ناجی شعبانیان در گفت و گو با ای بی اس نیوز از برنامه کاشت یک میلیارد اصله درخت در سال دوم و اعتبار مورد نیاز گفت.
در اولین سال اجرای طرح میلیاردی چند نهال کاشته شد؟
شعبانیان: در سال اول اجرای طرح کاشت یک میلیارد اصله درخت در اداره منابع طبیعی، 240 میلیون اصله نهال در بخش انواع جنگل، زراعت چوب و فضای سبز و 60 تا 70 میلیون اصله نهال تولید شد. معاونت امور باغبانی که 150 میلیون نهال با توجه به میزان کاشت تولید شد.
با توجه به اینکه برخی گونه ها با فضای سبز و جنگل همراه هستند، لازم است یک تا دو سال در نهالستان ها باقی بمانند و سپس در مزرعه کاشته شوند.
در دومین سال اجرای طرح میلیاردی چند نهال تولید و کاشته می شود؟
شعبانیان: در سال دوم طرح کاشت یک میلیارد اصله در سراسر کشور نهال تولید می کنیم.
تولید و کاشت نهال جزو وظایف ماست اما مراقبت و نگهداری از این پس وظایف سنگین تری است. این قسمت نیاز به اعتبار دارد اما سال گذشته اعتبار با اسناد خزانه تخصیص یافت که کار را سخت می کند.
در طرح اولیه برای کاشت یک میلیارد درخت چقدر اعتبار لازم است؟
شعبانیان: طرح اولیه برای کاشت یک میلیارد اصله نیازمند 18 اعتبار برای تولید، کاشت و نگهداری است و بخش بزرگی از مسئولیت اجتماعی بر عهده نهادهای دولتی و غیردولتی است، اما با توجه به هزینه های بالای تولید و کشت نهال، آن را تامین می کند. ناکافی است
سال گذشته برای کاشت 240 میلیون نهال، 40 میلیارد تومان از محل اسناد خزانه اختصاص دادند.
امسال برای نگهداری گونه هایی که در سال گذشته کاشته شده اند به 4 واحد مطالعاتی نیاز داریم.
میزان تولید نهال در سال جاری چقدر است و ارقام در کدام بخش ها تولید می شوند؟
شعبانیان: در سازمان منابع طبیعی گونه هایی برای کاشت چوب، فضای سبز و میوه های جنگلی مانند سنجد، گلابی وحشی و زیتون برای احیای مناطق بیابانی تولید شده است و همواره تولید آنها سیاست است تا مردم محلی بتوانند از آنها استفاده کنند. همچنین طی جلساتی که در معاونت امور باغبانی وزارت جهاد برگزار شد، مقرر شد بین 60 تا 70 میلیون اصله نهال تولید شود.
چه مقدار از طرح درختکاری میلیاردی به کاشت الوار اختصاص دارد؟
شعبانیان: اگرچه در سال گذشته تعداد زیادی انواع چوب تولید کردیم، اما به دلیل افزایش تقاضا همچنان کمتر تولید کردیم. در طرح اولیه برای کاشت یک میلیارد اصله قرار بود 300 میلیون اصله نهال برای کاشت چوب تولید شود در حالی که نیاز به کاشت چوب بیش از این مقدار بوده است. با استقبال بخش خصوصی 500 میلیون اصله نهال در قالب زراعت الوار در نظر گرفته شده است و همواره برنامه ریزی کرده ایم که با افزایش طرح زراعت الوار از تعداد سایر بخش ها بکاهیم.
در دهه هفتاد و هشتاد تصمیم به کاشت حدود یک میلیون هکتار چوب گرفته شد و با وجود بررسی های پژوهشکده جنگل ها بیش از 900 هزار هکتار توان کشت چوب داشتیم، اما به دلیل اینکه این طرح محقق نشد. شرایط اقتصادی و ماهیت سایر بخش ها.
لازم به ذکر است که بین 50 تا 60 درصد چوب مورد نیاز کشور از طریق کاشت چوب تامین می شود و اجرای طرح کاشت چوب همواره به طور غیرمستقیم در حفظ جنگل ها موثر است چرا که با تولید چوب در کشور ما فشار برای حذف آن وارد می شود. از جنگل ها افزایش می یابد.
خبرنگار: آزاده محبی