زمینه ورود دانش به تولید و تأثیر آن بر اقتصاد
تولید شاخص های دانش و اقتصاد مقاومتی
اقتصاد مقاومتی اصطلاحی است که اولین بار در سال 1389 توسط مقام معظم رهبری برای ساماندهی نظام اقتصادی کشور مطابق با شرایط کنونی ملی و بین المللی و بر اساس مبانی انقلاب مطرح شد. اقتصاد مقاومتی یک نظام اقتصادی است که در آن متولی نظام مشکلات، مسائل و فرصتهای مهم در اقتصاد را شناسایی و با معیارهای مشخص و عینی اولویتبندی میکند. سپس با کاهش هوشمند ناکارآمدی ها و ناکارآمدی ها، استفاده بهینه از توسعه محصولات، خدمات و بازارهای جدید و رواج اقتصاد در هر یک از این اولویت ها، آسیب پذیری در برابر تهدیدات میان مدت را به حداقل می رساند و مقاومت در برابر شوک ها و فشارها را به حداکثر می رساند. ترجیح راه حل های بادوام تر و عادلانه تر، راه را برای حداکثر ثبات اقتصادی، عدالت و رشد اقتصادی پایدار بلندمدت هموار می کند.
دانش عامل اصلی تولید، شکوفایی و موتور رشد اقتصادی است. در واقع دانش جزء لاینفک همه قوانینی شده است که در اقتصاد مدرن ما را احاطه کرده اند و تصور اینکه بتوانیم استاندارد زندگی را بالا ببریم و زندگی طولانی تر و سالم تری داشته باشیم بدون پیشرفت چشمگیر در دانش و آن بسیار دشوار است. کاربرد برای کالا و خدمات داشتن خدمات. لازم به ذکر است که رشد فناوری ارتباط مستقیمی با رشد اقتصادی دارد. سرمایه گذاری در فناوری های جدید بازده بالقوه همه کالاها و خدمات را افزایش می دهد. زیرا بدون شک فناوری های جدید کارآمدتر از فناوری های قدیمی هستند.
موارد فوق نشان می دهد که تولید دانش بنیان زیرمجموعه ای از اقتصاد دانش بنیان است که یکی از شاخص ها و محورهای اصلی اقتصاد مقاومتی است. مقام معظم رهبری با تاکید بر ورود علم به صنعت می فرمایند: پیشرفت مادی کشور عمدتاً به دو رکن اصلی بستگی دارد: یکی علم و دیگری رکن تولید. اگر علم نباشد، تولید آسیب می بیند. کشور با علم پیشرفت می کند. اگر علم باشد، اما بر اساس آن علم بر اساس دانش، تولید، رشد، توسعه، تکامل و افزایش پیدا نکند، کشور می ایستد… ما باید به علم و تولید توجه کنیم. باید به اشکال جدید و مدرن در مراکز علمی، در مراکز تحقیقاتی دنبال شود.
محمدکاوه باغبادرانی، پژوهشگر دفتر مطالعات راهبردی رونق تولید، دانشگاه امام صادق(ع)درود بر او باد
به گزارش خبرگزاری ای بی اس نیوز ، در این سال ها رهبر معظم انقلاب به عنوان مبتکر و پژوهشگر اقتصاد مقاومتی بر موضوعاتی تاکید کردند که بحث «انتقال» را از نظر دانش اقتصادی ضروری می کند. او در سالهای اخیر بر طیف وسیعی از فناوریهای پیشرفته مانند «نانو فناوری»، «بیوتکنولوژی»، «هوا فضا» و «هستهای» تمرکز کرده است و خاطرنشان کرد که مشاغل و رشد اقتصادی در دهههای آینده بیشتر بر فناوریهای جدید متکی خواهد بود. . . اکنون باید بررسی کنیم که تولید دانش در کدام دایره اقتصاد مقاومتی با اقتصاد دانش ارتباط مستقیم دارد.
می توان گفت هر ساله باید شاخه جدیدی از درخت مثمر اقتصاد مقاومتی به ثمر بنشیند تا در نهایت کشور از ثمره این درخت چند ساله بهره مند شود. اگر تولید با دانش روز و در حمایت از دانش ملی انجام شود، علاوه بر افزایش توان رقابتی تولیدکنندگان، رشد اقتصادی و رفاه اجتماعی را به همراه خواهد داشت.
استفاده از ظرفیت بنگاه های دانش بنیان باعث افزایش تولید و ارتقای سطح درون زایی می شود که شاخص اصلی اقتصاد مقاومتی است و برون گرایی نیز محقق خواهد شد.
absnews
مهمترین شاخصهای مفهومی و فکری راهنمای عالی در اقتصاد مقاومتی شامل دهها مضمون اقتصادی است که عبارتند از: اقتصاد مبتنی بر اقتصاد، مقاومت در برابر تهدیدها و فشارها، توانایی شکستن تحریمها، برونگرایی و گسترش اقتصاد جهانی و روابط بین الملل درون زایی، کاهش وابستگی بودجه و تراز تجاری به نفت، فرصت اقتصاد مقاومتی و مدیریت مصرف و حداکثر بهره وری و توزیع عادلانه درآمد و ثروت که با مسئله عدالت پیوند خورده است.
یکی از ویژگی های اقتصاد مقاومتی که مقام معظم رهبری بسیار بر آن تاکید دارند، دانش بنیان بودن اقتصاد مقاومتی است. اقتصادی است که با علم سر و کار دارد و دارای ویژگی های زیر است:
- تقویم دانش
- طراحی و سازماندهی چرخه دانش-ثروت
- تاکید بر تولیدات دانش بنیان
- تولید ثروت از علم
- تجاری سازی علم و فناوری
- تمرکز بر فناوری های برتر
اقتصاد مقاومتی و شاخص های آن
با توجه به تحریم های ظالمانه علیه اقتصاد و رفاه اجتماعی مردم ایران، می توان گفت تنها راه پیش رو تبدیل تهدیدها به فرصت است. اکنون روی آوردن به سمت تولید نیازمند محرکهای داخلی و اعتماد به ظرفیت کسبوکارها و جوانان دانشبنیان، متعهد و حرفهای ایرانی است. این شرکتها میدانستند چگونه در چهل سال تحریمهای ظالمانه، روحیهای را که ما میتوانیم با جوانان دوباره زنده کنیم.
شاخص بر اساس دانش اقتصاد مقاومتی
اقتصاد ایران پس از اثبات قدرت ارزش آفرینی با تکیه بر توان داخلی و افزایش حضور خود در بازارهای بین المللی، توان مقابله با تهدیدها و فشارها را خواهد داشت و قدرت مولد آن روحیه اقتصاد به یک تحریم شکن تبدیل خواهد شد. سطح نیروی انسانی این حوزه خود زاییده بدنه اقتصاد مقاومتی است که اجرای آن می تواند ضامن اجرای سایر شاخص های اقتصاد مقاومتی باشد.
نگاهی اجمالی به تحولات اقتصاد کشورهای مختلف نشان میدهد که در جوامع بدوی، کل نهاد تولید نیروی کار بوده است. سپس استفاده از زمین منجر به گذار به جامعه ای از پیش توسعه یافته با داده های نیروی کار و زمین می شود. در مرحله بعد سرمایه به داده های اولیه اضافه شده و جوامع نوظهور پدید می آیند. توسعه کارآفرینان و اطلاعات در این مرحله، جوامع در حال توسعه را به جوامع صنعتی تبدیل می کند و افزودن فناوری و هزینه های تحقیق و توسعه به داده های تولید اولیه در جوامع صنعتی، آنها را به جوامع توسعه یافته اقتصادی تبدیل می کند. بنابراین آخرین مرحله جهش به سوی جوامع صنعتی پیشرفته، ورود دانش به عرصه تولید، توزیع و مصرف است. در این مرحله دانش عامل اصلی رشد است و ارزش افزوده اصلی تولید شرکت مدیون دانش است.
تحریریه ABS NEWS | ای بی اس نیوز