جمعه , ۲ خرداد ۱۴۰۴

بیش از 2 میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات زعفران وجود دارد

اگرچه قدمت تولید زعفران در ایران به سه هزار سال قبل بازمی‌گردد، اما در سال‌های اخیر موانع صادرات به دلیل شرایط تحریم و مشکلات بازگشت ارز به کشور، دلایلی را برای قاچاق این محصول یا صادرات مجدد زعفران با خرید کشورهایی تحت عنوان و برندی که همین امر باعث شده کشورمان سهم ناچیزی در تجارت زعفران جهان داشته باشد.

مجتبی خیام نیکوی، رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در این زمینه می گوید: ایران ۹۸ درصد زعفران جهان را تولید می کند، اما سهم صادرات کشور از خام فروشی بالغ بر ۱۱ میلیارد دلار از ۴۰۰ میلیون دلار فراتر نمی رود. برای محصول استراتژیک در بازارهای هدف.

بر اساس آمار اعلام شده، بیش از 120 تن زعفران به دلیل مشکلات و موانع در مسیر صادرات رسمی از مرزهای کشور قاچاق می شود، در حالی که اگر این رقم به آمار رسمی صادرات اضافه شود، 100 تا 150 میلیون دلار ارز حاصل می شود. وارد کشور شود.

با توجه به شرایط تحریمی که برخی کشورها اعمال می کنند، پس از خرید زعفران از ایران، زعفران را با نام و برند خود به صورت خام فروشی یا محصولات حاصل از آن به سایر کشورها صادر می کند که منجر به کاهش سهم ما در بازار جهانی شد. تجارت در حالی که با حل مشکلات و یافتن جایگاهی در دنیا، هیچ پول نقدی نمی تواند جای ما را در بازارهای هدف ما بگیرد.

سهم ایران از تجارت و ارزش افزوده با ظرفیت تولید برابری نمی کند

محسن احتشام رئیس شورای ملی زعفران گفت: با وجود اینکه ایران بزرگترین تولید کننده این محصول استراتژیک است و ۹۵ درصد زعفران جهان را تامین می کند، اما سهم تجاری و ارزش افزوده آن پایین بوده و پاسخگوی ظرفیت تولید نیست. .

وی با اشاره به اینکه ایران در تولید بر مزیت نسبی خود تکیه کرده است، افزود: با توجه به اینکه بزرگترین تولیدکننده زعفران در جهان هستیم، بنابراین باید به سمت مزیت رقابتی در برندسازی و جایگاه یابی در دنیا حرکت کنیم تا محصول حاصل از زعفران. را می توان ارزیابی کرد و به چرخه اقتصادی بازگرداند. این در حالی است که 85 درصد زعفران تولیدی به صورت خام به فروش می رسد که البته این درصد خام فروشی در سال های اخیر کاهش یافته است.

احتشام با اشاره به مشکلات پیش روی صادرکنندگان زعفران گفت: بازگشت ارز، انتقال پول و ورود به بازارهای جدید به دلیل تحریم از جمله مشکلات عمده صادرکنندگان است، اما اگر به دنبال ارزش افزوده بیشتر باشیم راهی وجود دارد که انجام این کار ما خودمان صادراتی را با نام تجاری انجام نمی دهیم زیرا به دلیل شرایط تحریم امکان صادرات وجود ندارد و در نهایت زعفران تولید شده پس از صادرات به بازارهای هدف با بسته بندی جدید تحت عنوان آن امکان پذیر نیست. کشورها. به عنوان مثال سال گذشته 67 تن زعفران ایران به اسپانیا صادر شد که برای ایجاد ارزش افزوده با بسته بندی های جدید مجددا صادر شد.

رئیس شورای ملی زعفران ادامه داد: شرکت های زیادی در حوزه دانش داریم که محصولات مختلف زعفران را تولید می کنند، اما موضوع مهم بازاریابی و برندسازی است که به دلیل عدم حمایت از صنعت زعفران، شرکت ها نتوانستند وارد شوند. بازارهای جهانی و مصرف نهایی و عمدتاً واسطه ها فروش محصولات را انجام می دهند.

وی به دلایل قاچاق زعفران اشاره کرد و گفت: بر اساس آمار سال گذشته 21 تن زعفران به افغانستان رفته و به نام خود به کشورهای دیگر صادر شده است چرا که بازگشت ارز و شرایط سیستم بانکی یک مشکل است. موضوع اصلی مشکل واحدهای کوچک و متوسط ​​است و به دلیل مشکلات حمل و نقل، تجار خارجی رغبتی به کار ندارند.

بر اساس آمار گمرک در سال گذشته 286 تن زعفران به بازارهای هدف صادر شد و مشکلات بازگشت ارز به آن سوی مرز موجب کاهش صادرات رسمی شد و روند صادرات را کاهش داد. از نوامبر 1402 هجری شمسی روند کاهشی داشته است در حالی که مصرف زعفران در جهان تغییری نکرده است که نشان دهنده قاچاق این قسمت از زعفران به بازارهای هدف است.

امکان صادرات هزار تن زعفران در بسته بندی استاندارد وجود دارد

غلامرضا میری نایب رئیس شورای ملی زعفران گفت: با توجه به ظرفیت مصرفی زعفران در دنیا، صنعت روز به روز در حال افزایش است به گونه ای که در صورت موانع موجود، امکان صادرات هزار تن زعفران وجود دارد. هدف از بازار حذف می شود.

به گفته وی، در شرایط کنونی امکان رقابت بین صادرکنندگان رسمی و قاچاقچیان وجود ندارد و با رفع موانع دیگر، قاچاق صرفه اقتصادی ندارد که به نفع اقتصاد کشور است.

میری با بیان اینکه رکورد ظرفیت بسته بندی ۱۰۰۰ تنی زعفران را در کشور ایجاد کرده ایم، افزود: با رفع موانع صادراتی پیش روی صادرکنندگان و بازاریابی، می توان ۱۰۰۰ تن زعفران صادر کرد که بیش از ۲ میلیارد دلار درآمدزایی خواهد داشت. در درآمد ارز وارد کشور شود.

نایب رئیس شورای ملی زعفران سهم بزرگترین تولیدکننده زعفران در تجارت زعفران را ناچیز دانست و گفت: با ورود تکنولوژی و جلوگیری از صادرات محصولات خام می توان سهم بزرگترین تولید کننده در اقتصاد زعفران را افزایش داد. به علاوه. اما این امر مستلزم حمایت دولت برای پیگیری محصولات جانبی زعفران با ورود فناوری است و از سوی دیگر این امر مستلزم تحقیق و دانش است.

به گفته کارشناسان، سهم بزرگ‌ترین تولیدکننده زعفران جهان از درآمدهای ارزی در سال‌های اخیر به دلیل برخی موانع ناشی از خروج زعفران از چمدان‌ها و یا قاچاق زعفران قدیمی و خرما در انبارها کاهش یافته است صادرات و توسعه شرکت های دانش بنیان و فناوری نه تنها دیگر منفعت اقتصادی ندارد، بلکه پتانسیل افزایش درآمد ارزی و سهم تجارت زعفران را به عنوان بزرگترین تولیدکننده زعفران در صادرات رسمی کشور دارد. این محصول.

خبرنگار: آزاده محبی

درباره محمد اقتصادی

پیشنهاد ما به شما

قطار میانه ـ اردبیل امسال به حرکت در می‌آید

۱۳:۵۹ – ۰۲ خرداد ۱۴۰۴ ای بی اس نیوز – پروژه راه‌آهن میانه – اردبیل …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *