کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری تاکید کرد: داشتن پروژه و اعتقاد به آن پیش شرط جهش کشور است.
به گزارش ای بی اس نیوز، سعید جلیلی ضمن شرکت در برنامه گفت و گوی ویژه برنامه های توسعه کشور، اظهار کرد: در تدوین برنامه های پنجم و ششم توسعه و برنامه هفتم توسعه شرکت کردم. در مورد برنامه هفتم توسعه نظر خوبی دارم. شروع دولت بعدی با برنامه هفتم توسعه فرصت خوبی است زیرا دولت با برنامه ای که تصویب شده و بسیار ارزشمند است کار خود را آغاز می کند.
داشتن پروژه و اعتقاد به آن لازمه جهش کشور است
وی ادامه داد: داشتن برنامه و اعتقاد به آن لازمه جهش کشور است. در سال 92 دولت وقت به برنامه ششم اعتقادی نداشت و رئیس جمهور وقت گفت که این برنامه را قبول ندارم و فقط 30 درصد این برنامه اجرا شد و رشد منفی داشتیم یا نداشتیم. حدود 15 نکته در برنامه وجود دارد که دولت باید در یک سال برای آن برنامه تهیه کند، یعنی دولت باید برنامه هفتم توسعه را داشته باشد، دولت باید سریع این برنامه ها را تهیه کند.
جلیلی خاطرنشان کرد: به طور عمیق بررسی کردم که چرا طرح های عمرانی به درستی اجرا نمی شود. در سال 1337 سازمان برنامه از گروهی از دانشگاه هاروارد دعوت کرد و کتابی منتشر کردند. بحث برنامه نویسی در ایران را در سال 1341 مطرح کردند و امروز هم برخی از این مسائل وجود دارد. مهم است بدانید که چرا برنامه خاتمه نمی یابد. رئیس جمهور باید برنامه ها را بشناسد، موانع اجرای برنامه را بشناسد و آنها را برطرف کند. برنامه ششم توسعه فقط 30 درصد اجرا شد، یعنی اگر برنامه نبود این 30 درصد اجرا می شد.
وی ادامه داد: زمانی که لایحه برنامه هفتم تدوین شد رشد هشت درصدی و تورم کمتر از ده درصد بود. تفاوت این بود که آیا این اهداف محقق می شوند یا خیر. ما ساعتها در مورد دولت در سایه مطالعه کردیم و با دولت و مجلس صحبت کردیم و نتیجهگیری من این بود که این اهداف محقق میشود، اما باید دست به کار شویم. باید هر چه زودتر 15 برنامه ای که دولت باید تهیه کند تدوین شود.
این کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: در ابتدای دولت رئیس جمهور منعکس کردیم که در تولید، توزیع و مصرف فرآورده های نفتی 2 تا 4 درصد ضایعات در فرآورده های نفتی وجود دارد و راه حل چون سیستم خطی بود که در برنامه هفتم نبود، به آقای رئیسی گفتم و ایشان پیگیری کردند و وارد برنامه شدند. این از هدر رفتن میلیاردها دلار جلوگیری می کند، اما باید انجام شود.
وی مدیریت بازار ارز، حاکمیت ریال و قابل پیش بینی بودن بازار را از وظایف رئیس جمهور دانست که باید به آن احترام بگذارد، گفت: روند گردش پول در داخل کشور را راستی آزمایی کرده ایم. عوامل ایجاد اختلال در بازار ارز مشکلاتی در این زمینه وجود دارد که باید برطرف شود. شرط لازم برای ثبات بازار ارز این است که مصارف و منابع پولی و همچنین اولویت های تخصیص مشخص باشد.
دولت باید برای تثبیت حاکمیت ریال برنامه داشته باشد
این عضو شورای تشخیص فرصت افزود: فاصله تخصیص و عرضه ارز چند ماه طول می کشد به همین دلیل خودش به بازار می رود و ارز بالای 50 هزار تومان می خرد که بازار را شوکه می کند. زمانی که عرضه ارز در سه ماه به پایان می رسد، همان ارز را در بازار به قیمت بالایی می فروشد، بنابراین فاصله بین تخصیص ارز و عرضه، تلاطم بازار را ایجاد می کند. همچنین دولت باید برای ثبات رژیم ریال برنامه داشته باشد. یکی از اولویت های دولت من این است که حاکمیت ریال ثابت شود. یعنی دولت مقتدر. اصلاح نظام بانکی باید ادامه یابد تا رشد اقتصادی تضمین شود. برخی بانکها، بهویژه بانکهای خصوصی، از جیب مردم پول ایجاد میکنند، اما به شرکتهای خود تسهیلات میدهند، سپس به مشتریان بزرگ خود که ممکن است در حال تولید نباشند. باید بررسی شود که نصب تا چه حد در اولویت های برنامه هفتم توسعه قرار می گیرد.
وی تاکید کرد: مالیات ممکن است منبع درآمد باشد اما ابزاری برای سیاست گذاری و ایجاد عدالت است. ابزار مالی باید برای حمایت از تولید و واردات غیر ضروری برای بازگرداندن نظم به بازار استفاده شود. مالیات می تواند فشار بر شهروندان را کاهش دهد و عدالت را برقرار کند. افرادی که درآمد پایینی دارند مالیات می پردازند در حالی که آنهایی که درآمد بالا دارند مالیات نمی پردازند. فرار مالیاتی نباید وجود داشته باشد. هرکس درآمد نجومی دارد باید مالیات هم بدهد. یک دولت قدرتمند باید یک سیستم مالیاتی مناسب داشته باشد.
جلیلی همچنین خاطرنشان کرد: مسکن یکی از مشکلات اساسی در کشور ما است. ما در کشورمان مشکل کمبود زمین نداریم. مشکل انحصار زمین و تبعیض زمین است. در برنامه هفتم مصوبه خوبی مجلس بود که دو دهم مساحت کشور را می توان به بافت مسکونی اضافه کرد. بر این اساس می توان نزدیک به 330 هزار هکتار را برای مسکن در نظر گرفت. فرصت بسیار خوبی است، اما نباید دید تک بعدی داشته باشید. پس از تامین مسکن، تامین شغل برای مردم مهم است. ما نباید فقط بگوییم چه کسانی به مسکن نیاز دارند، بلکه باید به این موضوع به عنوان یک بحث کاربری و اشتغال نگاه کنیم.
این کاندیدای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد: سهم ما از دریا باید از دو درصد به ده درصد افزایش یابد تا از اقتصاد دریایی بهره مند شویم. سهم ما از دریا خیلی کم است. همانطور که در برنامه هفتم نشان داده شده است باید از این فرصت استفاده کنیم. بررسی مسکن زمانی نتیجه می دهد که از نقشه برداری زمین برای ایجاد اشتغال استفاده شود. محل اقامت فقط یک خوابگاه نیست. مسائل معماری و فرهنگی نیز در ایجاد مسکن برای ایجاد مکان آرامش حائز اهمیت است. یک نفر باید در یک دقیقه به محل تفریح برسد.
ادامه بده…