پنجشنبه , ۱ خرداد ۱۴۰۴

«قتل» در قانون – ایسنا

*طبق ماده ۲۹۲ قانون مجازات اسلامی در موارد زیر جرم تخلف محض محسوب می‌شود:
«الف در خواب و بیهوش بودن و غیره.
ب- مرتکب صغیر و مجنون باشد.
ج ـ جنایتی که مرتکب نه قصد جنایت علیه مرتکب را داشته باشد و نه قصد مخالفت با عمل انجام شده بر او داشته باشد، مانند پرتاب تیر به قصد شکار و اصابت به شخص.
تبصره: در مورد بندهای (الف) و (ج) اگر مرتکب آگاه باشد و متوجه شود که عمل او عموماً موجب جنایت علیه دیگری می شود، جرم عمدی محسوب می شود. »

طبق ماده 295 قانون مجازات اسلامی «هرگاه شخصی عملی را که انجام داده یا وظیفه خاصی را که قانون بر عهده او گذاشته است ترک کند و در نتیجه جنایتی مرتکب شود، قادر به انجام این عمل، جرم است. نتیجه مستند و حسب مورد عمدی، شبه عمدی یا خطای محض است، مثلاً شیر مادر یا ماما به نوزاد شیر نداده یا پزشک یا پرستار وظیفه قانونی خود را رها کرده است».

* طبق ماده 290 قانون مجازات اسلامی، جرم در موارد زیر عمدی محسوب می شود:
الف) هرگاه مرتکب با انجام کاری قصد ارتکاب جنایت بر شخص یا اشخاص معین یا شخص یا افراد نامعلومی از گروهی داشته باشد و در عمل جنایت عمدی یا مشابه آن باشد، خواه مرتکب عموماً موجب این جنایت شود یا مانند آن. بودن یا نبودن.
ب- هرگاه مرتکب عمداً مرتکب عملی شود که عموماً موجب جنایت یا مانند آن می‌شود، حتی اگر قصد ارتکاب آن جرم و مانند آن را نداشته باشد، آگاه و آگاه است که آن عمل عموماً موجب این جرم یا مانند آن می‌شود. .
ج – اگر مرتکب قصد جنایت یا چیزی شبیه آن را نداشته باشد و معمولاً کاری که انجام داده منجر به جرم یا چیزی شبیه به افراد عادی نمی شود، اما در مورد مرتکب به دلیل بیماری، ضعف، کهولت یا پیری. هر موقعیت دیگر یا به دلیل موقعیت مکانی یا زمانی خاص معمولاً موجب این جنایت یا مانند آن می شود، مشروط بر اینکه مرتکب از وضعیت غیرعادی نویسنده یا موقعیت خاصی از مکان یا زمانی آگاه باشد.
د- هر گاه مرتکب بدون قصد شخص یا گروه خاصی قصد ارتکاب جرم یا مانند آن را داشته باشد و در عمل جنایت عمدی یا مانند آن باشد مانند بمب گذاری در اماکن عمومی.
تبصره 1- در بند (ب) عدم آگاهی و مراقبت مرتکب باید ثابت شود و در صورت عدم اثبات جرم عمدی است مگر اینکه جرم صرفاً به دلیل حساسیت زیاد محل جراحت و حساسیت بیش از حد جراحت واقع شده باشد. موقعیت غالباً معلوم نیست، در این صورت باید آگاهی و توجه مرتکب ثابت شود و در صورت عدم اثبات، جرم عمدی ثابت نمی شود.
تبصره 2: در بند (ج) وجدان و توجه مرتکب باید ثابت شود که عمل به طور کلی موجب جنایت یا مشابه مرتکب می شود و در صورت عدم اثبات جرم عمدی ثابت نمی شود. “

مجازات اولیه قتل عمد قصاص است. اگر شاکی مجازات قاتل را ببخشد یا قصاص به نحو دیگری صورت نگیرد، تعزیر می کند. مجازات قتل شبه عمد و تقصیر محض بر اساس شدت جرم قتل تعیین می شود.

با توجه به اصل قانونی بودن جرم و مجازات، رکن قانونی قتل عمد در مواد 205 به بعد قانون مجازات اسلامی ذکر شده و مجازات قتل عمد به تفصیل بیان شده است.

absnews

به گزارش ای بی اس نیوز، در مورد قتل، اگر قتل با عمد قبلی انجام شده باشد، قتل عمد است اما قتل شبه عمد یک درجه کمتر از قتل عمد است. اگر انهدام انسان دیگری کاملاً تصادفی و بدون قصد کشتن یا جراحت باشد، آن مرگ در برخی کشورها جزء مرگ تصادفی (نه قتل) و در برخی کشورها از جمله کشور ما قتل خطای محض (یا غیرعمد) است. ). ) خوانده می شود.

جرم قتل، قتل انسان به دست انسان دیگر است و از نظر قانون مجازات اسلامی قتل به سه قسم عمدی، عمدی و اشتباه محض تقسیم می‌شود.

طبق قانون مجازات اسلامی قتل عمد به قتل عمد و خطای محض تقسیم می شود.

* طبق ماده ۲۹۱ قانون مجازات اسلامی، جرم در موارد زیر شبه عمد محسوب می شود:
الف- در صورتی که مرتکب قصد اقدام علیه مرتکب را داشته باشد ولی قصد ارتکاب جرم یا مانند آن را نداشته باشد و از مواردی نباشد که در تعریف جرایم عمدی آمده است.
ب- در صورتی که مرتکب جهل به موضوع از قبیل ارتکاب جرم باشد و معتقد باشد که موضوع رفتار او عین یا حیوان یا اشخاص موضوع ماده (302) این قانون است، خلاف آن کشف می شود.
ج) هرگاه جنایتی از روی سهل انگاری واقع شود مشروط بر اینکه جنایت واقع شده یا مشابه آن در تعریف جنایت عمدی لحاظ نشده باشد. “

اگر قاتل دقیقاً به قصد کشتن مقتول عمل کند، قتل عمدی وجود دارد. حتی در مواردی که روح فعل مهلک تلقی نمی شود، اما بسته به شرایط قربانی از قبیل کهولت سن، ناتوانی، کودکی و… توانایی قتل، شخص با عمد مرتکب قتل شده است.

همچنین طبق ماده ۲۹۳ قانون مجازات اسلامی «اگر شخصی مرتکب جنایت عمدی شود ولی نتیجه رفتار ارتکابی بیشتر از قصد او باشد، در صورت ارتکاب جرم مشمول تعریف جرایم عمدی نمی‌شود». جرایم عمدی کمتر و جرایم بیشتر.» شبه عمد محسوب می شود، مانند بریدن انگشت و بریدن یا مردن از آن، که عمدی بریدن انگشت و شبه عمدی قطع یا فوت باشد».

در این مورد قاتل اصلا هدف قرار نگرفت و مقتول به طور اتفاقی توسط قاتل در مسیر مرگ قرار گرفت. مصداق قتل با اشتباه محض، برخورد تیر در موارد مختلف است; البته قتل دیگری به نام قتل شهوتی وجود دارد که در آن قتل در اثر آزار جنسی مقتول توسط قاتل صورت می گیرد. پدیده قتل شهوت اغلب در مردان و قاتلان زنجیره ای رخ می دهد.

درباره صادق سیاسی

پیشنهاد ما به شما

شروع برنامه برای استفاده از 6000 موتورسیکلت تاکسی و برقی در تهران

معاون رئیس جمهور از شروع برنامه جایگزینی 6000 تاکسی و موتور سیکلت با موتور سیکلت …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *