کپسول استارلاینر بوئینگ پنجشنبه شب با موفقیت به ایستگاه فضایی بین المللی لنگر انداخت و دو فضانورد آن سرانجام وارد “شهر بزرگ در آسمان” شدند. این گام مهمی برای ناسا و بوئینگ بود تا ثابت کنند که فضاپیمای بوئینگ می تواند در رقابت با فضاپیمای اسپیس ایکس به ناوگان فضاپیماهای ناسا بپیوندد.
پس از دو تاخیر به دلیل مشکلات فنی، سرانجام استارلاینر روز چهارشنبه به بازار عرضه شد. اما این پایان مشکلات بوئینگ نبود. اتصال این کپسول به ایستگاه فضایی نیز با مشکلاتی همراه بود که منجر به قطع شدن این روند شد. سرانجام فضاپیمای استارلاینر در ساعت 21:04 به وقت تهران در ایستگاه فضایی بین المللی پهلو گرفت.
این کپسول در ارتفاع 420 کیلومتری از سطح اقیانوس هند به ایستگاه متصل شد. این دو فضاپیما اکنون با سرعت 28160 کیلومتر در ساعت به دور زمین می چرخند.
بری «بوچ» ویلمور و سونیتا «سانی» ویلیامز فضانوردان این ماموریت هستند و به مدت هشت روز در ایستگاه فضایی خواهند ماند. ویلمور که فرماندهی این مأموریت را برعهده دارد، در پیامی به ایستگاه زمینی در هیوستون، از ارتباط با “شهر بزرگ در آسمان” ابراز خرسندی کرد.
ویلمور 58 ساله و ویلیامز 61 ساله تقریباً دو ساعت پس از لنگر انداختن در کپسول ماندند تا قبل از باز کردن دریچه های ورودی، مراحل استاندارد را انجام دهند. از جمله بررسی نشت هوا و افزایش فشار هوا در گذرگاه بین کپسول و ایستگاه فضایی.
کپسول استارلاینر با نام مستعار “کالیپسو” حدود 350 کیلوگرم محموله شامل 140 کیلوگرم غذا و سایر تجهیزات درخواستی چهار فضانورد آمریکایی و سه فضانورد روسی ساکن در ایستگاه را حمل می کند.
تازه واردان با استقبال گرم فضانوردان در ایستگاه فضایی مواجه شدند که تصاویر آنها به صورت زنده توسط ناسا پخش شد. ابتدا ویلیامز و سپس ویلمور وارد ایستگاه شدند و با لباس پرواز آبی خندیدند.
مشکلات Starliner در برقراری ارتباط با ایستگاه فضایی
ابتدا قرار بود کپسول ساعت 19:45 به وقت تهران با ایستگاه فضایی تماس بگیرد. اما این برنامه به تعویق افتاد زیرا 5 موتور از 28 موتور کنترل واکنش کپسول در فاصله 300 متری ایستگاه از کار افتادند. علت این خرابی ها نشت هلیوم در موتور اعلام شد.
ناسا و بوئینگ به این نتیجه رسیدند که این مشکلات مانع از اتصال به ایستگاه نمی شود. ویلمور و ویلیامز توانستند چهار پیشران را با آزمایش آتش داغ (همان فرآیند خاموش کردن و راه اندازی مجدد) دوباره فعال کنند.
پس از این وقفه که بیش از یک ساعت به طول انجامید، وسیله نقلیه استارلاینر دوباره به ایستگاه فضایی نزدیک شد و عملیات لنگر انداختن را آغاز کرد.
مدیر برنامه ناسا استیو استیچ به خبرنگاران گفت که اتصال Starliner به ایستگاه فضایی کمی دشوارتر از کپسول های دیگر است. در طی این ماموریت، چهار نشت هلیوم در فضاپیما کشف شد. یکی از این نشت ها قبل از راه اندازی Calypso کشف شد. اما بوئینگ اعلام کرد که این نشت باعث اختلال در ماموریت نخواهد شد.
اینها تنها تعدادی از مشکلاتی است که بوئینگ برای تایید کپسول خود با آن مواجه است. مشکلات متعدد در پروازهای آزمایشی مداری، مشکلات دریچه موتور، اشکالات نرم افزاری و مشکلات سیستم چتر نجات از جمله عواملی هستند که پروژه Starliner را چندین سال از رقیب خود، SpaceX's Crew Dragon عقب انداخت.
منبع خبر: https://digiato.com/astronomy/boeing-starliner-capsule-dock-with-iss
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز