قطعا بخش کشاورزی دانش بنیان می تواند نقش بسیار مهمی در رونق تولید در بخش کشاورزی و ایجاد اشتغال داشته باشد. در این گزارش به برخی از حوزه های بسیار مهم کشاورزی دانش بنیان و منابع طبیعی می پردازیم:
یکی دیگر از حوزه های دانش بنیان در بخش کشاورزی، اصلاح نظام توزیع در بخش کشاورزی است. در شرایط کنونی وجود واسطههای غیرضروری در فرآیند تجاریسازی و بازاریابی محصولات کشاورزی یکی از چالشهای بخش کشاورزی است که علاوه بر گرانکردن محصولات کشاورزی، مانع از رسیدن سود اصلی این بخش شده است. تولید کننده واقعی؛ بنابراین آگاهی از راه اندازی سیستم توزیع کشاورزی و حذف واسطه های غیر ضروری به طرق مختلف در این بخش ضروری به نظر می رسد.
3- حفاظت خاک
حفاظت از آب و جلوگیری از هدررفت آب در بخش کشاورزی یکی از مهمترین حوزه های کشاورزی دانش بنیان و منابع طبیعی است. متأسفانه در شرایط فعلی 70 درصد بارندگی به دلیل تبخیر و تعرق دور از دسترس است و اگر بتوان با آبخیزداری و آبخوان داری این میزان تبخیر را حداقل به نصف کاهش داد، آب قابل برنامه ریزی کشور بیش از دو برابر خواهد شد. . (یعنی حدود 200 میلیارد متر مکعب) که می تواند نقش مهمی در تولید محصولات کشاورزی و همچنین مصارف دیگر مانند نوشیدنی و صنعت داشته باشد.
1- محافظت در برابر هدررفت آب
نکته مهم و بسیار مهم در این زمینه، آگاهی از راه اندازی استحصال و بهره برداری از آب های زیرزمینی است که به گفته بسیاری از کارشناسان و صاحب نظران، بزرگترین چالش زیست محیطی کشور است. زیرا منابع آب زیرزمینی 55 درصد نیاز آبی کشور را پوشش می دهد و بسیاری از چالش های زیست محیطی مانند گرد و غبار، خشکسالی، فرونشست و … را پوشش می دهد. ناشی از عدم توجه جدی به آب های زیرزمینی است.
یکی دیگر از حوزه های بخش کشاورزی دانش بنیان افزایش بهره وری بخش کشاورزی است. در حال حاضر پایین بودن بهره وری در تولید محصولات کشاورزی نسبت به کشاورزان نمونه و یا متوسط عملکرد در کشورهای توسعه یافته در بخش کشاورزی یکی دیگر از چالش های بخش کشاورزی است. این چالش، همراه با کمبود سرمایه انسانی، باید موضوع محوری در بخش کشاورزی دانش بنیان باشد. در این راستا بررسی ها نشان می دهد که به عنوان مثال متوسط عملکرد کشور در تولید گندم آبی 3.5 تا 4 تن در هکتار است که با ایجاد دانش در این زمینه می توان این میزان را بیش از 3 برابر کرد (در حال حاضر برخی از کشاورزان با دانش کشاورزی خود توانسته اند 14 تا 13 تن در هکتار گندم تولید کنند.) به گفته مسئولان، بهره وری آب محصولات کشاورزی در کشور 35 درصد است در حالی که بهره وری کشورهای جهان به 65 درصد می رسد. .
6- اصلاح نظام توزیع محصولات کشاورزی
4- تولید بذر هیبرید
absnews
یکی دیگر از زمینه های دانش مبتنی بر بخش کشاورزی، وجود زباله در بخش کشاورزی است. ضایعات کشاورزی معادل حدود 30 درصد تولیدات کشور و سرمایه بسیار ارزشمندی است که ایجاد و تکمیل زنجیره ارزش می تواند منشأ تحول عظیمی در ارزش افزوده بخش کشاورزی باشد. برای مثال می توان از علف و برگ نیشکر برای تولید خوراک دام و تخته خرده چوب و از کاغذ و شاخه خرما برای خوراک دام و تخته خرده چوب استفاده کرد. لازم به ذکر است که متاسفانه در ساختار وزارت جهاد کشاورزی برای مدیریت و نظارت بر این مهم تلاش جدی صورت نگرفته است.
یکی دیگر از حوزه های کشاورزی دانش بنیان، تولید بذر هیبریدی در کشور است. متأسفانه یکی از وابستگی های کشور در بخش کشاورزی بذرهای هیبریدی است که حجم زیادی از بذر سبزی و صیفی را از خارج از کشور از طریق واردات تامین می کند که می تواند تا حدود زیادی از مراکز دانش در عقب ماندگی کشور حمایت کند. عرصه
به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوزفایل معجزه آبخیزداری» ; امسال توسط راهنمای عالی سال “تولید پایگاه دانش اشتغال محور” نامگذاری شده بود. یکی از بخش هایی که در فرمایشات نوروزی رهبر معظم انقلاب بر آن تاکید شده است، آگاهی از راه اندازی بخش کشاورزی است که متاسفانه کشور در این زمینه با چالش ها و ضعف های جدی مواجه است. به گفته علیرضا عباسی نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی تقریباً از حدود 6 هزاران کسب و کار دانش بنیان که تنها سه درصد آن در حوزه کشاورزی است و این تعداد اندک همه حوزه های بخش کشاورزی را در بر نمی گیرد.
یکی از مهمترین حوزه های بخش کشاورزی دانش بنیان، حفاظت از خاک در کشور است. یکی از چالش های اصلی بخش کشاورزی و منابع طبیعی کشور، فرسایش و تخریب خاک است که متاسفانه این نعمت الهی به راحتی از دسترس خارج می شود و هر ساله حجم قابل توجهی از خاک بر اثر فرسایش از بین می رود. طبق بررسی های انجام شده، سالانه حدود 2 میلیارد تن فرسایش خاک در کشور برآورد می شود که خسارت ناشی از آن حدود 56 میلیارد دلار است. از بین رفتن سلامت جامعه و آلودگی آب تنها بخشی از آسیب های ناشی از فرسایش خاک است و دانش اجرای حفاظت خاک می تواند نقش موثری در پیشگیری از این خطرات داشته باشد.
2- افزایش بهره وری کشاورزی
5- مدیریت پسماند یا پسماندهای کشاورزی
درباره این فایل بیشتر بدانید:
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز