ارزیابی مدیریت توسعه صنعت گاز در دولت سیزدهم

مروری بر دستاوردهای رئیس جمهور شهید/4

دستاوردهای دولت سیزدهم در رابطه با توسعه صنعت نفت و گاز متمایز از انتظارات و انتظارات فنی بوده است. به خصوص که سنگین ترین و پیچیده ترین تحریم های ظالمانه استکبار جهانی این بخش را هدف گرفته است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، بر اساس آمارهای رسمی، دستاوردهای دولت سیزدهم در ارتباط با توسعه صنعت نفت و گاز از تصورات و انتظارات فنی جدا شده است. به خصوص که سنگین ترین و پیچیده ترین تحریم های ظالمانه استکبار جهانی این بخش را هدف گرفته است.
یکی از اولین اقدامات مثبت و امیدوارکننده دولت سیزدهم در زمینه مدیریت مصرف گاز طبیعی، مدیریت و کنترل گازرسانی برای گرمایش شخصی و تولیدات صنعتی در زمستان سخت سال 1400 بود. شرایط سرمای شدید زمستان امسال، که بسیاری از کشورهای اروپایی را در معرض آزمایش قرار داد، با مدیریت خوب وزارت نفت دولت سیزدهم به خوبی برخورد شد و نه تنها مردم دچار قطعی بزرگ گاز نشدند. بلکه این صنایعی بودند که از گاز طبیعی برای تولید خود استفاده می کردند که کمترین آسیب را متحمل شدند.
بازیابی گاز مشعل
وزارت نفت دولت سیزدهم به تلاش خود برای مدیریت منابع گازی کشور ادامه داد و توجه خود را به گازهای حاصل از استخراج نفت معطوف کرد. در این راستا جمع آوری این گازها که پیش از این در شراره های میدان نفتی سوزانده شده و هدر می رفت و آسیب های جدی زیست محیطی به همراه داشت در دستور کار قرار گرفته است.
در سال 1401 جواد اوجی وزیر نفت در این خصوص گفت: 28 قرارداد جمع آوری گازهای تولیدی با نفت به ارزش 3 میلیارد یورو منعقد شد و با اجرای این قراردادها، تمامی فلرها جمع آوری می شود. در پایان دولت سیزدهم گفتنی است این گازهای غنی که تاکنون پس از اجرای این طرح ها سوزانده می شد، تبدیل به خوراک محصولات پتروشیمی شده و دوباره وارد چرخه مصرف کشور می شود.
در همین راستا در سال 1402 گزارش شد که پروژه جمع آوری گاز به 70 درصد پیشرفت فیزیکی رسیده است. از میان پروژه های راه اندازی شده در سال جاری، 3200 واحد گاز و گاز مایع (پالایشگاه گاز خلیج فارس هویزه) و پالایشگاه خلیج فارس بیدبلند به بهره برداری رسید. در نهایت، توقف شعله ور شدن و جمع آوری گازهای نفتی انتظار می رود تا پایان سال 1404، 2 میلیارد دلار درآمد برای کشور ایجاد کند.
افزایش تولید در صنعت گاز کشور
رئیس جمهور شهید آیت الله رئیسی در آخرین روزهای سال 1401 پالایشگاه فاز 14 پارس جنوبی را به طور رسمی در استان بوشهر افتتاح کرد. با بهره برداری از این تاسیسات روزانه 50 میلیون مترمکعب گاز شیرین به ظرفیت تولید کشور افزوده شد. همچنین این پالایشگاه سالانه 400 تن گوگرد، 75 هزار بشکه میعانات گازی و همچنین یک میلیون تن اتان و یک میلیون تن گاز مایع برای واحدهای پتروشیمی تولید می کند.
از دیگر تلاش های دولت سیزدهم برای رفع عدم تعادل انرژی به ویژه در حوزه گاز طبیعی، ادامه ساخت فاز 11 پارس جنوبی در همین راستا برای شروع و بهره برداری از فاز یازدهم جنوب بود پارس، مرحله اول بخش اول توسعه این پروژه با حفاری و تکمیل چهار حلقه چاه، اجرای خط لوله دریایی 32 و 4.5 اینچ به طول 15 کیلومتر از موقعیت 11 B تا نقطه اتصال به خط لوله 12 C موجود، برچیدن سکوی 3200 تنی فاز 12 12 C پارس جنوبی، جابجایی، نصب، عملیات اتصال، پیش راه اندازی و راه اندازی این سکو به پایان رسیده است. فاز ۱۱ پارس جنوبی تکمیل شد.
وزیر نفت در این خصوص در بهمن ماه 1402 اظهار داشت: افزایش تولید گاز طبیعی در ایران علیرغم ادامه تحریم ها دو برابر میانگین جهانی بوده به طوری که حجم گاز تولیدی ایران تا بهمن 1402 معادل 5.2 درصد در هر سال بوده است. سال گفتنی است در این مدت اقدامات تروریستی نیز علیه صنعت تولید و حمل و نقل گاز طبیعی صورت گرفت که در نهایت شکست خورد و خللی در تولید گاز جمهوری اسلامی ایران ایجاد نکرد.
همچنین علیرغم همه تلاش ها برای مهار پیشرفت صنعت گاز کشور، در طول کار دولت سیزدهم تا اوایل خرداد 1403 بیش از هزار کیلومتر خط لوله گاز در کشور احداث و به بهره برداری رسید. در این راستا پنج جایگاه تقویت گاز احداث و راه اندازی شد و به بیش از 6 هزار روستا گازرسانی شد.