زوایای تخصیص به موقع ارز برای واردات کالاها
این موضوع در گفتگو با آنا مطرح شد.

نایب رئیس دوم کمیسیون مدیریت واردات اتاق بازرگانی ایران در خصوص عدم تخصیص به موقع ارز به واردکنندگان برنج کشور گفت: مشکل تامین ارز مورد نیاز همچنان پابرجاست. البته نه تنها در خصوص واردات برنج، بلکه در مورد بسیاری از محصولات وارداتی نیز تامین ارز واردکنندگان توسط بانک مرکزی با تاخیرهای طولانی مواجه است.
مرتضی کهنورد در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری علم و فناوری آنا، گفت: این مشکل همچنان پابرجاست. البته نه تنها در خصوص واردات برنج، بلکه در مورد بسیاری از محصولات وارداتی نیز پس از واردات ارز از بانک مرکزی، تاخیرهای زیادی وجود دارد.
وی ادامه می دهد: نمی توان رقم دقیقی برای مدت زمانی که معمولا برای تامین ارز صرف می شود، ارائه کرد. با این حال، این شرایط طی چهار تا پنج ماه گذشته بسیار سختتر بوده و ارز درخواستی با زمانبندی طولانیتری حتی تا سه ماه نیز ارائه شده است.
نایب رئیس دوم کمیسیون مدیریت واردات اتاق بازرگانی ایران خاطرنشان کرد: آمار دقیقی در این زمینه وجود ندارد اما به نظر می رسد پس از تامین ارز اقلامی به ترتیب ثبت در سامانه بانک مرکزی تخصیص داده می شود. بحث فقط در مورد برنج نیست، بلکه برای بسیاری از محصولات نیز با این مشکل مواجه هستیم.
دلیل عدم تخصیص به موقع ارز
این کوهنورد خاطرنشان کرد: دلیل این تاخیر کمبود ارز است و گفته می شود به محض وصل و تامین ارز، ارز تخصیص داده می شود، اما باید توجه داشت که این دلیل قابل ذکر نیست.
وی ادامه داد: با توجه به این تاخیر در تخصیص ارز، واردات چه از نظر کالایی و چه در حوزه تولید مواد اولیه با مشکلات زیادی مواجه شده است و قطعا این مشکلات اقتصاد کشور را تحت تاثیر قرار خواهد داد. لازم به ذکر است که با کاهش سهام، طبیعی است که قیمت ها در بازار نیز افزایش یابد.
رایزنی اتاق بازرگانی برای رفع مشکل تخصیص ارز
نایب رئیس دوم کمیسیون مدیریت واردات اتاق بازرگانی ایران گفت: پس از ابلاغ دستورالعمل واردات مصوب اوایل دی ماه سال گذشته، اتاق بازرگانی جلسات متعددی با بخش دولتی برگزار کرد و برخی موارد تغییر کرده است. اما مقررات اعمال شده بر واردات همچنان سخت گیرانه است و بر حجم واردات تاثیر خواهد گذاشت.
راه حل چیست ؟
کهنورد تصریح کرد: بارها گفته شده است که از سال 1396 که روال بازگرداندن ارزهای خارجی از صادرات ایجاد شد، بخش خصوصی همواره اعلام کرده است که بخشی از صادرات ما چه در اختیار بخش خصوصی باشد و چه نباشد. دولت مزایای صادراتی دارد. در میان این بخشها میتوان به نفت و گاز، پتروشیمی و معدن اشاره کرد.
وی ادامه داد: کسانی که از مزیت رقابتی برخوردار هستند باید ارزهای خود را وارد سامانه کنند و این ارزها با نرخ سامانه نیما برای خرید کالاهای اساسی، دارو و مواد غذایی موجود باشد. این ارز به راحتی می تواند نیاز ما به کالاهای اساسی و مواد تولیدی را که مستقیماً با معیشت مردم مرتبط است برطرف کند.
این مقام مسئول تاکید کرد: ارز حاصل از صادرات هر کالایی که از مزیت رقابتی برخوردار نیست در آینده باید بدون دخالت دولت برای واردات کالاهای غیرضروری استفاده شود. این بدان معناست که واردکننده و صادرکننده واقعاً می توانند مذاکره و توافق کنند و تعیین نرخ وجود ندارد. این تنها راه حلی است که می تواند مفهوم واقعی تجارت آزاد را تداعی کند.