در نتیجه چون ابزار لازم برای اجرای سیاست ها را نداریم و نقش دولت در اقتصاد و اداره کشور بسیار مهم است، می بینیم که علیرغم نامه نگاری خوبی که انجام می شود، در عمل باید کاری در واقع اتفاق افتاده بسیار دور از وقوع است.
وی با اشاره به اینکه بورس تهران در حال حاضر از خلاء جدی در این حوزه رنج می برد، گفت: ارزش گذاری شرکت های دانش بنیان دشوار است. نگاه ما به ارزشگذاری بازار سرمایه همچنان دیدگاه سنتی است و شرکتهای فعال در بخشهای نرمافزاری و غیرصنعتی حضور بسیار کمی در بازار سرمایه دارند.
بر این اساس یکی از ارکانی که در طول سال باید تغییر کند، بورس است. بازار سهام باید به سمت ایجاد فضایی تکامل یابد که این شرکتها بتوانند توسعه خود را تامین مالی کنند و ارزشگذاری منصفانه و قابل قبولی از شرکتها و فعالیتهای خود داشته باشند.
absnews
به عنوان مثال برای تحقق شعار تولید، دانش بنیان و ایجاد اشتغال، پیش نیازهای ذکر شده ضروری است. در سال های گذشته شاهد بودیم که پیش نیازهای لازم در نیروهای مسلح کشور چه در حوزه اداری و چه در حوزه قوانین ایجاد نشده است. مسائلی مانند تحریم نیز اضافه شد و مانع از آن شد که به سمت تحقق شعارها آنطور که باید پیش برویم.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: این نشان می دهد که مدت هاست در دنیا با یک تغییر پارادایم مواجه بوده ایم و آن چرخش به سمت تولید دانش برای خلق ثروت است. این موضوع در بسیاری از کشورها از جمله ایران مغفول مانده است و اگر بخواهیم به سمت تولید ثروت پایدار برویم چاره ای جز این نداریم که به سمت تولید دانش بنیان و نخبگان استفاده کنیم.
وی افزود: در بسیاری از موارد سیاستهای درستی انجام میشود و در کشور ما اسناد بالادستی معمولاً اسناد خوب و دقیقی هستند، اما در اجرای آنها کاستیهای جدی وجود دارد و یکی از دلایل آن این است که نظام اجرایی کشور به یک سطح بسیار عالی رسیده است. به میزان زیادی.” از نخبگان تهی شده است که ظرفیت اجرایی لازم برای مدیران کشور را در اختیار ما گذاشته است.
وی با اشاره به اینکه دستیابی به این چالش نیازمند زیرساخت ها و پیش نیازهایی است، گفت: تقویت کیفیت دانشگاه ها در کشور یکی از این پیش نیازها است. دانشگاه ها باید با بودجه کافی تکامل پیدا کنند و نخبگان را جذب کنند تا تولیدکنندگان واقعی علم باشند، نه صرفاً مصرف کنندگان علم. باید فضایی در کشور ایجاد کنیم که نخبگان در کشور بمانند و مهاجرت نکنند.
این اقتصاددان معتقد است مشکل اینجاست که باید فضایی فراهم شود که بورس بتواند محصولات دانشی را بهطور دقیق قیمتگذاری کند و به افرادی که در این مدل اقتصادی سرمایهگذاری میکنند (شرکتهای دانشبنیان، فینتکها و فناوری) به راحتی و به راحتی ثروت قابلتوجهی خلق کنند.
رباطی در پاسخ به این سوال که چرا در سال های اخیر به شعارهای مربوط به تولید پایبند نبوده است، گفت: شعار امسال شعاری یک دقیقه ای و تمرکز بر نکته درست است، همانطور که در سال های گذشته تولید شده است. ” رسیدن به این شعارها مانند این است که هدفی بزرگ و مناسب برای خود تعیین کنیم، اما رسیدن به آن هدف ضروری است.
رباطی گفت: یکی دیگر از نکات ضروری برای تحقق شعار 1401، ایجاد فضای اقتصادی امن، قابل پیش بینی و مساعد برای بخش خصوصی و کارآفرینان واقعی است. در واقع بنگاههای اقتصادی باید بتوانند با اطمینان سرمایهگذاری کنند تا از طریق علم و تولید دانشبنیان به ثروت بپردازند.
وی ادامه داد: اگر به فهرست شرکتهای ارزشمند دنیا نگاه کنید، میبینید که باارزشترین شرکتهایی هستند که وابسته به منابع طبیعی نیستند و سرمایهگذاری زیادی در زیرساختها و ماشینآلات انجام ندادهاند، بلکه مبتنی بر دانش هستند. علم و تکنولوژی.”
وی با تاکید بر اینکه نقش دولت در اقتصاد باید به طور مستمر کاهش یابد و از فضای تولید و کسب و کار حذف شود، گفت: در واقع دولت باید به سمتی حرکت کند که زمینه های لازم را برای فعالیت نخبگان و بخش خصوصی ایجاد کند. مورد دیگر این است که در دنیا همه فعالان اقتصادی و شرکت های دانشی که ارزش آفرینی می کنند با این انگیزه کار می کنند که بتوانند محصولات خود را ارزیابی کرده و در بازار سرمایه کشور خود یا در بازار بین المللی عرضه کنند.
مهدی رباطی اکونومیست در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری ای بی اس نیوز ، در خصوص نامه سال 1401 با عنوان تولید، دانش بنیان و اشتغال از سوی مقام معظم رهبری، اظهار داشت: امسال نامه ای با این عنوان بسیار هوشمندانه بوده است زیرا دنیا از خلق ثروت از طریق منابع طبیعی و نیروی کار به سمت تولید ثروت مبتنی بر فناوری حرکت کرد و علم و فناوری هایی را تولید کرد که دائماً در حال ایجاد هستند.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز