این فعال سیاسی در پایان گفت: یکی از هزینه های بسیاری از تغییرات مدیریتی ، یافتن فرصت برای افراد فرصت طلب است که با تملق به خود برای خود فضا ایجاد می کنند.
علی محمد نمازی در گفت وگو با ای بی اس نیوز ، با بیان اینکه تغییر همه مدیران در آغاز هر دولت سنت خاصی از کشور ما است ، اظهار کرد: در سایر کشورهایی که چرخش قدرت دموکراتیک است ، با تغییر رئیس جمهور یا نخست وزیر وزیر معمولاً در سطح دولت وزیر یا معاون ، رئیس جمهور یا نخست وزیر تغییر می کند ، شاید فرمانداران تغییر کنند ، اما بدنه تخصصی و فنی اجرایی تغییر نمی کند.
یکی از اعضای شورای مرکزی حزب کارگزاران ساختمانی می گوید: “تغییر همه کادرها و حتی بدنه متخصص دستگاه های اجرایی منجر به انتصاب کادرهایی می شود که تخصص لازم را ندارند و بنابراین اشتباهات بزرگی را مرتکب می شوند. فرصت طلبان نیز فضای کافی پیدا می کنند.
وی ادامه داد: “در ایران ، همه می گویند که تغییرات بزرگی انجام نمی دهند ، اما پس از روی کار آمدن دولت ، مدیران و هیئت متخصص تغییر می کنند ، که فاجعه بزرگی است زیرا به دست آوردن تخصص لازم هزینه بر است.” اما این هزینه ها به راحتی کنار گذاشته می شوند و شخص جدیدی به تازگی از ابتدا شروع کرده است. ممکن است او هرگز این شغل را یاد نگیرد ، زیرا نفر بعدی جایگزین او می شود. نتیجه این فرایند اشتباهات فاحش همان مدیرانی است که تخصص لازم را ندارند.
نمازی ادامه داد: در همه دستگاه های اجرایی یا وزارتخانه ها ، باید کمیسیون هایی وجود داشته باشند که مناسب ترین افراد را با توجه به پارامترهای پیش بینی شده انتخاب کنند تا مردم بر اساس بازی های جناحی و سیاسی به قدرت نرسند. ترک کردن. “
انتهای پیام
وی تاکید کرد: استفاده از نیروهای متخصص و متخصص در دستگاه های اجرایی با شعار درست نیست بلکه باید درک شود. اولین قدم این است که نهادهای قدرت مانند دولت یا مجلس براساس خواسته مردم تغییر کنند تا خواسته های آنها پیگیری شود. به طور طبیعی ، از یک سازمان مدیریت متخصص برای برآوردن این الزامات استفاده می شود.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز