است.اعطای تسهیلات کلان به دلایل متعددی ریسک تورم بالایی دارد.
وی گفت: در بین بانک هایی که وضعیت تسهیلات کلان خود را منتشر کرده اند، وضعیت چندان مناسب نیست. وی گفت: 4 بانک به دلیل افزایش بدهی دارایی های ترازنامه دارای سرمایه منفی هستند و اجازه اعطای تسهیلات کلان را ندارند در حالی که تعداد زیادی تسهیلات کلان ثبت شده است. در بین سایر بانک ها بیش از 6 بانک بیش از حد مجاز تسهیلات کلان اعطا کردند. به عنوان مثال، در حالی که بانک ها تنها مجاز به وام دادن مبالغ کلان معادل 8 برابر سرمایه خود هستند، یکی از بانک ها بیش از 100 برابر سرمایه خود وام داده است. بدیهی است اعطای تسهیلات کلان با حجم بالا به دلایل ذکر شده، هم ریسک افزایش تورم را افزایش می دهد و هم شکاف طبقاتی را بیشتر می کند.
وی با بیان اینکه وقتی از علل تورم یا افزایش نقدینگی صحبت می کنیم، کلمه تسهیلات کلان بسیار رایج است، گفت: تسهیلات کلان بر متغیرهای کلان اقتصادی و وضعیت فعلی شبکه بانکی تاثیر گذاشته است.
این کارشناس اقتصادی در پاسخ به سوالی درباره نوع تسهیلاتی که به آن تسهیلات کلان می گویند، گفت: هر گاه حجم تسهیلات اعطایی به یک ذینفع (کلیه افراد دارای روابط نزدیک فامیلی یا مشارکتی یا سایر انواع «منافع مشترک) بیشتر از 10 باشد. اگر درصدی از کل سرمایه بانک باشد که تسهیلات برای بانک مورد نظر مادی تلقی می شود.
این استاد دانشگاه گفت: وضعیت فعلی بانک های ایرانی از نظر رعایت مقررات در این حوزه اصلا مطلوب نیست و اصلا منتشر نشده است.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز